Steelseries Apex Pro
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Luxueuze materialen
  • Ontzettend veel personalisatie
  • Polssteun vergroot het comfort
CON
  • Toetsenpersonalisatie best ingewikkeld
  • Polssteun vangt graag stof

Op zoek naar een premium gamingtoetsenbord? Dan kom je al snel uit bij de SteelSeries Apex Pro. Wij gingen na wat het populaire keyboard zoal in petto heeft.

Advertentie

De Apex Pro gebruikt Steelseries’ eigen OmniPoint-switches. Dat zijn rasechte gametoetsen die qua feel doen denken aan traditionele rode switches, maar met een specifieke party trick. Het is mogelijk om voor elke individuele toets in te stellen hoe hard je hem moet indrukken om die geregistreerd te zien. De ingebouwde software laat je toe om op applicatieniveau te laten wisselen tussen verschillende profielen. En dat gebeurt volledig automatisch. Gamers die nog meer diepgang willen, zullen hier hun gading vinden, want niet iedereen gebruikt zijn toetsen op dezelfde manier. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de meest gebruikte WASD-toetsen (ZQSD voor de AZERTY-gebruikers) gevoeliger in te stellen dan de andere toetsen. Registratiepunten kan je laten variëren van 0,4 tot 3,6 mm.

Kies je voor een laag en dus heel gevoelig registratiepunt, dan zal een aanliggende toets in verhouding veel stijver zijn, zodat je die niet snel per ongeluk (helemaal) zal indrukken. Zo bespaar je je toch heel wat gevloek tijdens het gamen, want het kleinste foutje kan nu eenmaal fataal zijn. Een toetsaanslag registreren kan in amper 0,7 milliseconden. Speel je bijvoorbeeld vaak Overwatch of League of Legends, dan kan je voor die specifieke games een lay-out instellen in de Steelseries Engine-software. Dat is best een ingewikkeld proces dat niet echt overzichtelijk is en heel wat tijd in beslag neemt. Daarom is het eigenlijk alleen de moeite om een profiel aan te maken voor de handvol toepassingen waarvoor je een ervaring op maat wil. Want ook ‘out-of-the-box’ gamet de Apex Pro lekker weg. Start je de game in kwestie op, of keer je terug naar een andere toepassing, dan zal het systeem dat detecteren en je weer in het juiste profiel laten werken. Handig.

Productiviteit in alle comfort

Steelseries heeft geen toetsenbord op de markt gebracht dat na een potje gamen weer aan de kant gelegd moet worden. Die snelle responstijd maakt dat de Apex Pro ook in dagelijks gebruik bijzonder aangenaam is. Zo zal je met veel plezier als de bliksem een Word-document volknallen of je e-mails beantwoorden. Je hoeft de Apex Pro trouwens niet te sparen, want de toetsen hebben volgens Steelseries een levensduur van 100 miljoen aanslagen en dat geloven we meteen wanneer we deze robuuste rakker onder handen nemen. Het frame is van aluminium dat volgens Steelseries van ‘aircraft grade’ is. Marketing of niet, de solide bodemplaat zorgt voor een hoogwaardige feel en comfortabele typervaring. Steelseries scoort pluspunten voor de meegeleverde polssteun. Die maakt het dagelijks gebruik nóg aangenamer en is van zacht materiaal dat immuun lijkt voor zweetvlekken. Jammer genoeg is het wel een stofmagneet, al zal wie zijn bureau graag netjes houdt daar weinig last van hebben. Ook het vermelden waard is de USB passthrough (extra USB-aansluitingen op het toetsenbord zelf).

Het strakke OLED-display en stevige scrollwiel dragen bij tot een luxueuze feel. Het kleine schermpje kan je verschillende statistieken tonen of zelfs beelden of tekst laten zien die je snel wil kunnen raadplegen. Vooral bij dagdagelijkse taken is het een leuke feature die het luxe-aspect nog eens in de verf zet. Standaard zal het kleine display wisselen tussen de kamertemperatuur en het gebruik van je GPU, CPU en RAM. Het is superhandig om zonder extra toepassing en in één oogopslag te kunnen checken hoeveel spreekwoordelijk sap je games opslorpen. Je kan er net zozeer mee monitoren hoe gulzig Chrome bijvoorbeeld omgaat met je beschikbare werkgeheugen. Ga je nog meer mogelijkheden verkennen, dan besef je pas hoeveel functionaliteit Steelseries in de Apex Pro geduwd heeft. Zo kan de OLED-display je Spotify-content laten zien of je eenvoudig laten switchen tussen de verschillende toetsenprofielen, met het scrollwiel ernaast. Daar kun je trouwens ook eenvoudig het volume mee aanpassen of een video pauzeren. Uiteindelijk neemt de smartdisplay maar een beetje extra ruimte in en met die feature onderscheidt de Apex Pro zich wel degelijk van de concurrentie.

Apex Pro: mooi totaalpakket

De RGB-verlichting, tot slot, heeft evenzeer waanzinnig veel ruimte voor personalisatie. Ook hier kan je met gemak verschillende profielen aanmaken en inladen met elk hun eigen kleurenpatroon en animatie. Aangezien elke toets individueel aan te passen is, kan je de gekste mozaïeken samenstellen. Je kan je creaties zelfs laten pulseren op het ritme van de muziek of samen met bepaalde handelingen in een game om de betrokkenheid te vergroten. Maar wie er liever geen kermis van maakt, kan ook gewoon voor een relaxte ervaring kiezen. Daarin schuilt dan ook de grootste sterkte van de Apex Pro: je kan hem volledig naar jouw smaak afstellen. Hoewel hij met een adviesprijs van 229,99 euro nog een flinke hap uit je budget kan nemen, krijg je voor dat geld ook ontzettend veel terug. De Apex Pro biedt een bijna onklopbaar totaalpakket waar je jarenlang plezier aan zal beleven.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here