Reviews

SteelSeries Prime Wireless review: draadloze muis voor esports

SteelSeries Prime Wireless
Voordelen
Sterke batterijduur
Lichte, doch stevige bouw
Presteert sterk genoeg voor esports
Nadelen
Beperkt aantal verbindingsopties
Oplaadpoort enkel geschikt voor bijgeleverde kabel
Niet veel bijkomende functies
Geen opties om van profiel te wisselen
Aanbevolen prijs: €139,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De SteelSeries Prime Wireless is een uitstekende draadloze gaming muis die dankzij zijn geweldige batterijduur wel even meekan. Ze is ontworpen voor comfortabele game-ervaringen, maar maakt ze dat wel waar?

Binnen het segment van esports gaming muizen zit je al snel bij toestellen met een aardig prijskaartje. Gelukkig zijn er in deze categorie ook een middenklasse voor muizen met stevige prestaties die je portefeuille niet teveel belasten. De SteelSeries Prime-reeks is daar eentje van. De bekabelde Prime en Prime+ wisten de naam ‘Prime’ reeds op de kaart te zetten. Door de komst van de Prime Wireless krijgt deze familie nu een draadloos broertje dat enkel meer wendbaarheid brengt.

Voor slechts 139,99 euro haal je de Prime Wireless in huis. Hiermee krijg je een speciaal voor gaming ontworpen muis zonder al teveel toeters en bellen. Ze lijkt misschien wat eenvoudig, maar dat maakt ze ruimschoots goed met de prestaties die ze levert in combinatie met de flinke batterijduur. De muis gaat echter wel gebukt onder zijn eigen eenvoud, en ontbreekt daardoor enkele bijkomende functies.

Bouw en ontwerp

Mensen die al met eerdere muizen uit de SteelSeries Prime-familie aan de slag gingen, de standaard Prime of Prime+, zullen hoogstwaarschijnlijk vertrouwd zijn met het ontwerp van de Prime Wireless. Er zijn weinig tot geen aanpassingen aan gemaakt, wat eigenlijk geen enkel probleem hoeft te zijn. Het egaal afgeronde ontwerp van de muis laat deze goed in je hand liggen, waardoor je er meerdere uren mee aan de slag kan. Het toestel is volledig in het zwart afgewerkt, op een logo van SteelSeries in de polssteun na.

In het scrollwiel van de muis zit RGB-LED-verlichting verwerkt, wat voor veel gamers momenteel een must is. Aan de onderkant van de muis vind je de aan/uit-knop, met daarnaast een knop om de CPI en pollingsnelheid van je muis aan te passen. Vooraan heb je de USB-C-poort waarlangs je de muis kan opladen. Tijdens onze tests viel wel op dat onze eigen USB-C-kabels hier doorgaans niet in pasten. Enkel de meegeleverde kabel gaf geen problemen. De muis heeft naast de bovenste klikkers en het scrollwiel links nog twee extra knoppen die mee in de behuizing verwerkt zijn.

Zodra je de muis in je hand neemt, kan je niet voorbij het lichte ontwerp. Met slechts 80 gram is het zeker geen zwaargewicht te noemen, wat er enkel voor zorgt dat ze enorm aangenaam voelt tijdens het spelen. Dit beperkte gewicht voelt echter nooit goedkoop of fragiel aan. De sterke vormfactor van de muis maakt ze ondanks het gewicht heel robuust, waardoor ze zowel stevig als wendbaar in je hand ligt. Onderaan de muis zitten de TrueMove Air-sensor en teflon voetstukjes, waardoor ze soms over je muismat of bureau lijkt te zweven. Deze lenigheid maakt de muis dus uitermate geschikt voor elk soort spellen, of het nu een traag strategiespel is, of een razend snelle shooter.

Prestaties op het slagveld

De Prime Wireless maakt gebruik van Prestige OM-switches die ervoor zorgen dat je steeds de juiste feedback krijgt tijdens het klikken. Hierdoor voelt alles heel responsief aan. Volgens SteelSeries zou de muis 100 miljoen kliks aankunnen zonder dat je iets van een verminderde klikkwaliteit voelt. Ze blijven steeds sterk en precies aanvoelen.

Indien je aanpassingen aan de muis wil maken, of het nu de kleur van de LED-verlichting van het scrollwiel is of de CPI, dan moet je bij de SteelSeries GG-app zijn. Je kan hier tevens opties vinden om het energieverbruik van je muis naar beneden te halen, waardoor je de batterijduur nog kan verlengen. Andere opties om de muis aan te passen zijn er niet. Zo heb je geen knop waarmee je makkelijk tussen verschillende profielen kan wisselen. Er is ook

Gebruikers die de muis met hun bestaande bluetoothsetup willen verbinden, komen van een koude kermis thuis. De muis verbindt enkel via de Quantum 2.0 Wireless-verbinding via een USB-C-dongle. Dat gebrek aan verbindingsopties kan voor sommigen wel een probleem zijn. Dat gezegd zijnde, de Quantum 2.0-verbinding werkt uitstekend. Op geen enkel moment ervaarden we iets van haperingen. Wel merkten we enkele malen op dat de muis bij het opstarten van onze desktop een verbinding maakte waarbij je ze over je bureaublad kon bewegen, maar dat kliks niet werden geregistreerd. Na een update van de software was dit probleem echter snel van de baan.

Een groot pluspunt van de Prime Wireless is zijn stevige batterijduur. Met slechts een enkele oplaadbeurt kan hij er ongeveer 100 uur tegenaan. Dat zorgt er dus voor dat je ze zelden moet opladen. Tijdens onze tests hebben we ze bijvoorbeeld slechts één keer moeten opladen, en dat was na een intensieve gebruiksperiode. Als dat dan wel het geval is, dan staat de snellaadfunctie je bij. Na slechts 15 minuten opladen zit de batterij vol genoeg voor de komende 40 uren gameplay. Heb je echter geen zin om zo lang te wachten? Dan kan je de muis gewoon met de bijgeleverde USB-C-kabel rechtstreeks met je desktop of laptop verbinden om te werken terwijl je muis zich oplaadt.

Verdict

Na enkele uren met de SteelSeries Prime Wireless door te hebben gebracht, mogen we wel stellen dat het een prima draadloze gaming muis is die je ook voor andere doeleinden niet teleur zal stellen. Ze is licht, stevig en wendbaar, en ligt op de koop toe comfortabel in je hand. Dankzij de Quantum 2.0 Wireless-verbinding moet je je trouwens nooit zorgen maken dat je verbinding zomaar wegvalt. Je hebt weinig ondersteunende functies, verbindingsmogelijkheden of opties om ze aan te passen, wat misschien wel wat mensen zal afschrikken. De sterke prestaties en batterijduur maken wel veel goed en rechtvaardigen het prijskaartje. Zowel beginners als doorwinterde gamers zullen met de Prime Wireless flink kunnen knallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business