Reviews

Huawei MateView review: een magisch vierkant

huawei mateview
Voordelen
Prachtig ontwerp
Goede beeldkwaliteit
Geweldige speakers
Handige Smart Bar voor bediening
Nadelen
3:2-beeldverhouding beperkt ondersteund
Draadloze functies zijn onvoorspelbaar
Hoge prijs
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de MateView maakt Huawei een intrede door de grote poort in de monitormarkt. Een prachtig display, al zijn er ook imperfecties.

Het productportfolio van Huawei wordt steeds uitgebreider. In het post-Google tijdperk probeert het Chinese bedrijf zich meer als een allround technologiebedrijf in de markt te zetten en ligt de focus niet langer meer op smartphones. De introductie van twee monitoren zetten die nieuwe ambities in de verf. Huawei’s eerste monitorlijn, die de naam Huawei MateView draagt, bestaat uit de businessmonitor MateView en een gamingmonitor MateView GT. Wij zijn aan de slag gegaan met de eerste.

Uniek design

Toen ik de officiële lancering van de Huawei MateView bijwoonde, geraakte ik meteen geïntrigeerd door de rondingen van de monitor. Huawei heeft namelijk geopteerd voor een 3:2-beeldverhouding. Dat is in lijn met de displays van Huawei’s eigen MateBook-laptops. De meeste displays die we reviewen hebben echter een 16/21:9-beeldverhouding. Je ziet het verschil al aan de vorm van de monitor. 21:9-schermen zijn horizontaal liggende rechthoeken, waar het beeld bij de Huawei MateView verticaal gestapeld is en de monitor een vierkantige vorm heeft. Hierdoor hoeft de monitor maar 28” breed te zijn en pakt hij relatief weinig plaats in op je bureau. De aparte vorm zorgt ook voor een esthetische meerwaarde. In combinatie met de dunne schermranden heeft de MateView een minimalistische maar moderne look. Je hoeft de monitor ook amper te kantelen om de juiste hoek te vinden.

Bovendien heeft de monitor nog een verborgen troef. In de onderste schermrand zit de Smart Bar verwerkt. Dit is een touchpaneel dat je kan gebruiken om instellingen zoals lichtheid, beeldscherpte en volume op de monitor zelf aan te passen. In het begin vergt het gebruik van de Smart Bar wat oefening omdat je de geprogrammeerde commando’s onder de knie moet leren krijgen (één keer tikken om verder te gaan, twee keer tikken om terug te gaan, swipen om door menu’s te navigeren of het volume te regelen). Je krijgt een vrij lange setupprocedure om eraan gewend te geraken. Maar eens je het onder de knie hebt zal je nooit meer een andere bediening willen. Het touchpaneel is veel verfijnder en responsiever dan die lompe knoppen die we op veel beeldschermen zien. Welkom in de toekomst.

huawei mateview
Huawei MateView heeft een speciaal karakter. Image Credit: Huawei.

Breng beelden tot leven

MateView ondersteunt verschillende manieren om je apparaat te verbinden. Je kan kiezen voor de klassieke kabel (zowel HDMI als USB-A), al past de HDMI-kabel niet op elke laptop. Dit heeft Huawei geleerd van Apple. Via de USB-A poort kan je de monitor als oplaadpunt gebruiken. Dat kan de monitor overigens aan een snelheid waar veel smartphoneladers enkel van kunnen dromen (65W). Ben je niet zo’n fan van veel kabels op je bureau, dan kan je ze volledig achterwege laten en je monitor draadloos verbinden. Voor Huawei-smartphones is er met de OneHop-functie nog een leuke extra optie voorzien. Om hier gebruik van te maken dien je je wifiverbinding, bluetooth en NFC-scanner aan te zetten en het symbool op de voet even aan te tikken. Nu kan je het display van je smartphone uitvergroten op de manier. Jammer genoeg werkt deze functie niet bij andere Android-smartphones, waardoor verbindingsopties voor smartphones heel beperkt zijn.

huawei mateview
De Smart Bar is een leuke toets, letterlijk en figuurlijk. Image Credit: Huawei

Hoe presteert het display? Qua beeldspecificaties behoort de Huawei MateView niet tot de topklasse van de monitormarkt, maar op cijfertjes moet je je ook niet op blindstaren. Het gaat om wat je ziet en dat zit bij dit scherm meer dan snor. De hoge resolutie (3840 x 2560 pixels) levert je scherpe beelden op en door de hoge kleurdekking (98%, 10 bits) zijn de beelden kleurrijk en levendig. Beelden scrollen vlot bij dagelijkse toepassingen; om te gamen is de verversingsgraad wel te laag (MateView GT vormt een beter alternatief). Een extra pluspunt is de audio: de ingebouwde speakers presteren subliem, nochtans een struikelblok voor vele monitoren. Die naadloze integratie tussen beeld en audio zorgt voor een zeer fijne gebruikservaring.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn; we ontdekten voldoende ergernissen die die fijne gebruikservaring onderuit kunnen halen. Zo stelden we vast dat er bij het draadloos verbinden wel wat problemen kunnen optreden. Ten eerste bleef de verbinding zelden stabiel doorheen de werkdag waardoor we vaak onze monitor terug moesten verbinden. Ook boet je in aan beeldkwaliteit als je draadloos verbinding maakt. De HDR-ondersteuning is beperkt en beelden haperen regelmatig. Erg zonde, want het brengt de gebruikservaring schade toe. Verbinden met een kabel is dus aan te raden. Met de 3:2-beeldverhouding heb ik een haat-liefdeverhouding. Documentbeheerapplicaties Documentbeheerapplicaties zoals Excel hebben er zeker baat bij om je werkbladen uit te vergroten. Maar veel applicaties passen zich minder goed aan aan deze beeldstandaard en ook om te multitasken verkiezen we toch 21:9.

Huawei Mateview: verdict

De monitormarkt heeft er een nieuwe uitdager bij. Voor een eerste poging is de Huawei MateView zeer geslaagd. Het ontwerp is prachtig en het beeld levert de gevraagde kwaliteit. Maar er zijn ook nog de te verwachten mankementen. MateView is ontworpen om laptops, tablets en smartphones van hetzelfde merk perfect te ondersteunen. Net daardoor ontbreekt bij sommige gebruiksaspecten de chemie tussen monitor en laptop als je een ander merk hebt. Vooral het draadloos verbinden is een werkpunt. Als Huawei die werkpuntjes nog kan aanpakken, zou de volgende monitor die ik koop zomaar een MateView kunnen zijn.

Huawei MateView is vanaf augustus te koop in België. We voegen links naar webshops toe van zodra de monitor beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business