harmonyOS

Het nieuwe besturingssysteem van Huawei is officieel. HarmonyOS moet een nieuw ecosysteem van slimme gadgets creëren, te beginnen met de Watch 3.

Advertentie

Een grote dag voor Huawei vandaag. Het Chinese technologiebedrijf heeft HarmonyOS onthuld, een nieuw besturingssysteem voor de smartphones en andere gadgets van het bedrijf. Met de lancering van HarmonyOS heeft Huawei eindelijk een alternatief gevonden voor het verdwijnen van Android en het Google-ecosysteem op hun devices. Huawei kan nu zijn eigen ecosysteem gaan creëren. Daar zijn natuurlijk ook nieuwe gadgets voor nodig die het besturingssysteem draaien. We kregen dan ook een nieuwe Huawei Watch 3, Freebuds 4 en monitors voorgeschoteld. Op de eerste HarmonyOS-smartphone lijken we echter nog even te moeten wachten.

HarmonyOS: een slim ecosysteem

Connectiviteit was het sleutelwoord tijdens de presentatie van HarmonyOS. Huawei sleutelt al sinds 2012 aan het besturingssysteem dat oorspronkelijk bestemd was als een IoT-platform. Die roots zal HarmonyOS ook bij zijn commerciële doorbraak trouw blijven. HarmonyOS is anders dan Android en iOS niet gefocust op de smartphone, maar is bestemd voor verschillende productcategorieën. Ook wearables, televisies en smarthome apparaten zouden in de toekomst op HarmonyOS moeten kunnen draaien. De kracht van het OS lijkt dus in het geheel te zitten, in een ecosysteem van apparaten die allemaal op dezelfde softwarebasis gebouwd zijn.

Of HarmonyOS een volwaardig alternatief voor Android en iOS kan worden, zal van verschillende factoren afhangen. Eerst en vooral moeten er voldoende apparaten zijn die HarmonyOS ondersteunen. In de Benelux zal de Huawei Watch 3 het besturingssysteem in ons leven brengen. We vertellen straks meer over de nieuwe smartwatch. Wie verwacht had dat Huawei de lancering van HarmonyOS zou koppelen aan de lancering van een nieuwe smartphone kwam bedrogen uit. De internationale livestream toonde slechts een teaser van de Huawei P50 Pro. We kunnen nog niet zeggen wanneer dit toestel ooit naar België gaat komen. Ten tweede hangt het succes van HarmonyOS ook af van de mate dat appontwikkelaars hun applicaties willen afstemmen op het OS. Het voordeel dat HarmonyOS hen biedt is dat zij maar één code moeten schrijven voor alle devicetypes waarop zij hun app willen aanbieden. Dat moet de ondersteuning door externe partijen versnellen. Tenslotte beweert Huawei dat hun besturingssysteem sneller is dan Android en iOS door de DGraphic Engine.

De Huawei P50 moet de eerste smartphone op HarmonyOS worden, maar wanneer volgt de lancering? Image Credit: Huawei (via TechRadar UK).

Huawei Watch 3

De derde generatie smartwatch van Huawei zal dus zoals eerder vermeld het eerste volwaardige HarmonyOS-apparaat zijn dat het Chinese bedrijf in de Benelux lanceert. HarmonyOS vervangt het Huawei LiteOS-platform, een software die leed onder de beperkte externe ondersteuning. Dat zal met dit nieuwe model beter zijn. Een samenwerking met smartlockfabrikant Nuki is daar een interessant voorbeeld van. Door de integratie met de Nuki-app kan je je slot openmaken met je horloge, vergelijkbaar zoals de integratie in WearOS. Het is nog niet helemaal duidelijk welke andere interne applicaties bij lancering al beschikbaar zullen zijn. Voor het streamen van muziek lijk je toch aangewezen te zijn op Huawei’s eigen platform Huawei Music. Huawei’s alternatief voor Google Maps zal helaas pas tegen het derde kwartaal via een software-update naar de Watch 3 komen.

De belangrijkste features van een smartwatch zij natuurlijk de sport- en gezondheidsprogramma’s. In onze review van de Huawei Watch GT2 Pro waren we aangenaam verrast van de ondersteuning voor twintig verschillende trainingen en uitgebreide slaap- en stressmeting. Watch 3 voegt nog een extraatje toe. Door de temperatuursensoren kan de smartwatch je huidtemperatuur meten. Dat is geen exacte weergave van je lichaamstemperatuur, maar het kan wel een beeld geven van temperatuurschommelingen. Tenslotte is er nog de lange batterijduur. De Watch 3 kan 3 dagen mee op één oplaadbeurt bij intensief gebruik, de Watch 3 Pro 5 dagen. In de batterijbesparende modus is dat 14 tot 21 dagen. De Huawei Watch 3 is vanaf 18 juni verkrijgbaar voor 369 euro, het Pro-model een week later voor 599 euro.

huawei watch 3
Image credit: Huawei

Huawei Freebuds 4

We gingen eerder al aan de slag met de Huawei Freebuds 4i, nu hebben we ook een paar van de Huawei Freebuds 4 ontvangen. De iets luxueuzere broer van de Freebuds 4i. Met hun zilveren kleur maken ze op vlak van uiterlijk dat statuut alvast waar. Huawei gaf de AI Life-app een grondige update om de oortjes beter te ondersteunen en de actieve ruisonderdrukking verder te optimaliseren. Dat moet enkele beperkingen van de 4i wegwerken. De applicatie bevat onder meer een zoekfunctie waarmee je je oortjes kan terugvinden wanneer ze je weer eens kwijt bent. Beschikbaar vanaf 23 juni voor 149 euro.

huawei freebuds
Image Credit: Huawei

Mateview en Mateview GT

Eindigen doen we vandaag met monitors. Ja, Huawei maakt tegenwoordig ook monitors. De MateView en de MateView GT zijn de eerste commerciële monitors van het Chinese technologiebedrijf. Het belooft wel een intrede door de grote poort te worden. MateView is een 28,2”-monitor die gericht is naar de zakelijke gebruiker. Met een totale dikte van 9,3mm is het ontwerp licht en compact. De specificaties van het beeldscherm luiden als volgt: 94% body-to-screen-ratio, 2840 x 2560 pixels, 4K+ en ingebouwde 5W dual speaker. Via de Desktop Mode kan je bestanden vanaf je smartphone naar je monitor overbrengen. Deze feature zal ook werken voor Android- en iOS-apparaten.

De MateView GT richt zich dan weer naar de pc-gamers. Met een grootte van 34”, 3K resolutie (3440 x 1440 pixels) en verversingsgraad van 165Hz oogt de monitor op papier indrukwekkend. Je kan bovendien een soundbar vastmaken op de voetstand die Huawei optioneel mee zal leveren. Op de lancering van de Huawei-monitors is het nog wachten tot augustus. Op de MateView hangt een prijskaartje van 699 euro, de MateView GT kost je 549 euro met soundbar en 499 euro zonder.


Laats bijgewerkt om 03/06 08u38