RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Compact ontwerp
  • Oortjes zitten goed vast en voelen comfortabel in je oren
  • Goede actieve noise cancellation
  • Zeer betaalbaar
CON
  • Touch controls zijn beperkt en vaak gevoelig
  • Bas mist wat kracht
  • Soms vervelend om uit de case te verwijderen
  • AI Life app nog niet up to date

De Huawei FreeBuds 4i zijn een eenvoudig paar middenklasse draadloze earbuds met leuke ANC-features en een stevige batterij. Als je betaalbare earbuds zoekt die comfortabel aanvoelen, dan zit je goed.

Advertentie

De markt van volledig draadloze earbuds heeft de voorbije jaren veel vooruitgang geboekt. Je kan nu deze earbuds terugvinden in alle prijsklassen en met enkele functies waardoor ze haast niet meer te onderscheiden zijn van de klassieke koptelefoons. Huawei profileert zich op deze markt door ANC-technologie aan te bieden tegen een zeer aantrekkelijke prijs, en de FreeBuds 4i zijn daar een prachtig voorbeeld van. Voor 79 euro tik je al een paar op de kop, dus jouw portefeuille zal er niet hard onder lijden.

Slank design en comfortabele maat

De FreeBuds 4i wijken op vlak van ontwerp af van hun voorganger, de FreeBuds 3i, en het ziet ernaar uit dat ze zijn gaan spieken bij de AirPods Pro. De behuizing is glad met een lange stam, en de silicone tipjes zorgen ervoor dat ze vast, doch comfortabel zitten.

De buds zullen niet zomaar bewegen, zelfs als je je hoofd goed rondschudt. Daardoor zijn ze ook geschikt om mee te gaan sporten. Dankzij de goede afsluiting zorg je er ook voor dat het nodige geluid buiten blijft. Er zitten enkele silicone tipjes in de doos, dus je kan steeds testen wat voor jou de meest comfortabele maat is om te dragen.

De FreeBuds 4i zijn beschikbaar in het zwart, wit en rood.

De oplaadcase heeft ook een herwerking gekregen ten opzichte van die van de FreeBuds 3i. Het langwerpige ontwerp heeft plaats gemaakt voor een meer ovale vorm met een platte achterkant. Er is geen ondersteuning voor draadloos opladen, maar in deze prijsklasse is dat weinig verwonderlijk. De case heeft dezelfde glossy afwerking als de earbuds, waardoor het wel een premium uitstraling krijgt. Omdat de oortjes ook glossy zijn, merk je al wel snel dat het soms knap lastig kan zijn om ze uit de case te halen, omdat ze steeds tussen je vingers uit glippen. 

Er zitten aanrakingsgevoelige sensoren in de achterkant van de earbuds verwerkt, zodat je ze kan bedienen tijdens je activiteiten. Je kan liedjes afspelen of pauzeren door er twee maal op te drukken. Er is echter geen optie om naar een volgend of vorig liedje te gaan, waardoor je in sommige gevallen al snel naar je smartphone kan grijpen en wat we dus een gemiste kans vinden. Als je de sensoren langer ingedrukt houdt, dan kan je schakelen tussen de verschillende ANC-modi: ANC aan, Awareness mode en ANC uit.

In de praktijk merkten we wel meerdere malen dat de controls niet altijd meewerken. Soms registreerden ze onze aanrakingen te snel en soms helemaal niet, waardoor je al snel zit te knoeien. Zoals we reeds aanhaalden, zijn de controls ook beperkt, waardoor je al snel naar je toestel grijpt om de muziek te bedienen. Je zal dus vaak enkel met de touch controls aan de slag gaan om de noise cancellation in of uit te schakelen.

De FreeBuds 4i hebben ook een IP54 certificering tot 1 meter, waardoor je ze ook in de lichte regen kan dragen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je er per ongeluk wat water op morst. Dat is dus ook goed nieuws voor sportfanaten die ze tijdens hun workouts willen dragen zonder dat ze bang moeten zijn dat de earbuds kapot gaan van al dat gezweet.

De controls bevinden zich achteraan de oortjes.

Audio

Als je over een smartphone van Huawei beschikt, dan is het koppelen van de FreeBuds 4i volledig zorgeloos. Je zal een bericht zien verschijnen als je de case in de buurt van je Huawei smartphone brengt. Hier krijg je alle instructies op te zien om het koppelen van de oortjes mee af te werken. 

Voor Android en iOS toestellen verschilt het proces niet veel van het instellen van andere bluetoothoortjes. Je houdt de kleine knop op de zijde van de case van de FreeBuds 4i ingedrukt om ze zichtbaar te maken in je bluetoothmenu, zodat je alles manueel kan afwerken.

Huawei voorziet ook de AI Life app waarmee je alle instellingen van de earbuds kan aanpassen naar jouw wensen. Hier moeten we wel melden dat de installatie van de app niet vlekkeloos verliep. De standaardversie van de app die je in de Apple App Store of Google Play Store kan terugvinden ondersteunt de FreeBuds 4i nog niet. In de doos van de earbuds kan je echter wel een QR-code terugvinden die je naar een versie van de app leidt waar je de earbuds wel mee kan verbinden. Dit leek ons echter een boel overbodig werk en we hopen dan ook dat Huawei er snel werk van maakt om de oortjes ook in de publiekelijk beschikbare app te ondersteunen.

Ander ontwerp, betere pasvorm.

ANC

De strakke silicone tips sluiten je oor goed af, waardoor er al op een passieve manier geluidsonderdrukking plaatsvindt. Als je dit combineert met de microfoons op de FreeBuds 4i die jouw omgevingsgeluid oppikken en omzetten naar omgekeerde geluidsgolven krijg je een mooie reductie van je achtergrondgeluid.

De earbuds zullen nooit een volledige geluidsonderdrukking geven, maar ze zullen er wel in slagen om het omgevingsgeluid toch aanzienlijk te reduceren. De buitenwereld zal steeds wat aanwezig blijven, maar nooit genoeg om je echt uit je immersie te halen. 

Als je nog steeds op de hoogte wilt blijven van je omgeving, dan kan je overschakelen naar Awareness mode door lang op de achterkant van je earbud te drukken. Zo worden belangrijke geluiden zoals stemmen nog steeds doorgelaten, maar de rest weg gefilterd. Als je de FreeBuds 4i als gewone oortjes wilt gebruiken, dan kan je ook alles uitschakelen. 

Op vlak van audiokwaliteit leveren de 10 millimeter dynamische drivers van de FreeBuds 4i neutrale tonen met gebalanceerde hoogtes en laagtes. Dat zorgt voor een aangename luisterervaring. Helaas valt je nogal snel op dat de bas en lagere frequenties afwezig zijn. Je krijgt steeds wel een beetje bas, maar zeker nooit genoeg om optimaal van je muziek te genieten. 

De FreeBuds 4i zijn daarom meer geschikt voor pop- en folkmuziek, of andere nummers waar stemmen centraal staan. Hogere tonen en vocals klinken vlekkeloos, en ook dankzij de goede beheersing van de middelste tonen krijg je een levendig geluid. Rockmuziek zal je op deze earbuds echter teleurstellen, omdat de diepere tonen niet voldoende doorkomen. Ook op hogere volumes klinken de FreeBuds 4i vervormingsvrij, dus als je graag zo luid mogelijk mee wil krijsen op je favoriete nummers, dan is dat zeker mogelijk.

De case geeft nog eens twintig uren batterij extra.

Batterijduur

Huawei beweert dat je met de FreeBuds 4i tot tien uren muziek kan beluisteren met ANC ingeschakeld op een enkele oplaadbeurt. Bij onze testen bleek dit echter tussen de zeven en acht uren te liggen. De oplaadcase voorziet hier nog eens twintig uren extra, zodat je je onderweg geen zorgen moet maken. Als je oortjes toch leeg zijn, dan kan je er na tien minuten snelladen weer voor vier uren mee aan de slag. 

Zeven tot acht uren batterijduur zijn in de praktijk echter genoeg voor alledaags gebruik, en de oplaadcase helpt je zonder moeite verder. Als je de batterijduur wat wilt verlengen, dan kan je steeds de ANC uitschakelen om ze langer in leven te houden. Je zal hoe dan ook wel enkele dagen met de oortjes kunnen werken zonder dat je naar de oplader moet grijpen.

Eindoordeel

Gezien de stijgende hoeveelheid volledig draadloze earbuds op de markt wordt het stilaan moeilijk om nog het juiste paar te vinden dat bij je past. De Huawei FreeBuds 4i zijn een interessant paar middenklasse earbuds die met hun zeer lage prijs ook nog eens ANC leveren. Daarmee zijn ze de perfecte oortjes voor alledaagse gebruikers zonder hoge eisen.

Als je echter op zoek bent naar een meer premium paar oortjes dat zowel betere actieve ruisonderdrukking als een meer kwalitatief geluid aanbiedt, in combinatie met een hele boel bijkomende functies, dan raden we je aan om nog even verder te zoeken. Is dat echter allemaal niet nodig, dan moet je niet veel verder zoeken.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here