huawei watch 3
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Mooie afwerking
  • Lange batterijduur
  • Watch 3 ondersteunt veel sporten
  • Goede audiokwaliteit bij FreeBuds 4
CON
  • HarmonyOS heeft nog tijd nodig

Met de Huawei Watch 3 en FreeBuds 4 is Huawei aan een nieuw tijdperk begonnen. Heeft HarmonyOS een geslaagde intrede kunnen maken?

Advertentie

Woensdag 2 juni 2021 was een historische dag voor Huawei. Op die dag introduceerde het Chinese technologiebedrijf haar gloednieuwe besturingssysteem HarmonyOS. Die lancering is de start van een nieuw hoofdstuk voor Huawei. Met HarmonyOS hoopt Huawei een einde te kunnen maken aan het leed dat volgde uit de geforceerde breuk met Google. Het besturingssysteem moet de basis vormen voor een ecosysteem aan slimme producten dat zich over verschillende productcategorieën zal verspreiden en dus meer wil zijn dan een tegenhanger van Android. Maar software zonder hardware is als een voetballer zonder bal, dus waren er natuurlijk ook producten nodig om HarmonyOS naar de consument te brengen. Daarom lanceerde Huawei op dezelfde dag nog de Huawei Watch 3, de derde generatie smartwatches van de fabrikant. Dit is het eerste officiële toestel in Europa met HarmonyOS, verrassend genoeg geen smartphone.

huawei watch 3
Huawei Watch 3 is het eerste volwaardige HarmonyOS-apparaat. Image credit: Huawei

Na enkele weken sporten met de Huawei Watch 3 rond de pols kunnen we een eerste indruk opmaken van waar Huawei met HarmonyOS naartoe wil gaan. In deze review lezen we hoe wij het nieuwe besturingssysteem hebben ervaren. Gratis en voor niets gooien we er een review van de Huawei Freebuds 4 bij, die op dezelfde dag als de Watch 3 gelanceerd zijn.

Huawei Watch 3 review

Design

Beginnen doen we met de Huawei Watch 3 even los te koppelen van het grotere plaatje en te beoordelen hoe het apparaat het doet als opzichzelfstaande smartwatch. Je hebt de keuze tussen de gewone Watch 3, die wij getest hebben, en de Watch 3 Pro. Een eerste verschil tussen beide modellen zit al in de afwerking van de smartwatch. De wijzerplaat van de Watch 3 is omringd door een stalen horlogekast en heeft een rubberen polsband, terwijl de Watch 3 Pro gemaakt is uit een saffieren wijzerplaat, titanium frame en leren polsband. Een design dat niet veel gewijzigd is in vergelijking met de voorgang Watch GT2 Pro die we eerder uitprobeerden. Het Pro-model ook net ietsjes groter (48mm vs 46mm), maar alleen daarvoor hoef je niet te upgraden naar het Pro-model. De gewone Watch 3 heeft een moderne en sportieve uitstraling die die extra luxe van de Watch Pro zeker niet nodig heeft.

watch 3 design
De smartwatch oogt zeer sportief.

Gebruik

Het uiterlijk is ook maar bijzaak als de smartwatch zijn basisfuncties goed vervuld. Een smartwatch gebruik in de eerste plaats als een personal trainer om mijn sportieve ‘topprestaties’ te registeren. Om dit te kunnen, dien je de Huawei Gezondheid-app op je smartphone te installeren. Ondanks dat je smartwatch op een andere besturingssysteem zal draaien, kan je hem nog steeds koppelen met Android en iOS. Dat gaat wel gepaard met wat omwegen. Je moet eerst een APK van de Huawei App Gallery installeren om de meest recente versie binnen te halen. Eens de juiste app hebt, is de beide apparaten koppelen gelukkig niet meer zo complex.

Het loont wel om die moeite te doen, want de Huawei Watch 3 is een uitstekende trainingspartner. De smartwatch biedt aangepaste programma’s voor veel verschillende types sporten, van gewoon buiten lopen tot snowboarden en zelfs triatlon. Ik denk niet dat er veel smartwatches een uitgebreider sportprogramma kunnen voorleggen. Ook de andere gezondheidsfuncties zijn de moeite om eens uit te proberen. Je hartslag en slaap meten is ondertussen niet meer zo bijzonder, maar Huawei voegt er nog een heel orginele toe bij de Watch 3: het meten van je temperatuur. Neem deze metingen wel met een korreltje zout; een smartwatch is enkel in staat om de temperatuur van je huidoppervlakte te meten. De resultaten worden zeer beïnvloed door de ruimte waarin je je bevindt, dus grote schommelingen hoeven niet meteen koorts te indiceren. Alle resultaten vind je terug in de Gezondheid-app.

Screenshot van de Huawei Health-app

Hoe meer je gebruik maakt van al deze functies, hoe sneller je je batterij zal zien leeglopen. Volgens Huawei kan de batterij van Watch 3 bij actief gebruik drie dagen mee, maar om dat te halen dien je ’s nachts de vliegmodus in te schakelen. Plan best maar na twee dagen al een oplaadbeurt in. Het Pro-model zou het vier tot vijf dagen moeten kunnen volhouden.

HarmonyOS

Merk je nu al de invloed van HarmonyOS als je de Huawei Watch 3 gebruikt? Het besturingssysteem komt ter vervanging van Huawei LiteOS, dat op het einde van haar dagen nogal veel beperkingen kende. Die zijn gedeeltelijk maar nog lang niet volledig opgelost met de komst van HarmonyOS. Één van de grootste beperkingen die we bij de Watch GT2 Pro opmerkten was het beperkte aanbod aan applicaties. Omdat de App Gallery vanaf nu standaard geïnstalleerd staat op je smartwatch, zal je sneller applicaties kunnen installeren, maar van een spectaculair aanbod kunnen we nog niet spreken. Dat komt omdat veel externe appontwikkelaars nog niet vanaf het begin mee op de kar zijn gesprongen. Smartlockfabrikant Nuki is een zeldzame uitzondering. Verder durft het overzicht in de interface van de smartwatch nog wel eens te ontbreken.

Huawei FreeBuds 4 review

Design

We kregen ook de kans om Huawei’s nieuwste draadloze earbuds uit te proberen, de FreeBuds 4. Deze zijn de premium versie van de FreeBuds 4i die eerder al de revue passeerden. De FreeBuds 4 zijn bijna dubbel zo duur als hun goedkopere broertjes, dus dan moeten ze ook wel beter zijn. Ze zien er alvast luxueus uit door de metalen afwerking. De bijlachtige vorm is apart voor earbuds, maar de oortjes zitten verrassend comfortabel en blijven tijdens het sporten ook zeer goed zitten. Ik kreeg wel eens de opmerking dat ze wat weg hebben van oorbellen omdat ze wat uit je oor bengelen, maar dat volledig terzijde.

De oortjes ogen futuristisch.

Prestaties

Ons voornaamste punt van kritiek op de FreeBuds 4i was dat de touchcommando’s beperkt en zeer gevoelig waren. Die gevoeligheid lijkt wel te zijn aangepakt, ik heb in ieder geval geen hinder ondervonden met de touchbediening. Wel had ik graag nog een commando gezien voor het doorspoelen van een nummer. Hier heb je dus je smartphone voor nodig (of je Watch 3 als je Huawei Music gebruikt). We waren ook niet zo overtuigd van de AI Life App die je dient te installeren. Met de lancering van HarmonyOS heeft Huawei deze een flinke update gegeven om betere ondersteuning voor je oortjes te voorzien. Het vinden van de juiste app blijk ook hier helaas een zoektocht te zijn.

Bestuur je FreeBuds via de AI Life-app.

Ook de audiokwaliteit lijkt te zijn opgeschroefd. De geweldige bassolo in het nummer Hysteria van Muse klinkt zoals die voor mij moet klinken. De ANC is degelijk, maar niet voldoende om jezelf te kunnen afsluiten van de buitenwereld. Tenslotte is er nog de batterijduur. De oortjes kunnen een tiental uurtjes mee op één oplaadbeurt, maar als je ze na gebruik weer in de oplaadcase plaatst, ga je je oortjes nagenoeg nooit moeten opladen. Alles opgeteld zijn de Huawei FreeBuds 4 zeer goede draadloze earbuds, maar vinden we het toch moeilijk om ze in dezelfde categorie als de Apple Airpods te plaatsen.

Eindverdict

Met haar Watch 3 en FreeBuds 4 laat Huawei zien dat ze nog steeds hardware van uitstekende kwaliteit kunnen maken. Beide gadgets komen niet zonder hun beperkingen, maar als je ze die kan vergeven zijn het zeer leuke apparaten om te gebruiken tijdens het sporten. Nu moet Huawei de volgende stap zetten met haar software HarmonyOS. Het besturingssysteem toont potentieel, maar staat duidelijk nog in de kinderschoenen en Watch 3 heeft een onmogelijke taak om het ecosysteem te dragen. Er zijn meer apparaten en applicaties nodig die HarmonyOS ten volle ondersteunen om het naar een hoger niveau te kunnen tillen. Die tijd willen we Huawei ook wel gunnen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here