Reviews

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD review

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD
Voordelen
Kan tegen een stootje
Veel gigabyte per euro
Sneller dan gelijkaardige schijven
Kabeltjes voor elke USB-aansluiting
Nadelen
Snelheid mogelijk niet voldoende
Aanbevolen prijs: €142,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De G-Drive ArmorATD is het instapmodel in de professionele line-up van SanDisk. Deze HDD is robuust en biedt heel wat opslagcapaciteit.

Onder de naam SanDisk Professional biedt Western Digital sinds kort ook allerhande harde schijven en andere opslagapparatuur aan voor professionele gebruikers. Het gaat om een rebranding van G-tech, een bekende naam uit de stallen van WD. Typen we die naam echter in op Google, dan komen we vooral stofzuigers tegen en wordt het duidelijk waarom er voor een nieuwe merkidentiteit werd gekozen. 

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD

De SanDisk Professional G-Drive ArmorATD is één van die producten en wordt vergezeld van geavanceerde kaartlezers, harde schijven voor desktops en allerhande RAID-configuraties die, aldus de website van WD, de go-to keuze zijn voor de entertainmentindustrie in Hollywood. Dat belooft, dus we gingen graag aan de slag met deze stevige 2,5-inch HDD. We zien onze foto- en videobestanden immers graag goed beschermd en een ongeluk is snel gebeurd. 

Sneller dan de concurrentie

Wie schokbestendige harde schijf zegt, denkt waarschijnlijk al snel aan de oranje Lacie Rugged en daar is deze G-DRIVE ArmorATD dan ook een directe concurrent van. Aan de buitenkant vinden we een stevige grijze bumper terug die je schijf en bestanden moet beschermen tegen valpartijen van maximaal 1,2 meter hoog en allerhande natuurgeweld. Of het nu gaat om een onweersbui of een zandstorm, het zou allemaal geen probleem mogen zijn. De schijf kan ook niet makkelijk verbrijzeld worden en weerstaat tot 450 kilogram aan druk. Ze meet 87 mm x 130 mm x 21mm en weegt 230 gram. Niet zo licht als een SSD, maar compact genoeg om met je mee te nemen.

Veel opslag, stevig én snel wordt al snel een dure combinatie en daarom heeft SanDisk hier gekozen voor de eerste twee eigenschappen. De G-DRIVE ArmorATD is beschikbaar in een capaciteit van 1 TB (104,99 euro), 2 TB (142,99 euro), 4 TB (188,99 euro) en 5 TB (209,99 euro), opnieuw vergelijkbaar met de prijzen van de Lacie Rugged. SanDisk belooft echter wel een hogere overdrachtssnelheid van 140MB/s in plaats van de 100 MB/s van de concurrentie en dat is in dit geval een welkom verschil. 

Ook de aansluiting kan water- en stofdicht gemaakt worden.

Voor MacOS (en Windows)

Standaard wordt er zowel een USB-C als USB-A kabeltje meegeleverd. Thunderbolt 3 wordt ondersteund, maar dat maakt op zich weinig uit omdat de haalbare snelheid van de schijf met 140MB/s zelfs niet het maximale haalt uit USB 3.1 (dat maximum is 5gbps of 625MB/s). Het maakt wel dat de harde schijf op elke computer zal werken, ongeacht de aansluiting. Dat betekent Windows, maar ook Mac. Meer nog, de schijf is standaard HFS+ geformatteerd om met MacOS te werken. Dit zorgde even voor verwarring bij het testen, maar al snel ontdekten we dat je via https://sandiskprofessional.com/windows software kan downloaden om Mac-geformatteerde schijven te kunnen gebruiken. Even installeren en herstarten en we gingen aan de slag. 

Benchmarks SanDisk Professional G-Drive ArmorATD

In onze tests kon de SanDisk Professional G-Drive ArmorATD zijn beloften alvast waarmaken. In CrystalDiskMark 8 lazen we een leessnelheid van 128 MB/s en een schrijfsnelheid van 125 MB/s bij een sequentiële overdracht. Dit ligt vlakbij de beloofde 140MB/s en is dan ook binnen verwachtingen. 

Benchmarks SanDisk Professional G-Drive ArmorATD
Benchmarks SanDisk Professional G-Drive ArmorATD

Of deze snelheid voor jou voldoende is, moet je zelf beslissen. Zij die met moderne hardware werken zullen waarschijnlijk liever een snellere SSD op de kop tikken in plaats van deze 2,5-inch HDD, zeker als je dagelijks of wekelijks grote hoeveelheden bestanden wil overzetten. Zoek je echter een betaalbare back-up oplossing en is capaciteit belangrijker dan snelheid, dan zit je goed met de G-Drive ArmorATD, die sneller is dan gelijkaardige concurrenten en meteen ook tegen een stootje kan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business