Reviews

Lenovo Thinkpad X1 Titanium Yoga review: slank en elegant

Lenovo Thinkpad X1 Titanium Yoga
Voordelen
Compact, maar toch stevig
Flexibel 2-in-1-ontwerp
Fijn toetsenbord
Krachtige processor
Nadelen
Hoge prijs
Teleurstellende batterijduur
Klein display
Aanbevolen prijs: €1898
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Thinkpad X1 Titanium Yoga is de slankste zakelijke laptop ooit gemaakt door Lenovo. Op esthetisch gebied is de laptop een lust voor het oog, al zou een kilootje extra onder de motorkap geen kwaad kunnen.

De Thinkpad X1-reeks is de absolute blikvanger uit het ruime laptopaanbod van Lenovo. Thinkpax X1 Carbon (8e generatie) wordt door vele techjournalisten beschouwd als een van de beste zakelijke laptops van het moment. Het model was een schoolvoorbeeld van hoe je veel rekenkracht in een compacte laptop kan stoppen. Met de Thinkpad X1 Titanium Yoga gaat Lenovo weer een stapje verder. Deze laptop is aan een nog strenger dieet onderworpen, wat resulteert in een flinterdun ontwerp. Maar kan de laptop daarmee nog dezelfde technische prestaties halen? Er is maar één manier om daar achter te komen.

Op weg naar esthetische perfectie

We beginnen zoals gewoonlijk met het design. Voor deze Thinkpad X1 is het ontwerp ook een belangrijk verkoopargument. De laptop moet juist opvallen door zijn slankheid. Zelfs dichtgeklapt is de laptop maar 11,5 mm dik en heeft hij een totaalgewicht van ruim één kilogram. Daardoor is de laptop uiterst mobiel en kan je hem moeiteloos overal mee naartoe nemen. Vergis je echter niet: deze laptop kan tegen een stootje. De titaniumkleurige afwerking – what’s in a name? – zorgt voor een extra laagje stevigheid, zodat je nog geen hartverzakking hoeft te krijgen als je laptop eens van de tafel valt. Volgens Lenovo zou de Thinkpad X1 Titanium Yoga zelfs arctische kou en zandstormen in de woestijn moeten aankunnen. We geven het maar mee, moest deze info ooit van pas komen.

Lenovo streeft zoals alle laptopfabrikanten naar esthetische perfectie en met de Thinkpad X1 Titanium Yoga komen ze echt wel in de buurt. Al komen niet alle designkeuzes even goed uit de verf. Daarvoor heeft Lenovo ook keuzes moeten maken die minder goed uitgepakt hebben. Het display is 13” groot en heeft een meer verticale 3:2-beeldverhouding. Persoonlijk vind ik het display te klein om een hele werkdag mee te werken, al is de beeldkwaliteit wel uitstekend. Een extra beeldscherm aansluiten is aan te raden. De aansluitingsmogelijkheden zijn eerder beperkt omdat Lenovo vrij karig is geweest met het aantal poorten. Je moet het stellen met twee USB C-poorten en één hoofdtelefoonaansluiting.

Lenovo Thinkpad X1 Titanium Yoga
Laptop of tablet? Dat bepaal je zelf. Image Credit: Lenovo

2 voor de prijs van 1

Elk woordje in de naam Thinkpad X1 Titanium Yoga geeft wel iets weg over de laptop. Het woordje Yoga verwijst naar de Yoga-reeks van Lenovo die bestaat uit 2-in-1 convertible laptops. Dit element integreert Lenovo met de X1 Titanium Yoga nu ook in zijn premiumreeks. ‘Convertible’ betekent dat het scherm ingebouwde touchbediening heeft en 360° kan kantelen om het afzonderlijk in tabletmodus te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat de Lenovo Pen niet standaard meegeleverd wordt in de doos. Die flexibiliteit is een leuk pluspunt en het touch display heeft een goede responstijd, al gebruik ik een zakelijke laptop toch liever op de klassieke manier. Als ik een tablet wil, dan kan ik er één aan een veel lagere prijs kopen. Het geweldige toetsenbord draagt er veel toe bij dat je je scherm niet te ver wil kantelen. De toetsen zijn zacht en geven een fijne feedback tijdens het typen. Geen zorgen, een paar kruimels morsen op je toetsenbord zal daar geen invloed op hebben.

Het haptische touchpad zit totaal niet op hetzelfde niveau. Scrollen verloopt moeizaam en het zal niet lang duren vooraleer je je muis bovenhaalt. Goede touchpads worden hoe langer hoe zeldzamer bij laptops. Op vlak van ergonomie is het gebruiken van het trackpad op je laptop sowieso niet aan te raden. Het aankopen van een goede muis is dus essentieel vandaag de dag. TechPulse zou TechPulse niet zijn als we daar geen goede suggesties voor hadden.

Prestaties

Tijd om onder de motorkap te kijken. We zetten snel wat specificaties op een rijtje. De processor is een Intel Core i7, één van de krachtigere types die de chipproducent in huis heeft. Ook het 16GB RAM-geheugen en de 1TB opslag (PCLe-SSD) ogen zeer mooi. Op vlak van connectiviteit ondersteunt de laptop alle moderne standaarden, van WiFi 6 tot optionele 5G-verbinding (via een WWAN-netwerk, apart te configureren). Interessant te vermelden is de aanwezigheid van een discrete Trusted Platform Module. Dat zal binnenkort van belang zijn wanneer je wordt uitgenodigd om naar Windows 11 te upgraden. Het is voortaan dus van belang dat je hier naar kijkt als je een nieuwe laptop koopt.

De Thinkpad X1 Titanium Yoga blinkt uit door zijn veelzijdigheid. De laptop kan verschillende opdrachten, gaande van eenvoudig documentbeheer tot het lichtere grafische werk, moeiteloos uitvoeren. Het is aangenaam werken met deze laptop. Ook de webcam is meer dan degelijk en zowel de vingerafdrukscanner als gezichtsherkenning werken naar behoren. Toch heeft het compacte design een invloed op de prestaties. Je voelt dat Thinkpad X1 Titanium geen zwaargewicht is en in een rechtstreeks fysiek duel zal de laptop het toch moeten afleggen tegen veel van zijn prijsgenoten. De grootste concessie zit in de batterijduur. Die bedraagt volgens Lenovo 8,9 uur, maar in de praktijk zal je geen werkdag doorkomen zonder je laptop tussentijds op te laden. Hier stelt de laptop toch wel teleur.

Lenovo Thinkpad X1 Titanium Yoga: eindverdict

Er zijn maar weinig laptops mobieler dan de Lenovo Thinkpad X1 Titanium Yoga. Door zijn compacte en lichte design speelt de laptop perfect in op de noden van de hybride werknemer. Bovendien is de laptop zeer fijn om mee te werken. De laptop uitroepen tot de beste laptop van Lenovo of zakelijke laptop in het algemeen, dat gaan we niet doen. Daarvoor mist hij toch nog wat ‘power’ voor het hoge prijskaartje dat eraan hangt. Je voelt dat we stilaan toch op een grens botsen van hoe compact een laptop kan zijn zonder te veel aan rekenkracht te moeten inboeten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business