Philips A4216 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Comfortabel, ook bij lange sessies
  • Goede bas
  • Sterke prijs
CON
  • Geen ANC

Met de Philips A4216 lanceert Philips zijn eerste hoofdtelefoon die zich speciaal op sporters richt. Een goed alternatief voor in-ears, zo blijkt.

Advertentie

Hoewel de sportzomer van 2021 ondertussen achter ons ligt, is het nooit een slecht idee om te investeren in een goede audio-oplossing voor je workouts. Draadloze oortjes en specifieke sportoortjes zijn natuurlijk de oplossing bij uitstek, maar niet iedereen is fan van in-ears. Traditionele hoofdtelefoons richten zich dan weer vaak op gebruiksgemak in minder intensieve situaties en kunnen bijgevolg minder goed om met water en zweet. De Philips A4216 (TAA4216) sporthoofdtelefoon biedt een oplossing voor beide problemen met een over-ear ontwerp en IP55 stof- en waterbestendigheid. 

product image

De Philips Sport line-up werd begin dit jaar aangekondigd en sinds deze zomer zijn de producten ook verkrijgbaar. Het is een nieuwe markt voor het bedrijf, maar door te focussen op draagcomfort, geluidskwaliteit én hygiëne, hoopt Philips een dominante speler te worden en zowel professionele sporters als amateurs aan te trekken. Om deze woorden kracht bij te zetten heeft Philips (TP Vision) sinds maart ook een partnership met het Nederlandse wielerteam Jumbo-Visma. 

Naast draadloze oortjes zoals de A3206, de true wireless A7306 en de bone-conducting A6606 bracht Philips dus ook de A4216 hoofdtelefoon op de markt, die een plaatsje krijgt in de 4000-series. Met een winkelprijs van ongeveer 70 euro gaat het niet om een exemplaar met premium audioprestaties zoals je dat zou verwachten bij de Fidelio line-up van Philips, maar dat hoeft in dit geval ook niet. Een sporthoofdtelefoon moet comfortabel zitten en vooral heel duurzaam zijn, want ze krijgen veel te verduren. 

Ontwerp 

De A4216 met ontwerp uit zwart plastic onderscheidt zich niet meteen van andere modellen op de markt, maar ziet er wel goed uit en voelt ook stevig aan. We maakten ons wat zorgen over de rubberen hoofdband na slechte ervaringen met andere merken, maar zelfs bij langere sessie hadden we er geen last van. 

yoga met philips

Hetzelfde geldt voor de oorkussens die de 40mm neodymium drivers bedekken. Ze zijn even wennen als je in-ear of over-ear oplossingen gewoon bent, maar zitten zeer comfortabel. Dit komt ongetwijfeld door het gebruik van geheugenschuim en een speciale cooling gel. In ons geval was er een treinrit van vier uur nodig voor we onze oren wat rust moesten geven. De kussens zijn trouwens makkelijk te verwijderen en wasbaar zodat zweet en ander vuil zich niet kan opstapelen. 

Eens in de juiste positie blijft de hoofdtelefoon netjes op zijn plaats tijdens het sporten. Ben je klaar met je workout, dan kan je de oorkussen naar binnen klappen en kan je het geheel makkelijk kwijt in je sporttas of rugzak.

Geluidsprestaties

Philips belooft helder geluid met goede bas en die belofte wordt zeker ingelost door de A4216. Muziek klinkt aangenaam tijdens het sporten en met de juiste liedjes zorgt de bas voor extra motivatie. Zo luisterden we onder andere naar Wasted Time van The Weeknd en Limit To Your Love van James Blake. Wie al eens graag een eindje gaat lopen zal natuurlijk ook kunnen genieten van Eye of the Tiger en zij die tijdens het wandelen al eens graag een podcast of audiobook luistert zullen eveneens tevreden zijn over de geluidskwaliteit. Philips haalt passieve ruisonderdrukking aan in hun aankondiging, maar in de praktijk is er weinig verschil te merken, wat ons niet echt verbaast bij deze on-ears. Verbinding maken via Bluetooth 5.0 gaat prima en we konden geen haperingen opmerken. 

lopen met Philips A4216

Batterijduur

Met 35 uur batterijduur zal je nooit meer dan één maal per twee weken je hoofdtelefoon moeten opladen en dat is wat ons betreft meer dan prima. Kom je toch eens zonder batterij te zitten, dan kan je in 15 minuten al weer snel twee uur bijladen via usb-c. 

opladen en batterijduur
Ook de oplaadpoort is IP55 gecertificeerd.

Eindoordeel Philips A4216

De Philips A4216 sporthoofdtelefoon is wat ons betreft zeker een aanrader als je niet steeds met draadloze oortjes wil prullen tijdens het sporten. De hoofdtelefoon blijft goed zitten, is comfortabel en levert prima geluid af, met focus op een goede baservaring. Met zijn prijskaartje van 70 euro kost hij bovendien niet meer dan een goed paar sportschoenen. 


Gerelateerde artikelen

Philips Fidelio T1 zorgen voor concurrentie in segment van high-end draadloze oortjes

De Philips Fidelio T1 draadloze oortjes moeten later dit jaar de concurrentie aangaan met onder andere Sony in het premium segment.

Philips introduceert twee nieuwe high-end OLED-televisies

Tijdens het TP Vision live event zijn vandaag twee nieuwe high-end OLED-televisies voorgesteld. Het gaat om de OLED+936 en OLED+986.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here