Reviews

Gigabyte USB 3.2 Gen 2×2 expansiekaart review: Klaar voor de toekomst

Voordelen
Makkelijk te installeren
Snelle overdracht
Nadelen
Slechts één poort
Aanbevolen prijs: €60
Waar te koop?
Totaalscore 9
Wil jij genieten van de snelst mogelijk bestandsoverdracht, maar is je computer en nog niet klaar voor? Dan is het tijd voor een upgrade.

De voorbije maanden ontvingen we op de redactie steeds vaker externe opslag met ondersteuning voor USB 3.2 Gen 2×2. Deze laatste nieuwe usb-standaard ondersteunt overdrachtsnelheden tot wel 20 gigabit per seconde (2.500 MB per seconde). Razendsnel dus, maar de standaard wordt nog lang niet overal ondersteund.

Wat is USB 3.2 Gen 2×2?

We hebben het in onze review van de WD Black P50 Game Drive ook al over het enigszins verwarrende USB 3.2 Gen 2×2. Wat je echter moet onthouden is de snelheid (20 gigabit) en het feit dat het de naam 2×2 meekreeg in plaats van USB 3.2 Gen 3 omdat er tegelijkertijd gebruik gemaakt wordt van twee 10 Gbit lanes voor de gegevensoverdracht. Je gaat 2×2 ook alleen tegenkomen in de vorm van usb-c.

Eerste Gen 2×2 expansiekaart

Om gebruik te maken van USB 3.2 Gen 2×2 heb je dus een expansiekaart nodig, want zelfs ons relatief recent ASUS ROG Crosshair VIII HERO moederbord is hier niet op voorzien. Gigabyte bracht als allereerste een expansiekaart uit in december 2019. Een goede reden om ze van wat dichterbij te bekijken

De installatie is enorm eenvoudig en waarschijnlijk de makkelijkste uitbreiding die je zal doen aan je computer. Alles wat je nodig hebt is een PCIe 3.0 x4 slot om de nodige stroom te voorzien. Let op: het gaat niet om het kleine slot dat er uit ziet als een korte versie van het x16 slot waar je grafische kaart zich in bevindt. Dat is immers een x1 slot en zal dus niet voldoende zijn. Je mag echter wel een x8 (of zelfs x16) slot gebruiken voor je expansiekaart. Het maakt immers niet uit dat je een deel van het slot ongebruikt laat. Even op zijn plaats drukken en vastschroeven en onze installatie was voltooid.

Enkele verschillende PCIexpress sloten.

Verdubbeling van prestaties

Onze Gigabyte USB 3.2 Gen 2×2 expansiekaart was meteen na de installatie bruikbaar en er waren geen verdere stappen nodig om van indrukwekkende overdrachtsnelheden te kunnen genieten. Zo haalden we 2.071 MB/s met onze WD Black P50, een verdubbeling van de snelheid die we eerder haalden via Thunderbolt 4. Over de prestaties zijn we dus zeer tevreden. Het is nog geen 2.500 MB/s, maar de P50 is in dit geval de beperkende factor met zijn geadverteerde maximumsnelheid van 2.000 MB/s. We hadden natuurlijk graag een tweede poort gezien voor extra veel mogelijkheden, maar ongetwijfeld had de expansiekaart dan ook meer stroom nodig.

Prestaties gehaald dankzij deze expansiekaart.

De prijs tenslotte is met 60 euro aanvaardbaar als een eenmalige kost om je PC te upgraden. Heb je immers een USB 3.2 Gen 2×2 drive ter beschikking, dan wil je er ook het maximale uithalen.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business