Wd Black P50
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Razendsnel
  • Toekomstbestendig
  • Uniek ontwerp
CON
  • USB 3.2 gen 2x2 nog niet overal ondersteund
  • Hoge prijs per GB

Met de WD Black P50 ga je aan volle snelheid de toekomst tegemoet. De externe SSD is immers razendsnel en ondersteunt tot 2000MB/s.

Advertentie

Niet alleen fotografen en content creators, maar ook voor gamers beschikken graag over zoveel mogelijk opslagruimte. Internetsnelheden mogen dan wel de hoogte in gaan, dat geldt ook voor het aantal gigabyte opslag dat nodig is voor AAA-titels. Denk maar aan Call of Duty: Black Ops Cold War dat meer dan 110 GB in beslag neemt, of Red Dead Redemption dat door zijn uitgebreide spelwereld minstens even groot is. Een goede SSD met veel capaciteit is dan ook geen overbodige luxe en momenteel is er geen sneller exemplaar op de markt dan de WD Black P50 Game Drive. 

Wat is USB 3.2 Gen 2×2?

Die snelheid heeft de WD Black P50 SSD te danken aan zijn moderne aansluitingsmogelijkheden. Het gaat immers om een schijf die USB 3.2 Gen 2×2 ondersteunt, ook wel bekend als SuperSpeed USB 20Gb/s. Dit zorgt ervoor dat de SSD enorm future-proof is. Zo future-proof zelfs dat het zoeken is naar een apparaat dat al USB 3.2 Gen 2×2 ondersteunt. Vergis je op dat vlak niet met Thunderbolt 3 of 4, die wel snelheden van 20 tot 40 Gbit ondersteunen, maar niet volledig voor dataoverdracht. Zo haalden we tijdens onze tests maar een maximum van 1GB/s lees- en schrijfsnelheid. Dat is op zich al meer dan prima en staat gelijk aan de snelheid van de Samsung T7 SSD, die al lange tijd bovenaan onze lijst van beste externe SSD’s staat. De P50 heeft echter veel meer te bieden, tot wel 2.000 MB/s. Om er het maximale uit te halen kan je opteren voor een PCIe-expansiekaart van zo’n 50 euro.

WD Black P50

Prijzige opslag

De kans is groot dat de WD Black P50 dan ook de laatste SSD is die je koopt voor een hele lange tijd, tenzij je natuurlijk meer opslag nodig hebt. Je kan echter nu al opteren voor 4 TB, waarmee je toch al snel zo’n 80 games van 50 GB moet kunnen opslaan. Enkel de prijs zal in dat geval een struikelblok zijn, want je betaalt er momenteel maar liefst 719 euro voor bij Coolblue. 1 TB kost ter vergelijking 227 euro, terwijl 2 TB minder aantrekkelijk is met een prijskaartje van 483 euro. Wie niet zoveel ruimte nodig heeft, kan ook opteren voor 500 GB aan 143 euro. 

Herkenbaar WD Black-ontwerp

De WD Black P50 is op vlak van ontwerp vergelijkbaar met het WD Black D50 Game Dock dat we eerder dit jaar al getest hebben en doet opnieuw denken aan een vrachtcontainer, netjes afgewerkt in (hoe kan het ook anders) zwart. Het geheel meet 118 mm x 62 mm x 14 mm en weegt slechts 115 gram. Meegeleverd is zowel een USB-C- als USB-A-kabel, zodat je de schijf makkelijk via eender welke poort kan gebruiken. Rubberen voetjes onderaan zorgen er dan weer voor dat het geheel niet wegschuift. Dat is handig wanneer je weinig plaats hebt in je tv-meubel, want de WD Black P50 werkt uiteraard met zowel de huidige als vorige generatie consoles (PlayStation en Xbox), al kan je wel geen games van de huidige generatie rechtstreeks van de SSD afspelen. In het geval van de PS5 heb je daarvoor een interne m.2 SSD nodig van bepaalde merken.  

WD Black P50

Eindoordeel WD Black P50

De technologie staat niet stil en daarom is het zeker geen slecht idee om alvast even aan de toekomst te denken. De WD Black P50 maakt door zijn ondersteuning voor USB 3.2 gen 2×2 nu al het verschil, ook al wordt deze standaard lang niet overal ondersteund. Wie dus in de toekomst van hogere snelheden wil genieten of nu al een compatibel moederbord of PCIe-kaart heeft, doet er zeker goed aan om wat extra te investeren, in ruil voor dubbel zoveel snelheid. Time is money zegt men wel eens en dat is ook hier het geval. 


Gerelateerde artikelen

De beste externe opslag 2022 (harde schijf of SSD)

Op zoek naar beste harde schijf voor een back-up of gebruik onderweg? Dit zijn onze suggesties voor een externe, draagbare SSD of HDD.

WD Black D50 Game Dock 1TB review: prijzig maar praktisch

Het WD Black D50 Game Dock met Thunderbolt 3 én 1TB opslag zorgt ervoor dat gamers slechts één kabel op hun computer of laptop moeten aansluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here