WD Black D50 header
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Geen rommel van kabels meer
 • Supersnelle opslag
 • Leuk ontwerp
CON
 • Zeer prijzig
 • Geen ondersteuning voor minder dan Thunderbolt

Het WD Black D50 Game Dock met Thunderbolt 3 én 1TB opslag zorgt ervoor dat gamers slechts één kabel op hun computer of laptop moeten aansluiten.

Advertentie

Thunderbolt 3 docks zijn niet goedkoop en het WD Black D50 Game Dock is daar geen uitzondering op. Zeker als je voor een exemplaar kiest met een interne NVMe SSD. Het WD Black D50 Game Dock is verkrijgbaar in een capaciteit van 1TB (429 euro) en 2TB (579 euro), maar is ook te koop zonder enige vorm van opslag (299 euro). Kies je voor een exemplaar met SSD, dan kan je rekenen op leessnelheden tot wel 3000MB/s en schrijfsnelheden tot 2500MB/s. Dat heeft zo zijn voordelen, want je kan games simpelweg op het dock installeren en je hoeft dus niet spaarzaam te zijn met de opslag van je computer. In onze benchmark test met CrystalDiskMark 7 werd zowel de beloofde leessnelheid als de schrijfsnelheid overschreden. Let wel dat de overdrachtsnelheid afhankelijk is van wat je op onderstaande poorten aansluit. Alles moet uiteindelijk door één kabel. 

Benchmark resultaten in CrystalDiskMark 7.0.0.

Welke poorten heeft het WD Black D50 Game Dock?

Je koopt natuurlijk geen Thunderbolt 3 dock voor de opslag, maar voor het uitgebreide aanbod aan poorten. Via één Thunderbolt 3 poort krijg je toegang tot de volgende poorten dankzij het WD Black D50 Game Dock:

 • 2 x Thunderbolt™ 3
 • 1 x DisplayPort™ 1.4
 • 2 x USB-C™ 10Gb/s
 • 3 x USB-A 10Gb/s
 • 1 x Audio In/Out
 • 1 x Gigabit Ethernet
poorten achter
De poorten aan de achterkant.

Om je laptop meteen ook op te laden voorziet 1 Thunderbolt 3-poort een maximum van 87W, meer dan voldoende voor onze ASUS ZenBook UX363AJ. De tweede TB3-poort levert nog 15W, wat net genoeg bleek om onze externe USB-C-monitor van stroom te voorzien. 

poorten voor
De poorten aan de voorkant.

Ook goed om te weten is dat het dock niet zal functioneren via een niet-Thunderbolt poort. Onze verwachtingen waren dat we op dat punt nog wel toegang zouden krijgen tot de SSD aan een lagere snelheid, maar behalve je laptop opladen reageert het Game Dock niet, RGB-verlichting inclusief. 

Ontwerp

Het WD Black D50 dock onderscheidt zich in ontwerp van de concurrentie door eens een keer iets anders te proberen. De meeste externe harde schijven en docks zijn rechthoekig, glad en vrij saai. Western Digital heeft daarom gekozen om dit exemplaar op een container te laten lijken, in lijn met de andere producten in het Black-assortiment. Bij ons viel dit alvast in de smaak en het is ook positief dat het dock ontworpen is om verticaal geplaatst te worden. De RGB-verlichting is een leuke toevoeging die gamers wel zullen kunnen appreciëren, maar de impact ervan blijft beperkt. De verlichting is ook uit te schakelen via het dashboard.

RGB en ontwerp WD Black D50 Game Dock

WD_Black Dashboard software

Via de software die te vinden was op de SSD krijg je toegang tot nog wat extra mogelijkheden. Zo kan je de gezondheid van je SSD controleren of de temperatuur raadplegen (gemiddeld zo’n 66 graden, 78 bij het benchmarken). Je kan ook de RGB-verlichting aanpassen of synchroniseren met de software van derde partijen, zoals ASUS Aura Sync of Razer Chroma RGB, maar blijkbaar niet met Corsair iCue. Het lettertype van de dashboard-interface is wat storend, maar verder doet de software exact wat het moet doen. 

Het WD Dashboard.

Eindoordeel WD Black D50 Game Dock

Ben je op zoek naar een Thunderbolt 3 dock en game je al eens graag? Dan is dit WD Black D50 dock een prima keuze. De exemplaren met opslag zijn wel aardig prijzig, dus het is het overwegen waard om je computer of laptop op een andere manier uit te breiden. Kies je toch voor het model met NVMe, dan word je in dit geval beloond met zeer hoge snelheden. 

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Review Samsung T7: beste in zijn klasse

De Samsung T7 is een indrukwekkend stukje technologie dat je data veiliger maakt dan ooit en tegelijkertijd enorm snelle overdrachtssnelheden levert. Bovendien is het prijskaartje wel heel betaalbaar voor een product van dit niveau.

TechTip: zo vervang je de opslag van je PC

Hoe ga je aan de slag als je de harde schijf van je computer wil vervangen? In 3 stappen naar meer opslag en snelheid.

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE review: Gaming laptop met desktop prestaties

Met de ROG Zephyrus Duo 15 SE zet ASUS opnieuw in op de meerwaarde van een extra scherm. De unieke gaming laptop moet bovendien betaalbaarder worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here