Reviews

Nokia XR20 review: groot en stevig

Voordelen
Stevige behuizing
Drie jaar Android-updates, vier jaar beveiligingsupdates
Android One
Nadelen
Ongemakkelijk groot
Vaste Google Assistant-knop
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Nokia levert met de XR20 zijn eerste rugged smartphone ooit. Kan Nokia zich hiermee meten met de ruigste toestellen op de markt?

Rugged smartphones zijn met hun focus op stevigheid en valbestendigheid altijd al eerder een niche geweest. Toch zien we regelmatig enkele van deze smartphones opduiken, dus er is zeker een markt voor. Na de praktisch onverwoestbare mobieltjes van vroeger bracht Nokia in juli van dit jaar zijn eerste eigen rugged smartphone uit, de Nokia XR20. Dit toestel is voorzien van een groot 6,67 inch scherm, een robuuste behuizing met een IP68-certificatie en een Snapdragon 480 met 5G-connectiviteit. Weet deze ruige smartphone zich voldoende sterk te houden in deze markt? Wij gingen er voor jou mee aan de slag.

Ruige bolster

Net zoals bij de meeste andere rugged smartphones wordt er meer aandacht besteed aan de robuustheid van het ontwerp in plaats van de esthetische uitstraling. Dat wilt niet zeggen dat het een lelijk toestel is, maar je moet wel rekening houden met dikke randen en een eerder functionele behuizing. Het toestel meet 171,6 x 81,55 x 10,6 millimeter en het is daarmee zeker geen kleine smartphone. De schermgrootte bedraagt 6,67 inch, en in combinatie met de dikke randen krijg je dan een aanzienlijk groot toestel voor je. Dat is goed nieuws voor mensen met heel grote handen, maar hou er rekening mee dat hij ook dan nog steeds heel lastig in je hand zal liggen. Bovendien weegt hij 248 gram en behoort hij daarmee tot een van de zwaarste smartphones die je kan vinden.

Om zeker te zijn neem je het toestel maar beter steeds met beide handen vast. Het is natuurlijk wel een rugged smartphone, dus het zou geen probleem mogen zijn als je hem toch laat vallen. Het scherm bestaat uit Corning Gorilla Glass Victus, wat tegen een stootje kan. In het midden bovenaan kan je de punch hole-camera terugvinden. Het display heeft een resolutie van 1.080 x 2.400 pixels en een helderheid van 550 nits, waardoor het display ook in daglicht goed leesbaar is. Dankzij de 60Hz beeldverversing voelt scrollen ook voldoende vlot aan, al mag je er niet de meest vloeiende beelden van verwachten. Het toestel is tevens in twee verschillende kleuren beschikbaar, namelijk blauw en zwart.

Aan de rechterzijde kan je de aan/uit-knop met vingerafdrukscanner en de volumeknoppen terugvinden. Links heb je een Google Assistant-knop die je helaas niet van een andere functie kan voorzien. Bovenaan heb je rode noodknop en de simkaartsleuf. Onderaan kan je de USB-C-oplaadpoort terugvinden, samen met een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, luidspreker en een lus waarmee je hem aan een touwtje kan bevestigen. Achteraan vind je boven in het middel het camerablok terug. Dit is echter voldoende groot, dus de smartphone zal niet wiebelen als je ermee werkt terwijl hij op een plat oppervlak ligt. De cover achteraan is tevens voorzien van kleine ribbels, waardoor hij beter in de hand moet liggen. Dit zal wel iets van extra grip geven, maar voor ons bracht dit niet veel meerwaarde.

Minder sterke specs

De Nokia XR20 is bij ons verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen. Er is er eentje met 4GB RAM en 64GB opslaggeheugen. De tweede komt met 6GB RAM en 128GB opslag. 64GB aan opslaggeheugen is echter niet zo veel, zeker als je het toestel voor professionele doeleinden wil gebruiken. Daarom is het iets verstandiger om in dat geval voor iets meer te kiezen. Beide toestellen zijn voorzien van een Snapdragon 480 5G. Ga er bij dit toestel dus niet van uit dat je topprestaties krijgt. Het is verre van de snelste smartphone op de markt, maar hij pretendeert dit ook zeker niet te zijn. Je krijgt er dankzij deze processor wel 5G-connectiviteit bij, waardoor hij voldoende future proof is.

Dat is ook niet het enige vlak waarop deze smartphone laat zien dat hij gemaakt is om wel enkele jaren mee te gaan. Gebruikers krijgen met de XR20 nog eens drie jaar aan updates van het Android-besturingssysteem erbij, samen met vier jaar aan maandelijkse beveiligingsupdates.  Ook zijn smartphones bij ons verplicht om twee jaar garantie aan te bieden. Nokia trekt dit op naar drie jaar, wat een zeer welkome bonus is, zeker voor dit soort rugged smartphones.

De XR20 draait op Android One. Dit is een kale versie van het Android-besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat het enorm gebruiksvriendelijk is en dat je steeds als een van de eersten toegang hebt tot nieuwe upgrades en beveiligingsupdates. Het houdt je smartphone steeds zo veilig mogelijk en zorgt voor voldoende snelle ervaringen dankzij het besturingssysteem.

De smartphone komt tevens met een IP68-certificering. Dat houdt in dat je hem gewoon onder de kraan kan houden als hij vies wordt. Verder was het moeilijk om de ruige behuizing echt het vuur aan de schenen te leggen. Hij overleefde alvast enkele valpartijen, en dat zonder problemen. We vermoeden dat hij ook in zwaardere omstandigheden wel wat klappen aankan, maar dit willen we zelf niet te veel opzoeken.

Iets minder ruige camera

Achteraan het toestel kan je een 48MP hoofdcamera terugvinden, samen met een 13MP groothoeklens. Veel fotografische hoogstandjes moet je van de XR20 niet verwachten. Daar is hij dan ook niet voor bedoeld. De hoofdcamera doet wat hij moet doen, namelijk eenvoudige foto’s nemen. Bij het gebruik van de groothoekcamera viel ons wel snel op dat deze de kleuren niet geheel accuraat weergeeft. Er treedt al snel verzadiging op van de kleuren, waardoor deze camera niet meteen zijn plaats vindt op deze smartphone. Er is tevens een beperkte digitale zoom aanwezig, die we je echter wel afraden om te gebruiken. Deze gaf tijdens onze tests al snel vage beelden, en is daarom niet geheel wenselijk. Vooraan heb je een 8MP punch hole-selfiecamera. Ook hier hadden we onze verwachtingen niet hoog gelegd voor een rugged smartphone, en dat bleek te kloppen.

Voldoende batterij

De batterij van de XR20 bedraagt 4.630mAh, wat zeker niet klein is. Nokia stelt dat het toestel het hiermee twee dagen uithoudt, wat tijdens onze tests ook wel bleek te kloppen. Bij alledaags professioneel gebruik zal je merken dat hij het twee dagen kan uitzingen, maar dan wel zonder dat je hier teveel bezig bent met het bekijken van video of andere veeleisende taken. In dat geval zal je het met anderhalve dag moeten stellen. Met de kabel heb je 18W snelladen, en er is zelfs 15W draadloos laden aanwezig. Het toestel komt met een USB-A naar USB-C-kabel, maar zonder stekkerblok. Dat zal je dus zelf moeten voorzien.

Conclusie

De Nokia XR20 is een mooie eerste rugged smartphone van Nokia. Het is een zeer gebruiksvriendelijk toestel dat gemaakt is om tegen een stootje te kunnen, en dat met 5G-capaciteiten. Samen met de extra garantie en meerdere jaren aan beveiligingsupdates moet hij je voldoende lang kunnen ondersteunen. Het scherm is wat aan de (te) grote kant, en je krijgt ook niet de beste specificaties. De hoofdvraag blijft natuurlijk in welke mate een rugged smartphone dit laatste allemaal nodig heeft. Een iets meer overtuigend prijskaartje zou een interessant pluspunt zijn geweest, maar voor de jarenlange updates die je erbij krijgt, kunnen we ons hier nog wel overzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business