D-Link R15 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • WiFi 6
  • Uitbreidbaar naar mesh
  • Zeer betaalbaar
CON
  • Geen aan/uit-knop

D-Link gaat volop concurreren op de WiFi 6 hardwaremarkt. Dat doet het om te beginnen met de betaalbare D-Link R15. Hoe scoort deze router?

Advertentie

Eind oktober 2021 kondigde D-Link een nieuwe WiFI 6 router aan. De R15 EAGLE PRO AI is de eerste van een nieuwe reeks in het assortiment van de netwerkspecialist. Onder de naam EAGLE PRO AI zal het merk in de toekomst meerdere toestellen gaan verkopen die WiFi 6 en de nieuwe AI-technologie aan boord hebben. Zo ook deze R15, vers van de pers en hij valt meteen al op omwille van de prijs.

D-Link R15 review: aan de slag

Uiterlijk

De meeste routers hebben een zwarte kleur, dat is buiten de D-Link R15 gerekend. Dit model heeft een witte bovenkant gekregen met een lichtblauwe passende kleur voor de onderkant. Dat maakt deze router een stuk aantrekkelijker dan andere modellen en geeft hem een moderne look die sneller opgaat in je interieur.

De D-Link R15 heeft 4 antennes waarvan twee vooraan opzij en twee achteraan. Je kan de antennes heel eenvoudig in een andere richting zetten mocht dat nodig zijn. Aan de voorkant van het toestel staan 4 lampjes die aanduiden of de D-Link R15 voeding en internet krijgt en of hij op het 2.4GHz- of 5GHz-kanaal zit.

Dan gaan we naar de achterkant. De R15 heeft op die plaats de ventilatie en nog enkele extra poorten. Helemaal rechts vinden we de DC-poort terug voor de voeding, een WPS-knop en een reset-knop. De gele poort dient voor het inkomende internet en de 3 extra ethernet-poorten zijn voor extra toestellen zoals bv. een gaming console, printer of NAS.

Specs

  • Gewicht: 300 gram
  • WiFi-type: WiFi 6
  • Frequentie: dualband
  • Maximum overdrachtsnelheid: 1.5Gbps
  • Ouderlijk toezicht: Ja
  • Extra: voice control, AI assistant en mesh uitbreidbaar

Prestaties

De D-Link R15 is echt een plug&play-oplossing. De router is snel en eenvoudig opgezet en het instellen doe je via de nieuwe EAGLE PRO AI-app van D-Link. Deze mobiele app is beschikbaar voor iOS en Android en werkt over het algemeen naar behoren. We hebben het af en toe meegemaakt dat de app traag reageert of zelfs crasht. Meestal waren die problemen bij de eerstvolgende update opgelost. De EAGLE PRO AI-app staat nog maar in zijn kinderschoenen, de bedoeling is om deze applicatie in de toekomst verder uit te bouwen, vermoeden we.

Dat brengt ons genadeloos tot bij de prestaties van deze kleine WiFi 6 router. Ook daarover hebben we zeker en vast niet te klagen. Het voordeel aan deze router is dat hij zowel de het 2.4- als 5-kanaal kan beheren. De D-Link R15 is slim genoeg om zelf vast te stellen hoeveel apparaten zich op het netwerk bevinden. Op basis daarvan zal de R15 bepalen welke toestellen op welk kanaal de beste prestaties kunnen krijgen.

Volgens D-Link kan deze R15 snelheden tot 1.5Gbps aan. Ons eigen netwerk is hier niet voorzien maar in vergelijking met de Nest WiFi presteert deze kleine router stukken beter. Op De R15 halen we aan de andere kant van onze woning nog steeds een pak hogere en stabielere WiFi dan met ons huidige meshsysteem. Daarover gesproken, de D-Link R15 maakt onderdeel uit van de nieuwe EAGLE PRO AI-serie waarin nog andere producten zullen verschijnen. Al die producten zijn aan elkaar te koppelen waardoor je één groot meshnetwerk kan creëren op een betaalbare wijze.

De échte prestaties zijn vooral ook te merken bij toestellen die al WiFi 6 ondersteunen, je merkt dat snelheden hier in ieder geval hoger liggen dan bij een router/toestel zonder de ondersteuning voor WiFi 6. Afhankelijk van de grootte van je woning kan je je netwerk nog uitbreiden met de E-15 en M-15.

Een verdiende 9/10.

Conclusie: is de D-Link R15 iets voor jou?

De kans is vrij groot. Wie op zoek is naar een “futureproof” router voor zijn thuisnetwerk is met de D-Link R15 EAGLE PRO AI meer dan gesteld. Voor de prijs van ongeveer 70 euro krijg je een kleine router met WiFi 6, degelijke prestaties, ouderlijk toezicht en meshondersteuning in de plaats. De router is volgens ons een van de betere investeringen die je kan doen in je thuisnetwerk. De prijs/kwaliteit verhouding is hier naar onze mening een 5/5 waard. Bovendien is je netwerk beveiligd via zowel WPA2- als WPA3-beveiliging en kan je je netwerk heel gemakkelijk (en gratis) beheren via de mobiele EAGLE PRO-AI-applicatie.

Daar bovenop biedt het toestel mogelijkheden als gastnewerken, een geavanceerde modus voor de geavanceerde gebruiker en een wekelijks WiFi-rapport over je internetverkeer en meer. Al deze features maken van deze D-Link R15 een echte prijsbreker waaraan volgens ons (vandaag de dag) geen enkele concurrent kan tippen.

Zoek je dus een WiFi 6 router die je eventueel wil uitbreiden naar een meshnetwerk en twijfel je over de R15? Dan zeggen wij, doen!