De beste Mesh WiFi routers in 2022

De beste mesh WiFi in 2021 (2)
Wie een sterk, homogeen wifinetwerk wil maken in huis, moet investeren in mesh WiFi. Dit zijn degelijke oplossingen voor stabiel internet.

Ondanks het feit dat mesh WiFi pas sinds enkele jaren commercieel beschikbaar is, bestaat de technologie al enige tijd. Oorspronkelijk werd de techniek onder andere gebruikt voor militaire toepassingen, in ziekenhuizen en bij natuurrampen. Ook bij smarthomeproducten kan je het type netwerk terugvinden.

ZigBee-toestellen verbinden bijvoorbeeld onderling met elkaar om een mesh-netwerk te vormen. Bij voorgaande technieken wordt er echter niet noodzakelijk gebruik gemaakt van wifi. Andere frequenties, zoals LTE, worden voor uiteenlopende producten gebruikt. De manier waarop de toestellen met elkaar verbinden is echter wel gelijk met de wifirouters die mesh ondersteunen. Ben je bij Orange, Telenet, Proximus of een andere provider? Dan is het perfect mogelijk om voor mesh te kiezen.

Mesh router: slim wisselen

Bij een mesh-netwerk zijn de producten in staat om onderling met elkaar te communiceren. Hierbij wordt niet gebruikgemaakt van een centrale router, zoals bij andere types netwerken vaak het geval is. In de plaats daarvan kunnen alle toestellen met elkaar verbinden, waardoor als het ware een spinnenweb aan verbindingen wordt gevormd. Dit heeft als groot voordeel dat je netwerk nog steeds functioneert wanneer één toestel er de brui aan geeft. Het andere voordeel is het feit dat het wifibereik op deze manier drastisch wordt uitgebreid. Ieder toestel zal immers niet alleen het wifisignaal ontvangen, maar ook weer uitsturen. Door de routers tactisch te plaatsen, kan je een groot oppervlak creëren waarin je met snel draadloos internet kan verbinden.

Wat de mesh-technologie nog interessant maakt, is het feit dat ze erg gebruiksvriendelijk is. Eenmaal je de initiële configuratie achter de rug hebt, kan je gebruikmaken van een app om je netwerk te beheren. Wanneer je doorheen je huis loopt met je smartphone, zal er bovendien automatisch met de mesh-router worden verbonden die het dichtst bij jou in de buurt is. Op deze manier behoud je te allen tijde een optimale internetverbinding en moet je nooit meer uit frustratie van wifi-punt wisselen omdat de laptop, smartphone of ander toestel te stom is om te beseffen dat er een beter signaal beschikbaar is. De router stuurt ook maar één SSID uit en beheert dynamisch welk het beste signaal is voor je toestel.

Wat is mesh WiFi?

Als je ons in 2018 vroeg welk mesh-systeem het beste was, hadden we je een complex antwoord gegeven. De technologie was drie tot vier jaar geleden nog niet volwassen genoeg om het grote publiek warm te maken voor zo’n investering. Mesh WiFi kostte toen best wat geld maar ook dat is tegenwoordig anders. Je kan er nog veel geld tegenaan smijten, maar dat hoeft zeker niet. Na jaren van ontwikkeling, de komst van WiFi 6 en verbeterde software, hebben veel fabrikanten van netwerkoplossingen een stuk uitgebreider aanbod. De voordelen blijven echter dezelfde: éénzelfde wifi-dekking in heel je huis, gebruiksgemak en stabiel internet. Meer heeft een mens in principe niet meer nodig om gerust te streamen, te werken of te gamen.

Waar moet je op letten bij aankoop van mesh WiFi?

Uitbreidbare mesh

Kan je het netwerk uitbreiden met extra modellen van hetzelfde merk? Dat moet je altijd in het achterhoofd houden voor de toekomst.

WiFi 5 of WiFi 6

Steeds meer nieuwe toestellen ondersteunen WiFi 6. Het is dus goed om te opteren voor een WiFi 6-model om toekomstbestendig aan de slag te gaan. Er bestaan vandaag de dag al voldoende WiFi 6 mesh oplossingen.

Ouderlijk toezicht

Heb je jonge kinderen in huis? Dan is een ingebouwde feature voor ouderlijk toezicht geen overbodig luxe.

SU-MIMO of MU-MIMO

MU-MIMO staat voor multi-user, multiple-input-multiple-output. De technologie maakt het mogelijk om meerdere toestellen op één netwerk constant in- en uitgaande data te geven. Bij SU-MIMO routers ligt dat anders, daar moet namelijk ieder toestel op zijn beurt wachten om data op te halen of te versturen, waardoor de wachtrij lang kan worden en je wifi trager wordt. MU-MIMO lost dat probleem dus op.

Dual-band of tri-band

Het grote voordeel van tri-bandrouters is dat ze de capaciteit van het apparaat automatisch herkennen en het zullen aansluiten op de meest relevante band.

Boy making vlog

WiFi 6 of WiFi 6E?

Zoals je nu weet hebben bijna alle nieuwe meshsystemen ondersteuning voor WiFi 6 aan boord. WiFi 6 oftewel 802.11ax heeft als groot voordeel dat het minder in conflict gaat met andere WiFi-signalen en dat je een stabielere verbinding krijgt. Hoe meer apparaten je in huis gaat verbinden op je WiFi-systeem, hoe groter de kans op vertraging of instabiliteit. WiFi 6 neemt die problemen weg en verhoogt ook de netwerkcapaciteit in huis. Sinds 2020 is ook de particulierenmarkt actief aan de slag gegaan met de nieuwe technologie. Koop je vandaag een smartphone, laptop, tablet of smart home-product? Dan is de kans heel groot dat het product WiFi 6 zal ondersteunen.

Maar wat komt er na WiFi 6? Op die vraag hebben we al een antwoord: WiFi 6E. De draadloze netwerktechnologie heeft op zichzelf niet veel nieuwe features ten opzichte van zijn voorganger. De grootste verbetering zit ‘m in een extra frequentiekanaal in je routers. Vandaag zien we vaak de combinatie van 2,4GHz en 5GHz of zelfs twee keer 5GHz. WiFi 6E gaat nog een stapje verder, daar krijg je namelijk een triband-technologie die de 6GHz-frequentie naar je router brengt. Sinds begin 2021 is deze frequentie ook officieel toegestaan in Europa. Door die extra band toe te voegen wordt de netwerkcapaciteit in huis in één klap stukken groter.

Op CES 2021 hebben heel wat grote netwerkgiganten als Netgear, Linksys en TP-Link hun nieuwste 6E-producten laten zien. Netgear kondigde in oktober ook een nieuw systeem voor particulieren aan waarmee je WiFi 6E voor bijna 1500 euro naar je huis kan brengen. TP-Link heeft de Deco X96, Linksys heeft de AXE8400 en Netgear heeft bovendien nog de Nighthawk RAXE500. Alle voorgaande modellen kosten ook een stuk meer waarbij je gemakkelijk duizend euro of meer kwijt bent.

Het nadeel van al deze leuke snufjes? Er zijn bijna nog geen toestellen die kunnen communiceren met WiFi 6E. Toen de iPhone 13-serie nog niet aangekondigd was gingen heel wat geruchten rond dat het nieuwe model de netwerktechnologie zou gaan ondersteunen, maar sinds de lancering in oktober weten we dat de iPhone 13 dit nog niet ondersteunt. De vraag is dus of het zin heeft om vandaag al te investeren in een meshnetwerk met WiFi 6E. De meeste producten zijn nog maar net overgestapt op WiFi 6. Het zal dus nog wel een tijdje duren vooraleer de grote meerderheid de stap naar 6E heeft gemaakt. Als je vandaag de investering doet weet je wel dat je in de toekomst weinig problemen zal ervaren met draadloos internet in huis.

De beste mesh WiFi in 2022

  1. D-Link Covr AX1800
  2. TP-Link Deco X90
  3. AVM Fritz! Mesh set
  4. Netgear Orbi RBK53
  5. Linksys Atlas Max 6E (AXE8400)
  6. Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit
  • Ouderlijk toezicht: Ja
  • WiFi 6: Ja
  • Dekking: 790m2
  • Extra: MU-MIMO

Uit de review is gebleken dat deze meshoplossing een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Je krijgt ingebouwd ouderlijk toezicht zonder abonnement, WiFi 6 ondersteuning en een grote dekking (790m2 op twee units), allemaal aan een aantrekkelijke prijs.

Elk unit heeft zijn eigen ethernetpoort, waardoor je ofwel ieder unit aan het ethernet kan hangen of in de omgekeerde richting een pc of desktop rechtstreeks aan de unit kan hangen om nog minder verlies te krijgen.

  • Ouderlijk toezicht: Ja, met abonnement
  • WiFi 6: Ja
  • Dekking: 650m2 met twee units
  • Extra: Slimme mesh & TP-Link Deco Lab

De Deco X90 van het gekende TP-Link is voorzien van AI-gestuurde mesh. Die moet op een slimme manier wifi leveren en automatisch het gedrag van gebruikers in huis analyseren. Dit model heeft ook de nieuwe HomeShield ingebouwd. Het is de opvolger van HomeCare. Het grootste verschil is dat je bij dit model een extra abonnement moet nemen om gebruik te maken van HomeShield.

Er is ook een gratis pakket met minder opties. Afhankelijk van je wensen kan dat een oplossing zijn voor HomeCare. Tot slot krijg je ook hier WiFi 6, MU-MIMO-ondersteuning en Deco Lab. Die laatste biedt te mogelijkheid om aan de slag te gaan met experimentele functies van TP-Link.

Past de Deco X90 niet binnen het budget? Dan is de Deco M9 van TP-Link ook nog steeds een zeer aantrekkelijk alternatief.

3. AVM Fritz! Mesh set

  • Uitbreidbaar: Ja
  • WiFi 6: Nee
  • Security: Gebruiksklare VPN, WPA3
  • Extra: Gebruiken als mediaserver

Ook Fritz! heeft betaalbare meshoplossingen. De huidige set bestaat uit één Fritz!Box 7530, in combinatie met een Fritz!Repeater 1200. Ook AVM voorziet de Fritz!Box van een intelligent systeem voor betere ontvangst.

Details zijn er niet, maar het is een vergelijkbaar systeem met dat van de TP-Link Deco X90. Het voordeel aan deze box is dat je DSL, telefonie en smarthome aan boord hebt. Voor 179 euro krijg je de set met twee access points. Uitbreiden is perfect mogelijk.

4. Netgear Orbi RBK53

  • Ouderlijk toezicht: Ja
  • WiFi 6: Nee, WiFi 5
  • Dekking: Meer dan 600 m2 met twee units
  • Extra: 3 WiFi-banden, ideaal voor 4K-content

Orbi van Netgear: je hebt ze waarschijnlijk hier en daar al zien staan. Veel bedrijven en hotels maken gebruik van hun gespecialiseerde netwerkoplossingen. Gelukkig heeft Netgear met Orbi ook een toegankelijk merk voor particulieren. De RBK53 biedt WiFi 6, ingebouwde ouderlijke controle en is uitbreidbaar met andere Orbi-stations.

De beste mesh WiFi in 2021

5. Linksys Atlas Max 6E (AXE8400)

  • Ouderlijk toezicht: Ja
  • WiFi 6: Ja, WiFi 6E
  • Dekking: Meer 800m2
  • Extra: Qualcomm chipset, 4x MU-MIMO

Ook dit WiFi 6E model van Linksys is nog niet te koop in Europa op het moment van schrijven. Zoals we eerder in onze uitleg aangaven is de 6GHz-frequentie de grootste nieuwigheid voor dit meshsysteem. Het grote verschil met bijvoorbeeld de TP-Link Deco X96 (nog niet verkrijgbaar) is dat je bij dit model 3 units krijgt waarmee je tot 900 m2 kan dekken met een stabiele WiFi-verbinding. Ook hier zal het mogelijk zijn om 200+ apparaten te koppelen. De Atlas Max 6E maakt gebruik van de Qualcomm networking pro 2110 die volgens Linksys “next-gen” moet zijn.

Opmerking: Dit product is nog niet te koop in België.

De beste mesh WiFi in 2021

6. Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit

  • Ouderlijk toezicht: Ja
  • WiFi 6: Ja
  • Dekking: Tot 500 meter van de router
  • Extra: MU-MIMO, ook LAN mogelijk (tot 2.400 Mbps)

Terwijl powerline-kits vroeger een twijfelachtige reputatie hadden, pakt Devolo uit met een bijzonder straffe, efficiënte set-up. Die brengt in de eerste plaats een erg stabiel wifi naar alle uithoeken van je woning of kantoor, met een maximumsnelheid van 1.800 Mbps.

Bovendien is het de eerste powerline-kit die WiFi 6 ondersteunt en de adapters werken in een mesh-configuratie samen om je signaal verder te versterken. Gedaan met wifi-loze zones in je huis! Onze review lees je hier.

accessoireskoopgidsnetwerkenNetworkingontspanningslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen