Reviews

Philips MMD 498P9Z SuperWide monitor review: groter is beter

Philips MMD 498P9Z superwide monitor
Voordelen
32:9 beeldverhouding
Adaptive Sync tot 165Hz
Twee appaten tegelijk aansluiten
Multitasken
Nadelen
Zwaar en log
Zeer hoge prijs
Aanbevolen prijs: €1.129
Waar te koop?
Totaalscore 9
Is jouw vaste scherm wat aan de kleine kant? Met een Philips MMD 498P9Z SuperWide monitor op je bureau is dat probleem definitief van de baan.

Tot voor kort was de Philips 43P9H SuperWide met zijn diagonaalbreedte van 43” de grootste monitor die al op ons kantoor had gestaan. De Philips 49P9Z SuperWide doet daar nog een paar inches bij. Deze monitor meet van kop tot staart (of van linkerbovenhoek tot rechterbovenhoek) maar liefst 49” en doet de naam SuperWide alle eer aan. Is groter per definitie beter of kan een beeldscherm ook te groot zijn? We namen de proef op de som.

Philips MMD 498P9Z SuperWide review

Een zware voet (letterlijk)

Laten we beginnen met de afmetingen eens op een rijtje te zetten. Diagonaal meet het beeldscherm dus 49”, omgerekend in metrische eenheden is dat 124 cm. Horizontaal meet het scherm net geen 120cm. Op zichzelf weegt de monitor al 10 kilogram. Om dat gewicht te kunnen dragen is een stevig voetstuk nodig. Dat weegt een kleine 5 kilogram. Alles opgeteld mag je je aan een doos van 21,5 kilogram verwachten als je de monitor bij je thuis zou laten leveren.

Je kan je dus al wel voorstellen dat plaatsen van een SuperWide-monitor een hele operatie is. Ten eerste heb je plaats nodig. Zoek de grootste bureautafel die je hebt en maak deze volledig vrij. Het beeldscherm monteren aan het voetstuk is gelukkig niet al te moeilijk; een paar vijsjes vastdraaien en klaar is kees. Nu de monitor nog kantelen en klaar is kees.

Tijd om je zware labeur te bewonderen. De gebogen randen zijn niet praktisch nuttig, ze zorgen ook voor een esthetische schoonheid. Je kan de hoogte van het scherm nog aanpassen en het scherm nog enkele graden kantelen. Maar omdat het zo groot is, is dat eigenlijk niet echt nodig om alles goed te kunnen zien. Het scherm staat van zichzelf als een huis. Minder fan zijn we van de vorm van de zware, lompe monitorvoet. Die neemt veel plaats in op je tafel.  We begrijpen dat een stevige basis nodig is, maar we hopen dat Philips een evenwicht kan vinden dus robuustheid en elegantie.

Connectiviteit

In de rug van het scherm vinden we rechtsonder veel aansluitingspoorten: 1x DisplayPort 1.4, 3x HDMI 2.0, 1x HDCP 2.2, 2x USB 3.2 upstream en 4x USB 3.2 downstream om je laptop mee op te laden. De monitor biedt dus de mogelijk om verschillende typen apparaten aan te sluiten en je kan zelfs twee apparaten tegelijkertijd verbinden. Dergelijke flexibiliteit kunnen we alleen maar toejuichen. Draadloos verbinden wordt niet ondersteund, maar dat hebben we ook niet als een gemis ervaren.

Indrukwekkende beeldervaring over de hele lijn

De moeite die je hebt moeten doen om de monitor te installeren is het meteen waard als je het beeldscherm gaat gebruiken. Alle ingrediënten zijn aanwezig om je een sublieme beeldervaring te geven. Je hebt een hoge beeldresolutie van 5120x1440p en de monitor voldoet aan een DisplayHDR 400 VESA-certificering voor kleurweergave. De sterkte en de contrasten van die kleuren kan je bovendien via de SmartImage-modus kunstmatig laten bijstellen in functie van je omgeving. Moet je eens een keer doorwerken tot in de late uren, stel je met een simpele knop de LowBlue-modus in om je ogen bij te schermen. Net als bij de 43P9H geldt wel dat deze enkel een aan/uit-stand heeft en je daar dus niet mee kan spelen.

Een laatste grote troef is de hoge verversingsgraad. Die staat standaard ingesteld op 75Hz, wat hoger is dan bij de gemiddelde, maar kan via Adaptive Sync opgetrokken worden tot 165Hz. Philips MMD 498P9Z SuperWide is één van de weinige monitoren die uitblinkt als business- en gamingmonitor.

multitasking met philips monitor
Multitasken ging nooit zo vlot.

Multitasken is plezant

Dankzij de 32:9 beeldverhouding heb je met de Philips MMD 498P9Z SuperWide eigenlijk twee schermen naast elkaar staan. In het begin vergt dat even gewenning en oefening, maar eens je het onder de knie hebt zal je daar snel de voordelen van ontdekken. Je kan meerdere applicaties naast elkaar plaatsen op het beeldscherm wat het leven van de multitasker weer net dat tikkeltje eenvoudiger maakt. De geborgen randen zorgen voor een ideale kijkhoek van 178° waardoor het voor je ogen en nek niet zo belastend is om naar je verschillende deelschermen te kijken.

Philips gaat nog een stapje verder  In de MultiView-modus is het mogelijk om je scherm te verdelen over twee verschillende apparaten. De ingebouwde KVM-switch laat je met een simpele druk op de knop switchen tussen de actieve invoerbron. De monitor helpt je zo structuur in je meest complexe werkroutines brengen.

Philips MMD 498P9Z SuperWide: eindverdict

Je hebt groot, groter, grootst en Philips MMD 498P9Z SuperWide. De monitor eist een groot territorium in je werkruimte op, maar verantwoordt dat wel met grootste prestaties. Het beeldscherm is ontworpen om in elke situatie de beste visuele condities te creëren. Ook je productiviteit zal er aanzienlijk mee verhogen dankzij de innovatieve multitaskfuncties. We zouden willen kunnen zeggen dat je twee schermen voor de prijs van één hebt, maar je betaalt wel degelijk voor twee monitoren.

Geïnteresseerd in de monitor? Via de Store Locator van Philips vind je een verkooppunt bij jouw in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business