Pokémon Brilliant Diamond Shining Pearl
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Trouw aan het origineel
  • Veel te doen, zelfs na de verhaallijn
  • Quality-of-life verbeteringen
CON
  • Verbeteringen uit Platinum niet aanwezig

Met Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl worden twee klassieke games voor de Nintendo DS nieuw leven ingeblazen.

Advertentie

Wie opgroeide met Pokémon heeft waarschijnlijk Diamond en Pearl gespeeld. Beiden kwamen uit in 2007 voor de Nintendo DS en worden samen met Platinum gezien als de vierde generatie Pokémon-games. Platinum verscheen twee jaar na de release van de eerste game en zag nieuwe gebieden, een zelfde maar verbeterde verhaallijn en nieuwe ontwerpen voor bepaalde Pokémon. Voor Brilliant Diamond en Shining Pearl werd er echter gekozen om niet naar Platinum te kijken, waardoor de titels niet hun maximale potentieel bereiken. 

Pokémon Brilliant Diamond Shining Pearl

Eenvoudig ten opzichte van nieuwe games

Omdat het om een remake gaat mag je ook niet alle leuke toevoegingen van de moderne Pokémon-games verwachten. Geen Mega Evolutions dus en geen Dynamax zoals in Sword en Shield. Of je deze extra’s gaat missen hangt vooral af van het feit of je al dan niet de originele titels gespeeld hebt. Heb je enkele de recente Pokémon games gespeeld, dan zullen Brilliant Diamond en Shining Pearl mogelijk wat simpel aanvoelen. 

Dat wil echter niet zeggen dat de games spelen als titels uit 2007, absoluut niet. Zo heeft de game een grafische upgrade gekregen die te onderscheiden is van andere recente titels door het gebruik van de zogenaamde chibi-modellen voor de personages in de spelwereld. Bijgevolg ziet de wereld er dan ook volledig anders uit dan in het recente Sword & Shield. Persoonlijk hadden we liever de stijl uit Pokémon Let’s Go gezien, maar op deze manier wordt er wel trouw gebleven aan de originele games. 

Verbeterde gameplay

Andere verbeteringen komen we tegen in de vorm van quality-of-life-updates. Er werden vooral zaken aangepakt die in 2007 al storend waren en in de nieuwe games ook niet meer aanwezig zijn. Zo zijn HM’s geen ding meer en hoef je dus niet steeds een Pokémon met een zwakke move bij je te hebben enkel en alleen om een boom of steen te breken. Je hoeft ook niet steeds langs het Pokémon Center te passeren om van Pokémon te wisselen, want dat kan eender waar. Experience wordt nu ook gedeeld tussen alle Pokémon in je party, wat het levelen zoveel aangenamer maakt. Je wordt ook beter in de richting gestuurd van de volgende stap in het verhaal, wat het doelloos rondlopen vermindert. 

Gotta catch ‘em all

Wat het spel zelf betreft zijn er ook enkele toevoegingen. Het verhaal blijft grotendeels hetzelfde: als nieuwe Pokémon trainer moet je alle acht gymbadges zien te verzamelen, waarna je het kan opnemen tegen de Elite Four en de Pokémon Champion om ‘the very best’ te worden. Hoe vaker je hen verslaat, hoe sterker ze worden, wat een leuke extra is. 

Pokémon Brilliant Diamond Shining Pearl

Hierna ben je echter nog niet klaar, want er is voldoende content om je nog even zoet te houden. Zo kan je een Secret Base uitbouwen die een effect heeft op welke Pokémon je tegenkomt in de nieuwe Hideaway Dungeons. Deze bevatten unieke Pokémon waardoor je je Pokédex sneller kan vervolledigen. In ware Animal Crossing: New Horizons-stijl kan je dankzij de multiplayer-functionaliteit ook de Secret Base van je vrienden bezoeken en kunnen er natuurlijk Pokémon geruild worden. 

Je kan verder ook nog op zoek naar Legendary Pokémon, goed voor 36 exemplaren verspreid over Brilliant Diamond en Shining Pearl. Heb je ze allemaal gevangen? Dan raden we de Battle Tower ook nog aan, al is dit helaas niet de extra uitgebreide versie die we zagen in Platinum, maar het zorgt desondanks voor voldoende gameplay na het uitspelen van het verhaal. 

Eindoordeel Pokémon Brilliant Diamon/Shining Pearl

Deze remake van Pokémon Diamond en Pearl zorgt opnieuw voor uren Pokémon-plezier en doet het origineel alle eer aan. Graag hadden we iets meer elementen uit Platinum gezien, dat beschouwd wordt als de beste game van de vierde generatie, maar met de quality-of-life-verbeteringen voor deze versies kom je al een heel eind. Ook na het voltooien van de verhaallijn is er heel wat te doen, waardoor de game zijn prijskaartje zeker waard is.