Dying Light 2
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Leuk melee-combat
  • Parkour
  • Verhaal met meerdere eindes
  • Ray tracing is meerwaarde
CON
  • Dialoog niet altijd overtuigend
  • Wil soms teveel doen

Dying Light 2 van Techland is misschien wel een van de meest ambitieuze zombiegames ooit gemaakt. Té ambitieus misschien op sommige vlakken.

Advertentie

Wie het origineel gespeeld heeft zal zich meteen op zijn gemak voelen in Dying Light 2. De sterke elementen uit die game – het doorkruisen van de wereld aan de hand van je parkour skills en het tot moes slaan van zombies met een hele collectie melee wapens – zijn meteen aanwezig in het begin van het spel en beide werden voorzien van wat verfijning. 

Dying Light 2 speelt zich 15 jaar na het origineel af en de wereld is er sinds de uitbraak alles behalve beter op geworden. Een beetje zoals in het echte leven dus, of in The Walking Dead als je liever een fictieve vergelijking maakt. We volgen Aiden, een Pilgrim die tussen steden reist als een van de weinige manieren van communicatie en op zoek is naar zijn zus Mia. Zijn zoektocht leidt Aiden uiteindelijk naar Villedor.

Dying Light 2

Omdat de dingen natuurlijk nooit mee zitten tijdens een apocalypse, is Villedor overspoeld door zombies. Deze zijn gelukkig wel zo vriendelijk om allergisch te zijn voor zonlicht, dat hen al snel in een hoopje as veranderd. Hierdoor kan je overdag vrij ongestoord rondlopen als je de schaduwen vermijdt. ‘s Nachts breekt de hel los en zal je moeten rekenen op UV-licht om je veilig te voelen. Het voordeel is dan wel weer dat de zombies hun woonst verlaten, woningen die vol liggen met handige voorwerpen. 

RPG onder de motorkap

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar Dying Light 2 heeft veel meer diepgang dan je zou denken. Onder het oppervlak vind je zo een enorm uitgebreide RPG met veel verschillende systemen. Inhibitors helpen je bijvoorbeeld je stats te verhogen, terwijl de XP die je verzamelt gebruikt kan worden om nieuwe parkour skills aan te schaffen. Het is best veel wanneer je het samen neemt en we vragen ons af of ‘less is more’ geen betere aanpak zou zijn geweest.

Dying Light 2

Het verhaal zelf geeft je ook steeds mogelijkheden, al maken de meeste beslissingen die je moet maken niet echt een enorme impact. Wel kan je de wereld naar je hand zetten door bepaalde gebouwen, zoals watertorens en windmolens te activeren, waarna de locatie fysiek zal veranderen. Hierdoor valt er dan weer andere loot te verzamelen, van wapens en armor to crafting materials die je aan de hand van blauwdrukken omzet in handige voorwerpen. Helaas zijn vuurwapens afwezig, waardoor je niet dezelfde sfeer krijgt als in Left 4 Dead. Gelukkig zijn er wel genoeg andere creatieve wapens te vinden.

Goed voor completionists

Hoewel de dialoog in Dying Light 2 niet altijd even overtuigend overkwam, is het overkoepelende verhaal prima te noemen. Er zijn bovendien vijf verschillende eindes vrij te spelen, waarvan het ene al beter is dan het andere. Gemiddeld zal je er 20-25 uur over doen om tot aan dat punt te geraken, maar wil je echt alles gedaan hebben, dan meent Techland dat je daar tot wel 500 uur voor nodig hebt. 

Dying Light 2

Grafisch: NVIDIA DLSS en Ray Tracing

Wij ontvingen onze review key van NVIDIA zodat we op PC aan de slag konden met Dying Light 2. De game is namelijk geoptimaliseerd voor DLSS dat de prestaties moet verbeteren en ray tracing, dat realistische belichting toevoegt aan de omgevingen. Om hiervan gebruik te kunnen maken heb je een RTX kaart nodig, in ons geval de 3060 TI. Niet de meest high-end kaart, maar wel een pak beter dan exemplaren van de vorige generatie, zoals de RTX 2060 Super. Ray tracing is dan ook enorm veeleisend. Gelukkig hebben we de game niet getest in 4K, maar een ultra-wide resolutie van 2560 x 1080. Omdat we een 75Hz monitor hebben, was dat ook het aantal frames per seconde dat we stabiel wilden bereiken tijdens het spelen. Hiervoor moesten we de juiste balans vinden tussen DLSS en ray tracing. 

Dying Light 2

Kort samengevat werkt DLSS (Deep Learning Super Sampling) op de volgende manier: DLSS rendert frames aan een lagere resolutie dan ze uiteindelijk getoond gaan worden en gebruikt dan deep learning (AI) om het beeld te upscalen naar de gewenste resolutie. Dit vereist minder grafische kracht, wat zorgt voor betere fps. DLSS heeft standaard drie modi: Quality, Balanced en Performance. Het verschil tussen de drie was in ons geval steeds 5 fps. Het grotere verschil was echter te merken tussen DLSS aan en upscaling uit. Waar we 75 fps haalden in performance mode, haalden we zonder DLSS nog maar een magere 40 fps, wat toch een heel andere speelervaring is. 

Bovenstaande resultaten behaalden we met ray tracing op ultra (motion blur af). Kozen we voor High graphics zonder ray tracing, dan haalden we ongeveer 80 fps. Met DLSS aan werd dat 110 fps. Je vraagt je dan mogelijk af waarom ray tracing zo’n grote impact op je framerate heeft. Dat komt omdat ray tracing effect heeft op zowat alles dat je ziet in de spelomgeving. In het geval van Dying Light 2 heb je bijvoorbeeld ray-traced reflections, wat ervoor zorgt dat de omgeving weerkaatst wordt in bepaalde oppervlakken, zoals de ramen van kantoorgebouwen of een plas water op de grond. Dit kan het geval zijn voor wat je ziet op je scherm, maar ook voor objecten die buiten je scherm vallen. De wereld lijkt hierdoor een pak echter, want zonder raytracing zijn ramen vaak niet meer dan een blauw vlak. Een game die dit nog beter doet is Cyberpunk 2077, waar de neon in de straten echt overal weerspiegelt. 

Ray-traced shadows zorgen dan weer voor intensere schaduwen. Schaduwen houden ook hun vorm beter vast, wat je vooral zal merken bij gras en bomen. De zon lijkt zo echt door de bomen te schijnen, in plaats van volledig geabsorbeerd te worden door de boom. Ray-traced global illumination tenslotte zorgt voor een betere weergave van lichtinval, waardoor voorwerpen bijvoorbeeld niet langer uit één kleur bestaan wanneer er licht op valt. Hierdoor krijg je een meer waarheidsgetrouwe ervaring. 

De meerwaarde van ray tracing is er zeker in Dying Light 2, zoals je ook kan zien in bovenstaande screenshots. Let bijvoorbeeld op de reflecties in de ramen van het kantoorgebouw, zoals rechts onderaan waar de zon die op de huizen weerspiegelt in het raam. Aan diezelfde huizen zie je ook dat de overgang tussen licht en schaduw veel minder extreem is met ray tracing aan. Kijk tenslotte ook naar het verschil in de kwaliteit van de lucht, die van eentonig blauw naar heel dynamisch gaat. Dankzij ray tracing zal je tijd in Dying Light 2 er dus een pak levensechter uitzien, maar je hebt er wel de nodige hardware voor nodig, wat momenteel nog steeds niet zo eenvoudig is dankzij de wereldwijde tekorten in GPU’s. 

Dying Light 2: Kopen of niet?

Dying Light 2 is een zeer vermakelijke game die er dankzij ray tracing en DLSS ook nog eens zeer goed uit ziet. Techland probeert weliswaar heel veel te doen, waardoor niet alle onderdelen even geslaagd aanvoelen en je soms met heel veel rekening moet houden. Hierdoor misten we soms de motivatie om de game even snel op te starten wanneer we ergens een half uurtje tijd hadden en gewoon wat chaos wilden aanrichten. 


Gerelateerde artikelen

MSI RTX 3080 Gaming X Trio review

De MSI RTX 3080 Gaming X Trio is een van de beste opties voor de hardcore gamer die echt alles uit zijn GPU wil halen.

NVIDIA Shield TV: 5 redenen om deze mediaspeler te kopen in 2022

Ook in 2022 is de NVIDIA Shield TV een van de beste mediaspelers op de markt. Nu zelfs beschikbaar met Android 11 en Google TV.

Nvidia introduceert RTX 3070, 3080, 3090, maakt immense sprong vooruit

Twijfelde jij nog over een upgrade van je grafische kaart? Dan is dat nu voorbij dankzij de nieuwe NVIDIA RTX 3070, 3080 en 3090.

NVIDIA System Latency Challenge laat je impact van lag testen op je prestaties

Vandaag lanceert NVIDIA in samenwerking met KovaaK 2.0 de NVIDIA System Latency Challenge, een test die nagaat hoe goed jij kan mikken terwijl je te maken krijgt met lag tijdens het spelen.