Reviews

Trust Callaz GXT 834 review: functioneel, maar onverfijnd

Callaz GXT 834
Voordelen
Aantrekkelijk geprijsd
Typ-ervaring is goed voor budgetbord
Stevige nylonkabel
Nadelen
Bodemplaat niet van metaal
Slechte afwerking (frame en opdruk toetsen)
Toetsen luider dan bij andere rode keys
Aanbevolen prijs: €49,99
Waar te koop?

Trust Gaming GXT 834 Callaz Mechanisch TKL-toetsenbord, QWERTY US Layout, Outemu-schakelaars, Toetsenbord met LED-verlichting, USB Toetsenbord voor PC, Laptop, Mac - Zwart

Totaalscore 6
Trust lanceerde onlangs zijn Callaz GXT 834, een gamingtoetsenbord dat dankzij z’n tenkeyless-lay-out (zonder numerieke toetsen) een compacte budgetoplossing moet zijn. Wij gingen er uitvoerig mee aan de slag.

Uit het design van de Callaz GXT 834 en zijn aantrekkelijk prijszetting van 49,99 euro blijkt onmiddellijk op welk publiek Trust mikt: jonge gamers of productievelingen die op zoek zijn naar een eerste mechanisch toetsenbord. De tenkeyless-lay-out is wat ons betreft een goede keuze voor allround gebruik. Je verbindt de Callaz met een standaard-usb-kabel van stevig nylon die met een lengte van 180 cm wel wat ruimte geeft.

Ontwerp en materiaal

Van ver bekeken lijkt de Callaz GXT 834 best degelijk afgewerkt voor het geld. De bovenste afdekplaat is van metaal, wat enigszins voor een goede eerste indruk zorgt. In onze ervaring is de stevigheid van de bodemplaat bepalend voor een strakke typervaring en die is bij de Callaz gewoon van kunststof. Duw je hard op de toetsen, dan buigt het keyboard nog altijd een klein beetje door, zoals bij een klassiek membraantoetsenbord. Dat maakt het typen net iets sponziger dan bij een duurder mechanisch toetsenbord. Pluspunten zijn wel op hun plaats voor de rubberen antislippads in de hoeken en de uitvouwbare voetjes om het bord naar je toe te kantelen.

Ga je de Callaz van naderbij bekijken, dan valt ook op dat de afwerking beter kon. Het is opvallend dat bij ons exemplaar de omlijsting in de linkerbenedenhoek gewoon een stukje uit het frame steekt, terwijl die aan de rechterkant wel mooi sluit. Niet iedereen zal zich eraan storen en de wat gebrekkige afwerking staat de functionaliteit eigenlijk niet in de weg.

Het frame sluit niet overal mooi af.

Keys en functies

Wie gamingtoetsenbord zegt, denkt rode, lineaire mechanische toetsen en die heeft Trust ook voorzien. Ze zijn van fabrikant Outemu, een Chinese budgetversie van het bekende Cherry MX. Ze hebben een actueerafstand van 4 mm, wiebelen niet harder dan bij duurdere toetsenborden en ze voelen best soepel. Alleen zijn ze wel vrij luid voor rode switches, die doorgaans net tot de stilste varianten moeten behoren. Té luid zijn ze nu ook weer niet en van overdreven klikkende bijgeluiden is geen sprake.

De opdruk van de toetsen is groot genoeg, scherp en daardoor goed te lezen. Vreemd genoeg moesten we wel vaststellen dat de tekst op sommige knoppen gewoon scheef afgedrukt werd. Bij ons exemplaar viel dat voor de functietoetsen F10 en F12 wel heel hard op (zie foto). Dat zou eigenlijk niet mogen, ook niet voor een keyboard in deze prijsklasse. Nu goed, aan de functionaliteit verandert het wel niets. Je kan ook nog schakelen tussen 20 RGB-modi. Speciale software is niet voorhanden, maar die zal je niet missen.

De opdruk van sommige toetsen is slordig te noemen.

Callaz GXT 834: conclusie

De negatieve punten ten spijt, doet de Callaz GXT 834 eigenlijk wel wat het moet doen. Een mooie afwerking of premiumgevoel hoef je wel niet te verwachten. Als je een oogje kan dichtknijpen, is dit een budgetoplossing voor wie simpelweg een goedkoper, maar toch functioneel mechanisch bord wil.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business