Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Grote wereld om te verkennen
CON
  • Saaie omgeving
  • Verhaal niet boeiend
  • Nieuwe vaardigheden niet geweldig

Assassin's Creed Valhalla wordt nog altijd voorzien van nieuwe content, maar Ubisoft weet de hoge prijs van deze DLC niet echt te rechtvaardigen, door een tegenvallend verhaal, lelijke vijanden en herkauwde mechanics.

Advertentie

Assassin’s Creed Valhalla heeft er een nieuwe DLC bij. De game is anderhalf jaar geleden gereleaset en wordt nog altijd van updates voorzien. Eerder verschenen Wrath of the Druids en The Siege of Paris, waarbij de verhalen respectievelijk in Ierland en Frankrijk plaatsvinden.

Dawn of Ragnarök speelt zich juist af in een van de negen werelden uit de Noordse mythologie: Svartalfheim. In vergelijking met de vorige DLC’s is de map gigantisch. De prijs van de DLC is hierdoor echter ook beïnvloed. De uitbreiding kost 39,99 euro, en dat is een stuk meer dan de 25 euro die je voor de andere DLC’s neerlegt. 

Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök

Omgeving ontbreekt aan fantasie

Na het drinken van een toverdrankje in Valka’s hut in thuisbasis Ravensthorpe, kruip je met Eivor in de huid van Havi, ook wel bekend als oppergod Odin. Je komt terecht in Svartalfheim, het thuisland van de dwergen. Havi’s zoon is gevangengenomen door een vuurreus met de naam Surtr. Hij is de leider van de Muspels. Aan jou de taak om Baldr zonder al te veel kleerscheuren te bevrijden.

Het is niet voor het eerst dat Assassin’s Creed Valhalla een mythische verhaallijn volgt. In de basegame kon je ook al naar Asgard en Jotunheim. Toch merken we op dat Svartalfheim een stuk fantasielozer is dan de andere twee mythische locaties. 

Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök

In vergelijking met Asgard en Jotunheim ziet de wereld van Svartalfheim er wat overhaast uit. Aan de randen van de map zijn gigantische vertakkingen van een boomstam te zien. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat Svartalfheim zich volgens de mythologie onder de grond bevindt. 

Echter voelt het nogal misplaatst aan. Daarnaast hangen er op wat random plaatsen een aantal stenen in de lucht. Behalve een handvol enorme standbeelden bestaat Svartalfheim voornamelijk uit bossen, gebergtes en hier en daar een poel met lava. Er is in elk geval weinig fantasie te bespeuren.

Niet zo impactvol

De dood van Baldr wordt in de mythologie gezien als het einde van de negen werelden, ook wel bekend als Ragnarök. De impact daarvan is echter niet significant. Deels is dit te wijten aan het feit dat de basegame al dieper op het einde der tijden is ingegaan. Voor jou als speler komt de gebeurtenis daardoor niet als een complete verrassing. Maar ook als je los van de Assassin’s Creed-franchise al bekend was met de Noordse mythologie maakt dit belangrijke startschot niet veel impact.

Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök

Waar je een brute vijand verwacht, valt de werkelijkheid simpel gezegd tegen. De Muspels zien eruit als veredelde versies van Will Smiths versie van de geest uit Disney’s liveactionfilm Aladdin, maar dan met vurige kapsels en tatoeages. De blauwe huid en oranjekleurige kapsels vloeken ontzettend en doen afbreuk aan de personages.

De boss fights zijn bovendien niet echt vernieuwend. De tegenstanders bewegen niet heel anders dan je gewend bent en zijn daarnaast net zo voorspelbaar als de vijanden uit de basegame. Zelfs het ‘grote’ gevecht met de reus Surtr laat te wensen over. Vijanden hebben wellicht een nieuw jasje aan, maar verder zijn de mechanics gewoon hergebruikt. 

‘Nieuwe’ vijanden en vaardigheden

Dawn of Ragnarök geeft je een aantal nieuwe skills en abilities om te ontgrendelen. De Hugr-Rip biedt vijf nieuwe magische krachten die je verkrijgt door deze uit de levenloze lichamen van verschillende vijanden te zuigen. Zo kan Havi ook zelf in een raaf veranderen, zichzelf teleporteren of zich voordoen als een Muspel. Bij laatstgenoemde verander je in de vijand en kun je in lava wandelen zonder schade op te lopen.

Als Eivor ontwaakt van zijn/haar droom zijn de Hugr-Rip-krachten verdwenen. Dat betekent dat je niet langer naar de top van een berg of gebouw kunt vliegen als raaf zijnde. Het voelt een beetje alsof je zojuist allerlei nieuwe krachten hebt verworven, die je vervolgens nooit meer kunt gebruiken (tenzij je terugkeert naar Svartalfheim). Je behoudt wel de andere ontgrendelde skills en abilities, maar spelmatig voegen deze elementen vrij weinig toe.

Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök

De DLC voegt ook content toe in de vorm van nieuwe gear en wapens. Deze kun je verkrijgen door de wereld te verkennen of door in de Arena indruk te maken op Kara. Hierin versla je ‘oude’ vijanden, onder wie Surtr, opnieuw aan de hand van verhalen. Leuk gevonden, maar het is wéér een extra activiteit in een game die van zichzelf al meer dan honderd uur aan gameplay biedt.

De Ragnarök-uitbreiding biedt zo’n tien uur aan extra speeltijd, wat uit te rekken is tot een uur of twintig als je de hele omgeving wilt verkennen en alle nieuwe gear en wapens wilt verzamelen. Hoewel de omgeving groter is dan de vorige twee DLC’s, is 40 euro veel te veel geld voor wat je ervoor terugkrijgt. Het is er een voor de budgetbak of zelfs een om helemaal over te slaan.

Eindoordeel Sabine

Assassin’s Creed Valhalla is een gigantische game die met de komst van Dawn of Ragnarök nóg veel groter is geworden. Less is more kennen ze bij Ubisoft niet, en dat resulteert erin dat de impact van het DLC-verhaal ontbreekt. Bovendien zijn de nieuwe toevoegingen aan de game niet echt om over naar huis te schrijven. Het is een uitbreiding die je prima kunt overslaan in een periode als deze, waarin er een hoop nieuwe games voorhanden zijn. We denken dat Valhalla zijn mooiste tijd heeft gehad, en dat het wachten voor de volgende Assassin’s Creed-game nu definitief is begonnen.

Eindoordeel Sven

Ik deel veel van de bezwaren die Sabine heeft over Dawn of Ragnarök. Persoonlijk keek ik enorm uit naar nieuwe abilities die mijn nog af te ronden playthrough van de eerdere DLC content meer variatie zouden geven. Jammer genoeg zijn de abilities beperkt tot Svartalfheim en ook daar voelen ze nogal beperkt aan omdat je steeds weer Hugr moet verzamelen om ze te gebruiken.

Wat ik wel toejuich is de mythologische richting die Ubisoft steeds vaker uitgaat. Niet alle fans van de reeks zullen het met me eens zijn, maar het zet de deur open naar zoveel mogelijke verhalen. De Noordse mythologie is voor mij nog zeer nieuw en het is zeer fijn om via Valhalla deze verhalen te ontdekken. Dat de gameplay meer van hetzelfde is, neem ik er dan graag bij. De prijs, iets minder.


Gerelateerde artikelen

Assassin’s Creed Valhalla review: Veel meer dan een mythisch verhaal

Assassin’s Creed: Valhalla is de nieuwste actie-RPG in Ubisoft’s grootste franchise. Maak je klaar voor koude Noorse fjorden en een verdeeld Engeland open voor invasie.

Assassin’s Creed Odyssey review: Plezier in het Oude Griekenland

Assassin’s Creed Odyssey is het laatste pareltje uit de stallen van Ubisoft. Ontdek het Oude Griekenland in een open wereld zoals je ze zelden zag.

Assassin’s Creed Rebellion review: Een aangename tijdverspiller

In oktober reviewden we nog Assassin’s Creed Odyssey, een enorm leuke game die smaakte naar meer. Dankzij Assassin’s Creed: Rebellion is het wachten voorbij, al is de formule niet helemaal dezelfde in deze mobiele freemium game.

Far Cry 6 review

De nieuwste toevoeging aan de Far Cry-franchise weet de verwachtingen niet geheel waar te maken, maar dankzij Giancarlo Esposito als hoofdschurk, chaotische gunplay en een aantal andere aspecten, is het al met al een vermakelijke game te noemen. Er zat jammer genoeg meer potentie in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here