Reviews

iPhone SE 3: A15 barst uit zijn voegen

Apple iPhone SE 3 review
Voordelen
5G
Degelijke batterij
Klein design
Nadelen
Nog steeds geen Face ID
Duurder dan de voorganger
Begint nog steeds bij 64GB
Aanbevolen prijs: €529
Waar te koop?

2022 Apple iPhone SE (64 GB) - Middernacht (3e generatie)

Totaalscore 8
De iPhone SE is al aan zijn derde generatie toe. Hoe doet de SE 3 het in 2022? Wij onderworpen hem aan onze tests.

De derde generatie iPhone SE is gearriveerd en het is voor velen een budgetvriendelijke instap om aan de slag te gaan met een iPhone. Of je nu gebonden bent aan een budget of overstapt vanuit het Android-kamp: de SE 3 kan voor verschillende mensen een zeer degelijke optie zijn. We moeten sinds dit jaar wel rekening houden met een prijsstijging want de derde generatie SE is een stukje duurder dan zijn voorgangers, door allerhande externe factoren. Toch blijft de prijs-kwaliteitverhouding van dit toestel perfect in balans.

In deze review gaan we kijken wat de iPhone SE 3 nu beter maakt dan de SE 2 en of het de moeite waard is om te upgraden. Voor sommige mensen kan het immers een interessantere deal zijn om een iPhone 11 te kopen, waarom niet? Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Specs

 • Afmetingen: 138.4 x 67.3 x 7.3 mm
 • Display: Retina IPS LCD (4.7 inch)
 • Resolutie: 750 x 1334 pixels, 16:9 ratio
 • Besturingssyteem: iOS
 • Chipset: Apple A15 Bionic
 • Intern geheugen: 64GB, 128GB of 256GB
 • Camera’s: 1 12 MP (f/1.8) hoofdcamera. &1 7 MP (f/2.2) selfiecamera
 • Connectiviteit: 5G, Bluetooth 5.0; Wi-Fi 802.11, Apple Lightning
 • Batterij: 2018 mAh
 • Prijs: 529 euro (vanaf 64GB)
Apple iPhone SE 3

Design

Je zal het wel al gemerkt hebben; de iPhone SE 3 ziet er exact hetzelfde uit als zijn voorganger uit 2020. Het is een kleine iPhone met een 4.7 inch groot display en vingerafdruksensor. Voor veel mensen is dit de ideale grootte. Het toestel past in je broekzak en je kan met je duimen gemakkelijk tot aan de bovenste rij apps of knoppen. Niet iedereen is fan van de trend waarbij smartphones altijd maar groter worden en dat weet Apple. De iPhone Mini-serie is daar het perfecte voorbeeld van. Je kan bijna stellen dat de doelgroep voor de Mini bijna dezelfde is als die van de SE, alleen zullen SE-klanten meer budgetgebonden gaan kopen en dat is logisch.

Aan de achterkant heeft de iPhone SE 3 één hoofdcamera met een 12-megapixelsensor en aan de voorkant heeft de selfiecamera een 7-megapixelsensor gekregen. Op zich is dat allemaal voldoende, al hadden we wel gehoopt dat Apple de SE van een extra camera op de achterzijde zou voorzien, maar daarover verder in deze review meer. De iconische thuisknop blijft ook op dezelfde plaats zitten, net zoals de aan-uitknop en de toetsen om het volume te bedienen of je iPhone in stille modus te zetten. Net zoals bij alle hedendaagse iPhones heeft ook deze SE 3 een Lightningpoort om op te laden. Ook hier zit die tussen de twee speakers. Een belangrijk verschil met de voorganger is dat deze SE is afgewerkt met een ceramic shield en een aluminium frame. De voor- en achterkant van de iPhone SE uit 2020 zijn afgewerkt met glas.

Ook verschillend zijn de beschikbare kleuren. Het nieuwe model is beschikbaar in het gekende Apple-zwartblauw, rood of witgoud, terwijl de SE 2 er in het zwart, wit en rood was. Als je dus wil upgraden voor een nieuw design, dan kan je beter nog even bij je oudere iPhone SE 2 blijven.

Apple iPhone SE 3

Camera

We hebben het al aangehaald: de iPhone SE heeft ook in 2022 maar één hoofdcamera. Jammer, want Apple zou hiermee nog meer gebruikers kunnen doen overstappen. De hoofdcamera heeft geen nachtmodus, waardoor foto’s met weinig licht vaak meer korrel vertonen dan bij de iPhone 12 of 13. De 12-megapixelsensor doet zijn job wel, moeten we zeggen. Foto’s zijn helder, scherp en ook het licht wordt goed beheerd. Toch missen we enkele extra’s die je in de duurdere reeks wel hebt. Zo kan je wel portretfoto’s maken, maar beperkt die feature zich tot mensen. Doordat er maar één hoofdcamera is, kan je ook niet snel in- en uitzoomen en blijf je gebonden aan het bereik van die ene camera. We beseffen dat zo’n lagere prijs natuurlijk niet alles kan bieden, maar we hadden verwacht dat Apple het camera-eiland van bijvoorbeeld de iPhone 12 Mini hier zou inzetten.

Apple iPhone SE 3

De iPhone die uit zijn voegen barst

De nieuwe iPhone SE 3 is een fantastisch toestel, laat daarover geen twijfel bestaan. Toch merk je dat de compacte smartphone, omwille van de splinternieuwe A15 Bionic-chipset, meer in zijn mars heeft dan je eruit kan halen. De SE 3 is namelijk razendsnel, maar door het kleinere scherm en het ontbreken van automatische verversingssnelheid en andere features, haal je er niet alles uit en dat is jammer.

We hebben ook de indruk dat de vingerafdruksensor echt wel verleden tijd is geworden, zeker in combinatie met iOS. Het besturingssysteem is sinds de iPhone 10 gemaakt voor handgebaren en niet voor een drukknop. Dat merk je vooral als je van een toestel komt waarbij dat wel het geval is. Face ID is stukken gemakkelijker en vraagt veel minder extra handelingen. Het kan zijn dat Touch ID voor velen wel een goede oplossing is en dat is natuurlijk perfect oké. We geven dit vooral mee voor wie twijfelt. Ook door het kleinere 4.7-inch-display merk je vaak dat je niet alles uit je favoriete apps kan halen. Vandaar de suggestie om ook de iPhone SE volgend jaar een schermvullend display te geven zonder Touch ID, maar mét Face ID.

Leuk aan deze budget-iPhone is de ondersteuning voor 5G. We hebben de nieuwe netwerktechnologie al enkele keren kunnen uittesten, ook met de iPhone SE 3. Voor weinig geld krijg je dus binnenkort wel toegang tot het snelste mobiele internet dat we ooit in dit land gekend hebben. 5G-ondersteuning is voor velen het vermelden waard, mocht je de aankoop overwegen.

Iets voor jou?

Dat hangt echt heel sterk af van jouw wensen. Als je geen interesse hebt in allerhande toeters en bellen die de iPhone 12 of 13 rijk zijn, dan is de SE 3 de perfecte oplossing om toch met iOS aan de slag te gaan. Voor iets meer dan 500 euro krijg je namelijk een superkrachtige iPhone waarmee je mooie beelden kan maken en alles kan doen wat je maar wil. Het toestel is beschikbaar in de 64GB-, 128GB-, en 256GB-variant. Twijfel je nog en ben je toch meer op zoek naar een betaalbare iPhone met een groter scherm en Face ID? Dan kan de iPhone 11 een goed alternatief zijn. Vergeet wel niet dat je dan geen toegang hebt tot het 5G-netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

 • Nee (70%, 138 Votes)
 • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business