Reviews

Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 review: van alle markten thuis

samsung galaxy book 2 pro 360
Image Credit: Samsung
Voordelen
Vederlicht
Multifuctioneel ontwerp
Vlotte bediening met stylus
Kleurrijk AMOLED-display
Goede prestaties
Nadelen
Overdaad aan bloatware
Je kan stylus niet vastmaken
Karig met poorten
16:9-display met (te) dikke schermranden
Aanbevolen prijs: €1549
Waar te koop?

Samsung Galaxy Book Pro 360 laptop, Intel Core i7, 13,3 inch touchscreen, 16 GB RAM, 512 GB geheugen, kleur Mystic Navy, de specificaties zijn onderworpen aan wijzigingen.

Totaalscore 8
De Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 is een compacte en veelzijdige laptop die zware prestaties levert in een lichte verpakking.

Het is inmiddels alweer even geleden sinds Samsung zijn nieuwste generatie laptops voorstelde, ter ere van het Mobile World Congress eind febuari. De Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 grijpt naar een convertible design waardoor je het apparaat zowel als laptop en als tablet kan gebruiken. Een licht en compact design moet zo hand in hand gaan met krachtige prestaties. Hoe goed dat gelukt is, lees je in deze review.

Samsung Galaxy Book 2 Pro 360: enkele specificaties

  • Processor: Intel Core i5 12e gen Alder Lake of Intel Core i7 12e gen Alder Lake
  • Grafische kaart: Intel Iris XE
  • RAM-geheugen: 8 GB of 16 GB
  • Scherm: 13,3 inch of 15,6 inch Super AMOLED, FHD (1.920 x 1.080)
  • Opslag: 1TB SSD
  • Poorten: 2x USB-C, 1x Thunderbolt 4, 1x micro SD, 3,5mm audio
  • Connectiviteit: Realtek Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
  • Camera: 1080p ultrawide
  • Afmetingen: 354.85 x 227.97 x 11.9 mm, 1,04 kg
  • Besturingssysteem: Windows 11 Home

Vederlicht design

Wat je meteen opvalt als je de Samsung Galaxy Book 2 Pro vastpakt, is hoe licht de behuizing weegt. Zakelijke laptops worden met de dag lichter en Samsung speelt zeer handig in op deze trend. Het 13”-model dat wij uitgetest hebben weegt in totaal slechts 1 kilogram, en ook bij het 15”-model moet je maar een goede 100 gram bijtellen. Zo kan je de laptop eenvoudig meenemen en onderweg gebruiken. De lichte behuizing dient vooral ook het convertible design. Een tablet moet licht en aangenaam in de handen zitten en dat is het geval met de Samsung Galaxy Book 2 Pro. De scharnieren plooien ook zeer soepel. In zijn geheel heeft de laptop een zakelijke en professionele uitstraling. Een kleine irritatie is dat de laptop moeilijk openklapt omdat je vinger van de klep glijdt.

Qua aansluitingspoorten had Samsung wel wat meer mogen geven. Aan de linkerzijde vind je een usb-c poort en thunderbolt-poort voor batterijvoeding, aan de rechterzijde een usb-c, micro-sd en audiojack. Er zijn mogelijkheden voorzien om externe apparaten aan te sluiten, maar als je een hdmi- of usb-a-aansluiting nodig hebt zal je dus een tussenstuk moeten gebruiken.

Levensechte beelden

Bij de vormgeving van het display heeft Samsung naar ons gevoel wel enkele vreemde keuzes gemaakt. De veel te dikke bezel onderaan het scherm is een storende factor. Zet je de laptop in tentmodus, zuigt de bezel de aandacht weg van het display. Daarnaast is ook de 16:9-beeldverhouding inmiddels gedateerd. Dit was lang de standaard voor laptops, maar veel laptopfabrikanten zijn overgestapt naar de beeldverhoudingen 16:10 of 3:2 die je scherm meer ‘vulling’ geven. Het display van de Galaxy Book 2 Pro 360 oogt veel kleiner dan het in werkelijkheid is.

samsung galaxy book 2 pro
Samsung Galaxy Book 2 Pro is zeer veelzijdig in gebruik.

Over de kwaliteit van het beeld daarentegen hoor je ons helemaal niet klagen. De maximale beeldkwaliteit is Full HD wat er op het 13”-display zeer scherp uitziet. Op een 15”-scherm boet je in deze beeldverhoudingen wel wat aan scherpte in. Beide displays kunnen wel levensechte kleuren tonen dankzij de AMOLED-beeldtechnologie. Hoogstaand beeld gaat ook gepaard met even hoogstaande Dolby Atmos-audio. De combinatie met het convertible design maakt de Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 een geweldig apparaat voor mediaconsumptie. Je zet de laptop in tentmodus en je kan gezellig onderuitzakken en Netflix kijken. Om in te spelen op de behoeften van hybride werken, is de webcam opgetrokken naar 1080p. Je zal tijdens videogesprekken zeer duidelijk in beeld staan en ook helder klinken.

Prestaties en batterij

Samsung geeft je de keuze tussen twee configuraties: een 12e generatie Intel i5 Alder Lake met 8 GB RAM-geheugen of een 12e gen. Intel i7 Alder Lake met 16 GB RAM-geheugen. In beide configuraties kan je rekenen op meer dan voldoende rekenkracht voor dagelijks gebruik. De laptop voert taken snel uit en toch hoor je de processor amper geluid maken. Uit benchmarktest blijkt wel dat de Samsung Galaxy Book 2 Pro niet de volledige rekencapaciteit van de Intel Alder Lake-processoren weet te benutten, wat ook niet ongebruikelijk is bij convertible laptops. Dat betekent niet dat de prestaties minderwaardig zijn, je hebt nog steeds een krachtige processor ter beschikking, maar dit type laptops is gewoon minder geschikt voor het zwaardere grafische werk of gamen.

De batterijduur toont aanzienlijke verschillen tussen de verschillende modellen. Het grotere 15”-model heeft logischerwijs een batterij met een grotere capaciteit. Deze laptop zal het ongeveer 10 tot maximaal 15 uur uithouden op een volle batterij, afhankelijk van hoe intensief je hem gebruikt. Bij het kleinere model zal je niet boven de 10 uur uitkomen, en wij merkten dat een volledige 9-5-dag uitzingen al de nodige moeite kan kosten.

Schrijven met vlotte pen

De laptop bedienen doe je ofwel op de klassieke manier met toetsenbord en trackpad, of met de meegeleverde S Pen. De toetsen van het klavier zitten dieper ingeslagen in het bord om het typgeluid te reduceren, wat een fijne feedback geeft bij het typen. Ook het trackpad geeft een goed gevoel en de grote omvang wordt ook goed benut. Enkel de bovenste strook kan je niet gebruiken om mee te klikken.

Het meeste plezier halen we echter uit de stylus. Samsung trekt de goede lijn van de S22 Ultra en de Tab S8-reeks door. De pen heeft niet enkel een snelle responstijd, hij schrijft ook enorm vlot. Je gaat er geen teksten mee schrijven, maar voor het maken van notities in tabletstand is de stylus een geweldig instrument. Enig minpunt is dat je de pen niet kan vastmaken aan je laptop, waardoor je hem sneller dreigt te verliezen onderweg.

samsung galaxy book stylus
Notities nemen met de stylus gaat zeer goed.

Deel van een ecosysteem

De Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 komt uit de doos met Windows 11, maar dat is niet het enige ecosysteem waar de laptop zich thuis voelt. Net als Apple hecht Samsung veel belang aan zijn eigen ecosysteem. Dit zit dan ook diep verankerd in de software in de vorm van een karrevracht aan bloatware-apps. Die zijn zeer handig als je al veel Samsung-producten gebruikt. Zo kan je eenvoudig overzetten tussen de S22, Tab S8 en de Book 2 Pro en kan je je tablet als tweede scherm gebruiken. De Samsung-apps zijn overal en altijd aanwezig. Dat kan overweldigend werken voor wie geen gebruik wil maken van die applicaties. Een overdaad aan bloatware is een terugkerend fenomeen bij Samsung-producten.

Samsung Galaxy Book 2 Pro 360: verdict

De Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 is één van de beste 2-in-1-laptops waar we al mee werkten. Het is één van de weinige convertible laptops die erin slaagt om een even groot genot te zijn als laptop dan als tablet. De laptop is licht in zijn design, maar zeker niet licht in zijn prestaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business