Reviews

Samsung Galaxy Tab S8+ review: de beste Android-tablet ooit?

samsung galaxy tab s8, s8+ en S8 ultra
Image Credit: Samsung
Voordelen
Geweldig beeld
Stylus mee geleverd
Polyvalent in gebruik
Software goed afgestemd op groter display
Batterij gaat lang mee en laadt snel weer op
Nadelen
Geen grote hardware-upgrade
Flinke meerprijs voor 5G
Aanbevolen prijs: €949
Waar te koop?

Samsung Galaxy Tab S8 - WiFi + 5G - 128GB - Graphite

Totaalscore 9
Heeft Samsung met de Tab S8-reeks de beste Android-tablets ooit gemaakt? We namen het middelste broertje Galaxy Tab S8+ op de proef.

De Samsung Galaxy Tab S8-reeks lanceerde begin februari met de Galaxy S22-reeks. Samsung is wellicht één van de weinige spelers die Apple op de tabletmarkt kan bedreigen en met hun premium Tab S-reeks willen ze de Android-gebruiker ook een evenwaardig alternatief bieden voor de iPad (Pro). De Tab S7 was zonder meer de beste Android-tablet ooit uitgebracht, dus onze verwachtingen lagen hoog toen de opvolger werd aangekondigd. Kan Samsung nog beter doen?

Samsung Galaxy Tab S8+ review: onze bevindingen

Galaxy Tab S8+: specificaties

Voor het eerst biedt Samsung de keuze tussen drie modellen. Bovenop de gebruikelijke Tab S8 en Tab S8+ heb je dit jaar nog een Tab S8 Ultra. Het grootste verschil tussen de drie modellen zit in de grootte van het display, sommige specificaties verschillen ook naarmate het model. Wij hebben het middelste model getest voor deze review, de Galaxy Tab S8+. Hieronder zetten we enkele specificaties op een rij:

  • Afmetingen: 285mm x 185mm x 5,7mm; 567g
  • Display: 12,4″ Super AMOLED
  • Beeldspecificaties: 1752 x 2800, 120 Hz
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
  • Geheugen: 8GB RAM, 128/256GB RAM
  • Camera’s achterkant: 13MP + 6MP
  • Frontcamera: 12MP
  • Connectiviteit: Wifi, bluetooth, 5G (optioneel)
  • Batterij: 10090 mAh, 45W
  • Extra’s: pen meegeleverd, vingerafdrukscanner in display

Design

Het design van de drie tablets is vrij gelijkaardig en ook best eenvoudig. Aan de voorkant heb je het display met dikke schermranden, al zitten die het beeld zeker niet in de weg. De achterkant bestaat uit een metalen behuizing (beschikbaar in drie kleuren), de twee camera’s en een magnetische strip om de stylus aan vast te maken en op te laden. Minimalistisch, maar wel mooi: less is more is in dit geval zeker juist. We zagen de stylus wel vaak loskomen van de magnetische strip. Hou die dus goed in de gaten want je bent hem sneller kwijt dan je denkt.

Over de Tab S8 Ultra lees je wel eens dat de tablet met zijn 14,6” te groot is geworden om nog eenvoudig mee te nemen. Dat probleem heb je met Tab S8+ zeker niet. Het display meet 12,4” en zit goed in je handen als je het vast houdt. De tablet past ook nog moeiteloos in een rugzak.

galaxy tab s8+ achterkant
Image Credit: Samsung.

Display

We draaien de tablet weer om naar de voorkant om het belangrijkste aspect te bespreken: het display. Hier zijn wel enige verschillen op te merken tussen de verschillende modellen. Zo heeft de Tab S8+ een hogere beeldresolutie dan het basismodel, 2800 x 1752 pixels om precies te zijn. Een ander noemenswaardig verschil is het gegeven dat de Tab S8+ uit AMOLED-technologie is opgebouwd. Dat levert een verschil in de helderheid van de kleurweergave en het contrast. Het is voor de beeldervaring wel de moeite om voor een duurder model te kiezen. Of je nu aan het scrollen, streamen, gamen of videobellen bent, de Galaxy Tab S8+ belooft je een levendige beeldervaring.

Bij de Tab S8+ zit de vingerafdrukscanner ook mee verwerkt onder het display, wat je een handige manier biedt om je scherm te ontgrendelen. De vingerafdrukscanner werkt ook zeer vlot omdat het display aanrakingen zeer snel en accuraat verwerkt.

Schrijven met een vlotte pen

Voor elke nieuwe generatie tablets ontwerpt Samsung een nieuwe stylus, die bij de Tab S8+ standaard mee in de doos zit. Het is een persoonlijke keuze of je graag werkt met een stylus of niet, maar we kunnen je wel zeggen dat de stylus zeer goed zijn werk doet. Aanrakingen worden snel geregistreerd, en vooral voor het maken van notities verleent de pen zich uitstekend. Open zeker eens het notiteblok om eens wat te kribbelen. De echte artiesten onder ons kunnen zich met de pen uitleven op het canvas van de Clip Studio Paint App.

tab s8 schrijven met stylus
De stylus geeft een aangenaam gevoel bij het maken van notities.

Prestaties, camera en batterij

De Samsung Galaxy Tab S8+ wordt geleverd met een Snapdragon 8 Gen 1, waarmee Samsung voor haar tablets overschakelt naar een 4nm-processor. De S22-reeks kwam wel het Samsung’s eigen Exynos 2200 processor aan boord. Beide processoren leveren hoogwaardige prestaties die je van een premium toestel verwacht. De software is Android 12, gestoken in een OneUi-jasje. We merkten bij het testen van de S22 al op dat Samsung wel eens durft overdrijven met bloatware-apps. Wat zeer positief is, is dat Android steeds betere ondersteuning begint te bieden voor toestellen met grotere schermen en daar weet OneUI ook al zeer goed gebruik van te maken. Dat is ook logisch, aangezien Samsung marktleider wil worden in het foldables-segment.

De camera’s van de Galaxy Tab S8+ zijn niet zo indrukwekkend. Je hebt een 13MP-hoofdcamera en 6MP-groothoeklens. Voor eenvoudige foto’s of filmpjes is dat genoeg, maar een uitgebreid palet aan camera-functies hoef je niet te verwachten. Eenzelfde conclusie trekken we ook voor de 12MP-hoofdcamera. Die is zeer goed als webcam: door de brede kijkhoek en de auto framing-functie ben je altijd goed zichtbaar. Maar voor het nemen van selfies is de frontcamera van je smartphone doorgaans beter.

Tenslotte bespreken we nog de batterij. Die heeft een flinke capaciteit van 10.090 mAh, normaal geizen ruimschoots voldoende om een dag mee door te komen. De batterij laadt aan 45W ook vrij snel weer op, een stuk sneller dan de S22 bijvoorbeeld.

Samsung Galaxy Tab S8+: de beste Android-tablet ooit?

De Samsung Galaxy Tab S8+ hoort zonder twijfel tot de topklasse van de tabletmarkt. Je hoeft zeker niet voor de allerduurste Tab S8+ Ultra te gaan om van de premiumervaring te genieten. Al kunnen we ook niet spreken van een enorme hardware-upgrade in vergelijking met de Tab S7+, waardoor we de S8+ niet met zekerheid ‘de beste Android-tablet ooit’ kunnen noemen. Maar ben je op zoek naar de beste nieuwe Android-tablet die je in 2022 kan vinden, dan kom je wel bij één van de modellen uit de Samsung Galaxy Tab S8-reeks uit.


Deze review verscheen origineel op 23 februari.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business