Nieuws

Samsung onthult Galaxy Tab S8 Ultra: zijn grootste tablet ooit 

Galaxy Tab S8
Tijdens zijn Unpacked-evenement heeft Samsung de Galaxy Tab S8 onthuld. Het moet Samsungs grootste en beste tablet ooit worden.

Het toestel krijgt drie versies: de gewone Tab S8, de Tab S8+ en Tab S8 Ultra. Die laatste wordt het absolute vlaggenschip. Het is de krachtigste en grootste tablet ooit uit de Galaxy Tab S-reeks.  

Galaxy Tab S8: drie spec-niveaus 

Op vlak van specs en uitrusting zijn er wel wat verschillen tussen de drie apparaten. Het display van de Galaxy Tab S8 Ultra is maar liefst 14,6 inch groot en krijgt een resolutie van 2960 x 1848 pixels. Voor de standaard-Tab S8 en Tab S8+ is dat respectievelijk 11 inch (2560 x 1600) en 12,4 inch (2800 x 1752). Alle drie de toestellen hebben evenveel paardenkracht onder de motorkap, met een 4 nm 64-bit octacore-processor.

Om welke chipset het precies gaat, konden we nog niet vernemen. Samsung vermeldt er wel bij dat die per regio kan verschillen. Je kan ook nog kiezen uit een versie met 8 of 12GB RAM en de Tab S8 Ultra krijgt een versie met 16GB. Qua opslag kan je voor de eerste twee tablets kiezen tussen 128 of 256 GB. Enkel de Tab S Ultra is verkrijgbaar met 512GB opslaggeheugen. 

Snel display, krachtige batterij

De Tab S8+ en Tab S8 Ultra krijgen een Super AMOLED-display van 120Hz. Ook de basis-Tab S8 heeft een beeldverversing van 120Hz, maar moet het stellen met een TLPS-TFT-scherm. Om die krachtige specs te ondersteunen krijgen de Galaxy Tab S8-toestellen ook een flinke batterij: 8.000, 10.090 of 11.200mAh voor de drie versies. Opladen gebeurt met een USB-C-kabel (3.2) aan een vermogen van 45W. In 80 minuten tijd zou je weer van een volle accu moeten kunnen genieten.

De tablets beveiligen kan met de in het display ingebouwde vingerafdrukscanner. Enkel voor de standaard-Tab S8 zit die scanner aan de zijkant van het toestel en niet onder het scherm. Samsung geeft ook nog mee dat de behuizing uit Armor Aluminum bestaat en daardoor 30 procent krasbestendiger zou moeten zijn dan zijn voorganger. De kans dat de tablet verbuigt zou ook 40 procent kleiner zijn. 

Sterke camera’s 

De primaire lenzen aan de achterzijde van de tablets zijn hetzelfde voor de drie apparaten: een autofocuslens van 13MP, aangevuld met een 6MP sterke ultra-wide-lens en flash. De selfiecamera is dezelfde voor de Tab S8 en Tab S8+, met een ultra-wide-lens van 12MP. De Tab S8 Ultra combineert een wide-lens van 12MP met een ultra-wide-exemplaar met dezelfde resolutie.  

Video-opnames en playback zijn voor de drie spec-niveaus hetzelfde, met respectievelijk 4K aan 30 fps en 8K @ 60 fps. De extra brede camera’s, drie microfoons en Auto-Framing-technologie moeten de gebruiker nog beter in beeld brengen tijdens videocalls. “Video’s zijn heel belangrijk om verbonden te blijven, maar ook voor entertainment. Daarom willen mensen grote schermen die tegelijkertijd makkelijk draagbaar zijn”, zegt Davy Moons, Marketing Manager Mobile van Samsung België. 

S Pen herontworpen 

Samsung heeft zijn S Pen voor de gelegenheid herontworpen. De Tab S8 Ultra en Tab S8+ genieten allebei van de verbeterde S Pen. Een speciaal algoritme zorgt volgens de Zuid-Koreanen voor een lagere latentie, wat zou moeten resulteren in een schrijfervaring alsof je met een pen over papier glijdt. Samsung ging een exclusief partnership aan met Clip Studio om de S Pen om te toveren in een kwast. Je kan je smartphone aan de Tab S8 koppelen om aan het tekenen te gaan. 

Met de S Pen kan je ook vlotjes aantekeningen maken en reminders noteren, die je vanuit de Samsung Notes-app kan synchroniseren met je pc. Dat kan handig zijn voor wie het Samsung-ecosysteem verkiest voor al zijn mobiele apparaten. Quick Share maakt het mogelijk om volgens Samsung twee keer sneller dan voorheen bestanden te versturen tussen toestellen. Verder is Samsung Health voor het eerst beschikbaar op een Galaxy Tab. De tablets kunnen ook nog eens fungeren als extra display voor je pc-set-up of als draagbare monitor. Verbeteringen aan Samsung DeX introduceren transparante app-vensters en maken DeX mirroring mogelijk. 

Prijzen en beschikbaarheid  

Vanaf 25 februari is de Galaxy Tab S8 beschikbaar voor 749 euro (128 GB), de Tab S8+ voor 949 euro (128 GB) en de Tab S8 Ultra voor 1.149 euro (128 GB). 

De Galaxy Tab S8-serie wordt uit de doos geleverd met Android 12. Samsung belooft ook nog eens vier generaties aan Android-updates. De Galaxy Tab S8 Ultra zal voorlopig alleen beschikbaar zijn in het Grafiet. De Tab S8 en Tab S8+ krijgen dezelfde kleur, maar ook Zilver en Pink Gold.

Pre-orders voor de Galaxy Tab S8-serie kunnen vanaf 9 februari geplaatst worden. Bezoek samsung.com voor meer informatie. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business