Reviews

Surface Laptop Go 2 review: het kleine broertje

Microsoft Surface Laptop Go 2 review
Voordelen
Lichtgewicht en draagbaar
Betaalbaar
Leuk design
Nadelen
Batterij kan beter
Aanbevolen prijs: €669 euro
Totaalscore 8
Na de Surface Laptop komt de Surface Laptop Go 2. Hoe scoort deze laptop tegenover zijn grotere broer, de Surface Laptop 4?

We testen bij TechPulse al jaren nieuwe Surface-toestellen, de ene al wat beter dan de andere. In het voorjaar van dit jaar bracht Microsoft een nieuwe Surface Laptop Go uit: de Surface Laptop Go 2. Een lichtgewicht laptop voor huis- tuin- en keukengebruik. Laptops van Microsoft staan al jaren bekend om hun premium uitstraling en het gebruik van degelijk materiaal. Dat is bij deze Surface Laptop Go 2 niet anders, deze laptop is dus betaalbaarder dan andere modellen maar is ook niet de goedkoopste. We gingen aan de slag met deze kleine laptop en haalden er enkele terechte plus- en minpunten uit.

Surface Laptop Go 2: specs

  • Afmetingen: 278.2mm x 206.2mm x 15.7mm
  • Opslag: 128GB of 256GB
  • RAM: 4GB of 8GB
  • Batterijduur: 13 uur volgens Microsoft
  • Display: PixelSense Display, 1536 x 1024 resolutie met een 3:2 ratio en touchscreen
  • GPU: Intel Iris Xe
  • CPU: Quad Core 11e generatie Intel Core i5-1135G7
  • Camera: 720p HD camera
  • Connectiviteit: WiFi 6 en bleutooth 5.1
  • Aanlsuitingen: 1x USB-C, 1x USB-A, 1x aux

Design

Net zoals bij de andere Surface Laptops heeft deze Go 2 een nieuws design gekregen tegenover zijn voorganger. Microsoft behoudt wel de premium uitstraling en het gebruik van degelijk materiaal. De laptop weegt net iets meer dan 1kg wat het een zeer draagbaar toestel maakt. De bovenkant is afgewerkt in aluminium waarbij de onderkant een mix is van aluminium en polycarbonaat composiet. De onderkant is dus van een ander soort materiaal maar krijgt het natuurlijk ook zwaarder te verduren. De Surface Laptop Go 2 is helaas maar in één kleur verkrijgbaar: platinumgrijs.

Vergelijkbaar met de Surface Laptop 4 is het keyboard. De kwaliteit is exact dezelfde, de toetsen geven vlotte feedback, ze zijn niet dik en je krijgt backlight waar nodig. De aan/uit en vingerprintsensor zijn altijd iets langer verlicht dan de rest van het toestel. Ook over het trackpad hebben niets op aan te merken, het reageert vlot, klikken gaat goed en zoombewegingen doen het ook goed. Microsoft heeft het trackpad in verhouding nog redelijk groot gemaakt waar we alleen maar blij van kunnen worden.

Ook de Surface Laptop Go 2 heeft een PixelSense touchscreen gekregen, een fijn pluspunt dat heel vaak gebruikt wordt door ons. De meeste nieuwe laptops hebben tegenwoordig een touchscreen maar niet alle merken pakken dat even goed op, dat is wel het geval bij dit toestel. Een minpuntje is wel dat dit display het niet goed doet in de zon, je ziet jezelf namelijk constant, zelfs als het niet zonnig is en je scherm op de hoogste helderheidsstand staat. Dat komt door het IPC LCD-paneel.

Wat natuurlijk ook overeenkomt met andere Surface Laptops is de aanwezigheid van de Surface Connect-poort. Dat is Microsofts’ antwoord op de MagSafe-poort in Apple MacBooks.

Hardware

Hoe presteert de Surface Laptop Go 2 nu? Deze laptop is niet gemaakt voor gaming of zakelijke doeleinden. De Go 2 is echt gemaakt voor thuis, voor de kinderen of om hem mee te nemen op reis. Dat maakt dat de Go 2 natuurlijk geen extreem performante hardware aan boord heeft en dat is logisch. Je kan kiezen tussen drie versies: de goedkoopste versie kost je 669 euro. Daarvoor krijg je een Intel Core i5 van de 11e generatie, 4GB RAM en 128GB SSD. De tweede variant kost je 769 euro met als verschil dat je 8GB RAM krijgt. De derde variant heeft ook 8GB RAM maar 256GB SSD, dat heb je dan voor 869 euro.

De versie die wij van Microsoft kregen om uit te testen is de derde variant, het is dus de duurste en meest performante versie. Deze review is dus op dat model gebaseerd en daarom is het voor ons moeilijk om te bepalen hoe deze laptop het zou doen met 4GB RAM. Voor eenvoudige huis-, tuin- en keukenzaken zal je waarschijnlijk wel toekomen met 4GB RAM maar je moet wel rekening houden met deze beperking. Mogelijk zal de net iets duurdere tweede variant met 8GB RAM-geheugen je langer plezier doen hebben van dit toestel.

Tijdens onze testperiode hebben we nooit problemen ondervonden met de Surface Laptop Go 2. De 11e generatie Intel i5 en 8GB RAM doen duidelijk hun job. Ook voor eenvoudige games zou je deze laptop kunnen gebruiken. We raden het echter niet aan om hier je gaming laptop van te maken maar voor lichtzakelijke taken kan deze laptop perfect dienen.

Het grootste nadeel van deze laptop is de batterijduur. Microsoft belooft op papier iets meer dan 13 uur, dat klinkt genoeg om de dag mee door te komen maar we kunnen dat helaas niet bevestigen. Een halve dag werken op deze laptop is al voldoende om hem weer aan de stekker te hangen. We deden er ongeveer 6 tot 7 uurtjes mee. Dat hoeft op zich geen issue te zijn als je hem thuis gebruikt maar als je hem bijvoorbeeld onderweg gebruikt of op een locatie zonder stopcontact moet je hier wel rekening mee houden.   

Surface Laptop Go 2: iets voor jou?

Eigenlijk is de Surface Laptop Go 2 het kleinere broertje van de Surface Laptop 4. Je krijgt eigenlijk al het goede van de Laptop 4 maar dan in een kleinere versie. Dat betekent een kleinere batterij, minder opslag en een kleiner display van 12.4 inch. Voor de Laptop Go 2 perfect dus. Het toestel is aan de bovenkant volledig afgewerkt in aluminium en over het algemeen voelt deze laptop heel degelijk aan. Het toestenbord heeft backlight en is voorzien van een vingerprintsensor. Het leuke pluspunt is dat deze laptop mooi oogt maar helaas moet je er wel rekening mee houden dat de Surface Laptop Go 2 een kleinere batterij heeft waar je een goeie 6 tot 7 uur mee verder kan, afhankelijk van het gebruik natuurlijk.

Wie op zoek is naar een betaalbare maar degelijke compacte laptop kan met deze Laptop Go 2 zeker gesteld zijn voor de toekomst. Voor 669 is het basismodel te koop bij Microsoft zelf, bij retailers als Bol.com of Coolblue vind je alleen de 8GB-varianten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business