Reviews

Teufel Zola review: gamingheadset naar eigen smaak

Teufel Zola
Voordelen
Aan te passen aan eigen smaak
Oorkussens makkelijk te wisselen
Zit zeer comfortabel, ook met bril
Teufel Audio Center: Equalizer, surround sound (op pc)
Geluid is evenwichtig met iets diepere bas
Nadelen
Specifieke kabel
Software moeilijk te vinden
Rammelt flink als je hem vastneemt
Aanbevolen prijs: €129,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Teufel Zola is een gaming headset die je helemaal naar wens kan aanpassen. Wij gingen na hoe goed hij het doet.

De Teufel Zola is een gamingheadset die vooral op streamers gericht is, maar die ongetwijfeld ook tijdens een videogesprek bovengehaald kan worden. Kies je voor een sobere uitvoering in donker- of lichtgrijs, dan krijg je een professioneel uitziende headset geleverd. Opmerkelijk aan de Zola is echter dat de hoofdtelefoon volledig gepersonaliseerd kan worden.

Personaliseerbare headset

Zo is er voor de basis keuze uit de twee eerdergenoemde kleuren. De oorkussens, het microfoonkapje en zelfs een cover voor op je oren zijn in maar liefst 6 verschillende kleuren te krijgen. Op die manier kan je zo goed als de hele headset naar je eigen smaak aanpassen.

Of toch, op een aantal draden na. Of je nu een donkergrijze of lichtgrijze basis kiest: de kabels die in de hoofdtelefoon verwerkt zitten, behouden hun donkergrijze kleur. Op zich valt dat wel te verstaan en ziet het er niet verkeerd uit. Het feit dat alle andere kabels diezelfde donkergrijze kleur behouden is wel behoorlijk jammer: aan een volledig witte (lichtgrijze) headset ziet zo’n grijze kabel of microfoonarm er niet bepaald elegant uit. Heb je ergens anders een witte kabel liggen die je misschien zou willen gebruiken? Dikke pech, want de Zola gebruikt een kabel met vergrendelmechanisme. Daardoor hang je met de Zola écht vast aan de bijgeleverde kabel.

Je moet de Zola zelf nog in elkaar steken. Beeld: Teufel

Dat mag gerust een eigenaardigheid heten. Met de mogelijkheid om verschillende onderdelen afzonderlijk te bestellen is het toestel niet afgeschreven na een aantal jaren. Zijn je oorkussens vuil of staat de cover vol met krassen? Dan hoef je niet de hele headset te vervangen, maar kan je het onderdeel opnieuw bestellen. Teufel biedt op zijn website een heleboel kabels aan met allerlei uitgangen, maar nergens een kabel zoals degene die bij de headset geleverd wordt. Gaat de verbinding naar je pc stuk, kan je dus alsnog op zoek naar een nieuwe headset.

Materialen

Bij het uitpakken laat de Zola geen al te positieve indruk achter: de onderdelen voelen niet bijzonder stevig en de luidsprekers hebben geen vaste positie, maar zitten los in hun kader. Na wat prulwerk om de oorkussens op het toestel te krijgen verandert de indruk deels. De bijgeleverde kussens voelen erg zacht en hoogwaardig, net zoals de hoofdband die al in de headset verwerkt zit. Zolang je hem op je hoofd hebt staan voelt alles dan ook dik oké: de kussens zijn precies zacht genoeg om niet te hard op je oren te duwen en het toestel valt niet van je hoofd of nijpt je bril niet stuk. Kortom: zo lang hij op je hoofd staat voelt de Zola als een premium headset. Zodra je hem vastneemt is die illusie echter snel verdwenen: de koptelefoon rammelt namelijk flink.

Geluidskwaliteit

Naast andere headsets in de prijsklasse is de Teufel Zola wat geluidskwaliteit betreft zeker geen sukkelaar. Plug je de headset rechtstreeks in een pc of spelconsole in, dan zal de geluidskwaliteit afhangen van je ingebouwde geluidskaart. Weliswaar is de bas iets sterker aanwezig dan de rest van het geluidsspectrum. Dat stoort echter niet: in games helpt die zwaardere bas vaak zelfs de beleving te versterken. Hoewel de bas iets zwaarder doorklinkt, stoort dit ook niet tijdens het muziek luisteren: andere tonen blijven duidelijk hoorbaar. Heb je toch graag de bas iets stiller? Dan kan je op de pc een equalizer gebruiken om de geluidskenmerken naar wens aan te passen.

De afneembare microfoon doet, net zoals de luidsprekers, wat die moet doen. Alles wat je zegt is goed en duidelijk hoorbaar. Mede door de positie van de microfoon en het personaliseerbare plofkapje heeft de microfoon zo goed als geen last van blaas- en sisklanken, waardoor je steeds helder doorkomt. Ook wanneer je iets enthousiaster wordt van je videogame heeft de microfoon geen moeite om het volume van je stem bij te benen.

Software

Wil je de geluidskwaliteit een boost geven, dan zou je de bijgeleverde usb-dongle kunnen gebruiken. Voor wie aan de pc zit, zou die een wereld van betere geluidskwaliteit en opties moeten openen. In eerste instantie lijkt die dongle averechts te werken en lijkt de geluidskwaliteit er zelfs licht op achteruit te gaan. De oorzaak daarvoor ligt bij de drivers: als je echt wil profiteren van je nieuwe headset, moet je Teufel Audio Center for Zola downloaden en installeren. Die software zit echter goed verstopt op de website van Teufel. Je moet er echt achter zoeken alvorens je een downloadlink gevonden hebt.

Teufel Audio Center for Zola – beginscherm.

Eenmaal je de software geïnstalleerd hebt wordt de geluidskwaliteit via de usb-dongle merkbaar beter. Het geluid vertoont in grote lijnen nog steeds dezelfde kenmerken, maar krijgt een bredere soundstage: hetgeen je hoort klinkt heel wat echter en voller. De applicatie geeft je de mogelijkheid om een equalizer in te stellen en de sampling rate van het apparaat op te krikken tot 96 kHz, wat theoretisch gezien een verbetering in geluidskwaliteit moet opleveren. Als er al een verbetering is, dan is die in ieder geval minimaal tegenover de verbetering die de dongle en juiste software al maken. Een leuke extra is wel het 7.1-surroundgeluid dat je met de dongle kan halen. In ondersteunde games hoor je zo het verschil links en rechts of voor en achter, wat het inlevingsvermogen serieus verhoogt. Afgezien van enkele gimmicks die je stemgeluid manipuleren voegt het Teufel Audio Center dus zeker iets toe aan de headset.

Conclusie

Al bij al is de Teufel Zola een verrassend fijne headset. Weliswaar voelt hij erg goedkoop aan wanneer je hem gewoon vastneemt, maar dat zou eigenlijk niet mogen uitmaken. Zodra je hem op je hoofd hebt staan zit de headset wel écht comfortabel. De geluidsprestaties van de headset werden duidelijk afgestemd op gamers. Een kwaliteitsvolle microfoon en equalizer maken de headset echter algemeen bruikbaar, of je nu ondergedompeld wilt worden in je videogame of gewoon een onlinevergadering wenst bij te wonen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business