Koopgidsen

De beste hoofdtelefoons voor thuiswerk of op kantoor in 2022

Zijn videovergaderingen dagelijkse kost voor je? Dan is een goede headset onmisbaar. Deze hoofdtelefoons geven de beste ondersteuning.

Telewerken is voor veel werknemers in België een blijver geworden. Als de coronapandemie voor één positieve verandering heeft gezorgd in onze maatschappij, dan is het wel dat we als werknemer meer vrijheid hebben gekregen om te bepalen van waaruit we het best kunnen werken. Maar telewerken brengt ook uitdagingen met zich mee. We moeten er grotendeels zelf voor zorgen dat we in ons thuiskantoor over het nodige materiaal beschikken om goed te kunnen werken. Professionele hoofdtelefoons zouden bij iedere hybride werker bovenaan het prioriteitenlijstje moeten staan.

Onlosmakelijk verbonden met telewerken zijn videovergaderingen. Ze bieden het beste alternatief voor de fysieke meetings om de communicatie binnen teams vanop afstand in stand te houden. Voor veel werknemers zijn die virtuele bijeenkomsten dan ook dagelijkse kost geworden. Hoe vaker je moet videobellen met je collega’s en bazen, hoe belangrijker het is dat je het juiste materiaal gebruikt. Niets is vervelender dan belangrijke agendapunten missen omdat inkomende audio niet goed door komt of alles wat je zegt driemaal moeten herhalen omdat je gesprekspartners je niet kunnen verstaan. Even belangrijk als een stabiele internetverbinding is een kwalitatieve headset om je virtuele gesprekken vlot te doen verlopen. We bespreken enkele aandachtspunten bij het kiezen van een hoofdtelefoon en enkele hoofdtelefoons die ontworpen zijn om te excelleren in een professionele omgeving.  

Multifunctioneel 

Een hoofdtelefoon gebruik je vaak voor meerdere doeleinden: om muziek te luisteren, om te gamen, om te (video)bellen en meer. Omdat je niet voor elke activiteit een nieuwe hoofdtelefoon wil aankopen, is het een goed idee om te kiezen voor een hoofdtelefoon die meerdere gebruikstoepassingen ondersteunt. Gelukkig zijn de meeste hoofdtelefoons wel met die opzet in het achterhoofd ontworpen. Ze hebben vaak wel ergens een ingebouwde microfoon zitten om telefonische oproepen mee te beantwoorden. Moet je dus maar sporadisch eens in een meeting inbellen, dan zal je met een standaardhoofdtelefoon je plan wel trekken.

Zit jij echter heel de dag door te bellen, dan wil je wellicht een hoofdtelefoon die je daarin perfect ondersteunt. In dat geval kijk je best naar het productsegment van zakelijke hoofdtelefoons. Deze zien er qua design uit als andere hoofdtelefoons, al hebben ze vaak wel een uitklapbare microfoon. Bij veel hoofdtelefoons is de microfoon maar een leuk extraatje waar niet al te veel aandacht aan wordt besteed door de fabrikant, maar bij dit type hoofdtelefoons vormen ze een essentieel onderdeel. Bij de premiummodellen zit ruisonderdrukking niet enkel in de oorkleppen, maar ook in de microfoon om ruis weg te filteren wanneer je spreekt. Sommige modellen mogen ook met trots een certificaat voor Microsoft Teams of Zoom dragen. 

Draadloos of bekabeld? 

Zoals bij de aankoop van elke headset, zal je jezelf de volgende vraag moeten stellen: wil ik een hoofdtelefoon met of zonder kabel? Op de consumentenmarkt is de bedrade hoofdtelefoon stilaan een bedreigde soort aan het worden omdat het gros van de smartphones de audiopoort overboord heeft gegooid. Op de zakelijke markt is een hoofdtelefoon met kabel wel nog couranter omdat deze vaak ook op laptops wordt aangesloten. Daardoor ondersteunen zakelijke hoofdtelefoons vaak nog een klassieke audiojack of usb-a-poort, maar nieuwe modellen kiezen vaker voor usb-c, juist om zowel met pc’s als smartphones compatibel te kunnen zijn.

Naast bedrade modellen zijn er natuurlijk ook veel draadloze modellen, die je ofwel via bluetooth verbindt of met een usb-dongle. Beide aansluitingsopties hebben hun voor- en nadelen. De prijs van een bekabelde hoofdtelefoon ligt een stuk lager en je hoeft je geen zorgen te maken over de batterij. Je mist wel de bewegingsvrijheid van een draadloze hoofdtelefoon en er komt nog eens een kabel bij op je bureau. Ook kan je een draadloze hoofdtelefoon doorgaans op meerdere toestellen tegelijk aansluiten, terwijl bekabelde modellen vaak beperkt zijn tot gebruik met één apparaat.  

Gun je oren rust 

We maken graag nog even tijd voor een boodschap van algemeen nut. Door een overvloed aan videovergaderingen lopen veel werknemers vandaag bijna de hele werkdag met een hoofdtelefoon rond. Herken jij jezelf hierin? Overmatig gebruik van een hoofdtelefoon of draadloze oortjes kan je op lange termijn duur komen te staan. Omdat je een hoofdtelefoon dicht bij je oren draagt, moet de inkomende audio een kortere weg afleggen om je trommelvliezen te bereiken. Het geluid komt dus krachtiger binnen, wat schade kan aanbrengen aan je trommelvliezen. Een goede reden om je agenda niet vol te proppen met de ene vergadering na de andere en indien het toch onvermijdelijk is, zet je volume dan niet op het luidste niveau en neem je hoofdtelefoon tussen de vergaderingen even af. Je hebt maar twee oren die je hele leven mee moeten, dus gun ze af en toe wat rust. Kies ook voor een hoofdtelefoon die goed past op de vorm van je hoofd en voor meerdere uren comfortabel blijft zitten.  

De beste professionele hoofdtelefoon in 2022

  1. Jabra Evolve2 65
  2. Jabra Evolve2 30
  3. BlueParrot M300-XT
  4. Poly Voyager Focus 2
  5. Logitech Zone True Wired/Wireless Earbuds

Jabra Evolve 2 65

  • Draadloos
  • Pc & smartphone
  • Bluetooth (30 m bereik)
  • USB-A of USB-C
  • Ruisonderdrukking in microfoon
  • Twee apparaten tegelijk verbinden
  • Microsoft Teams-gecertificeerd 
jabra evolve2 65
Image Credit: Jabra

Een van de audiospecialisten voor zakelijke hoofdtelefoons is Jabra. Ze hebben een ruim arsenaal aan officeheadsets die werknemers ondersteunen tijdens hun virtuele gesprekken. De Evolve2 65 doet dat met verve. Deze hoofdtelefoon is zeer polyvalent in gebruik. Zo kan je via bluetooth en een meegeleverde usb-dongle de hoofdtelefoon op twee apparaten tegelijk aansluiten. Krijg je tijdens een vergadering een dringend telefoontje binnen, dan schakel je vlot tussen je laptop en je smartphone. De 40mm-speakers in de oorkleppen doen je gesprekspartners klaar en helder klinken, en de ruisonderdrukking in de microfoon zorgt ervoor dat dat omgekeerd ook zo is. De Jabra Evolve2 65 is ook de perfecte headset om mee te nemen naar kantoor. Een lampje kleurt automatisch rood wanneer je in gesprek bent, zodat je collega’s zien dat je even niet wil gestoord worden. Bij actief gebruik zal je maximaal 37 uur kunnen bellen met een volle batterij.  

Jabra Evolve2 30

  • Bedraad
  • Pc & smartphone
  • USB-A of USB-C
  • Een apparaat tegelijk verbinden
  • Geen ruisonderdrukking in microfoon
  • Microsoft Teams-gecertificeerd
jabra evolve2 30
Image Credit: Jabra

De Evolve2 65 heeft één nadeel: hij is prijzig. Jabra heeft gelukkig ook veel budgetvriendelijkere modellen in de aanbieding, zoals de Evolve2 30. Deze headset kan je enkel verkrijgen met een kabel. Je krijgt wel de keuze tussen een usb-a- of usb-c-dongle, zodat je de hoofdtelefoon op meerdere soorten apparaten kan aansluiten. Dat verloopt via een simpel ‘plug & play’-principe; schuif de dongle in de juiste poort en je bent klaar om te vergaderen, zonder installatie van software of ander gedoe. Dat maakt van de Jabra Evolve2 40 een ideaal instapmodel. De hoofdtelefoon zit ook licht en comfortabel op je hoofd en je kan hem moeiteloos een hele werkdag ophouden. Net als bij de Evolve2 65 is er een niet storen-indicator aanwezig. Wil je meer informatie over deze hoofdtelefoon, lees dan zeker onze review.

BlueParrot M300-XT 

  • Draadloos
  • Pc & smartphone
  • Bluetooth (100 meter bereik)
  • Usb-c
  • Twee apparaten tegelijk verbinden
  • Ruisonderdrukking in microfoon
  • Programmeerbare touchcontrols
blueparrot m300-xt
Image Credit: BlueParrot

Heb je genoeg aan één luisterend oor? De BlueParrot B550XT is een monoheadset, wat betekent dat audio via één enkel kanaal wordt verstuurd. Dit is de ideale headset voor wie vaak onderweg is en toch bereikbaar wil blijven. Het hele apparaat weegt amper 20 g; je merkt amper dat je een headset draagt. Ondanks zijn lichte gewicht is de headset water- en stofbestendig om de grillen van de buitenwereld te doorstaan. Ook andere technische features maken duidelijk dat dit een headset voor de mobiele werknemer is. De ruisonderdrukking in de microfoon filtert tot 80 procent van de omgevingsgeluiden weg en op een volle batterij kan je tot 14 uur aan een stuk bellen. Het bluetoothbereik blijft tot een afstand van 100 meter stabiel, zodat je je apparaat niet altijd bij de hand hoeft te hebben. Oproepen beantwoorden en beëindigen verloopt via de grote knop op je oortje en via de bijhorende app kan je de touchcommando’s zelf instellen. De BlueParrot M300-XT richt zich vooral op gebruik met een mobiele telefoon, maar je kan via bluetooth maximaal acht apparaten aansluiten op het oortje en er twee tegelijk gebruiken.  

Poly Voyager Focus 2 

  • Draadloos
  • Pc & smartphone
  • Bluetooth (50 meter bereik)
  • USB-A of USB-C
  • Twee apparaten tegelijk verbinden
  • Ruisonderdrukking in microfoon
  • Poly Lens
  • Microsoft Teams-gecertificeerd  
poly voyager focus 2
Image Credit: Poly

De Poly Voyager Focus wordt algemeen beschouwd als een van de beste zakelijke headsets en recent kwam fabrikant Plantronics Inc. met een verbeterd model op de proppen. Die komt met een driedubbele ANC-laag, zodat achtergrondgeluiden geen kans krijgen om je gesprekken te verstoren. Wanneer jij aan het woord bent, vormt zich een ‘akoestisch hek’ rond de microfoon dat ook langs jouw zijde alle storende factoren buitenhoudt. Zo creëer je een bubbel om jezelf volledig af te sluiten van je omgeving tijdens het vergaderen. Je sluit meerdere apparaten tegelijk aan via bluetooth en je kan ook gebruik maken van een usb-dongle. Het bereik van de bluetooth houdt tot 50 meter stand. Dankzij de batterijduur van 25 uur kan je eenvoudiger meerdere werkdagen overbruggen, alvorens je de headset weer moet opladen. Bij Poly-producten is het aan te raden om de Poly Lens-app te downloaden om audio-instellingen te kunnen aanpassen en firmware-updates sneller binnen te halen. 

Logitech Zone Wired/True Wireless Earbuds 

  • Draadloos of bekabeld
  • Pc & smartphone
  • Bluetooth (30 meter bereik)
  • USB-A of USB-C
  • Twee apparaten tegelijk verbinden
  • Ruisonderdrukking in microfoon
  • Logi Tune
  • Microsoft Teams-gecertificeerd 

logitech zone earbuds
Image Credit: Logitech

Earbuds lijken een vis op het droge in een kantoorruimte, maar Logitech bewijst met de Logitech Zone Earbuds het tegendeel. De oortjes zijn verkrijgbaar met een kabel of volledig draadloos. De draadloze versie ondersteunt meerdere verbindingsmogelijkheden. Je kan de usb-c-dongle vervangen door een audiojack of usb-a-dongle, afhankelijk van wat het gebruikte apparaat vereist. Een handig extraatje is de controller die in de kabel verwerkt zit. De draadloze oortjes verbind je via bluetooth of een dongle om ze met twee apparaten simultaan te verbinden. Een ander opvallend verschil is dat bij de bedrade oortjes je microfoon achter het linkeroordop zit, terwijl de draadloze oortjes elk een microfoon hebben. Ruisonderdrukking is wel in beide modellen voorzien, zowel in de oordoppen als in de microfoon. Met de draadloze versie kan je tot 5-6 uur aan één stuk door bellen. Installatie van de Logi Tune-app is aan te raden om de audio-instellingen naar eigen smaak te configureren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business