Reviews

Samsung LS27A800UJUXEN review: praktische 4K-monitor

Samsung LS27A800UJUXEN
© Samsung
Voordelen
Stevige voet en ruime kantelopties
Mooi IPS-4K-scherm met natuurlijke weergave
90W-laden en voldoende connectiviteit
Bijzonder scherpe prijs
Nadelen
Eye Saver-modus te gelig
Niet geschikt voor gaming
Aanbevolen prijs: €379
Waar te koop?

SAMSUNG LS27A800UJUXEN 68,6 cm (27') 3840 x 2160 Pixels LCD Noir jusqu’à 50€ remboursés

Last Amazon price update was: 20 juli 2024 10:31 10:31
Totaalscore 8
Samsung zet de LS27A800UJUXEN in de markt als een professionele monitor. Dankzij het toegankelijke prijsniveau is het 4K-scherm ook een optie voor thuiswerkers en creatievelingen. Wij gebruikten hem enkele weken als onze werkmonitor.

De opvallendste feature van de Samsung LS27A800UJUXEN is dat hij een usb-c-aansluiting heeft die DisplayPort Alt Mode ondersteunt. Dat houdt in dat je een compatibele laptop via dezelfde poort kan opladen én video, audio of gegevens kan doorsturen. En dat zorgt voor een cleane set-up zonder al te veel extra kabels. De monitor installeren gaat bijzonder vlot. Wat je wel meteen zal opvallen bij het openmaken van de doos is dat de voet zwaarder is dan je verwacht. Dat noteren we gewoon als een pluspunt, want ondanks dat de metalen plaat maar enkele mm dik is, zorgt die voor een heel stabiele basis voor je beeldscherm. Dat kan je op de voet tot 12 cm in hoogte verstellen, in een hoek van -4 tot 25 graden lichtjes kantelen en tot 30 graden op de voet laten pivoteren. Dat het kantelen altijd vloeiend gebeurt en nooit al wiebelend of in schokjes, vinden we bijzonder aangenaam. Je kan de monitor ook in portretmodus gebruiken door hem 90 graden kantelen. Je merkt het al: meer kan je van een werkmonitor niet vragen om in je geliefkoosde zitpositie te werken. Het frame is van een matzwart plastic dat er net hetzelfde uitziet als de metalen voet. Een monitor hoeft dus zeker geen glossy frame te hebben om er premium uit te zien. Bovendien is de LS27A800UJUXEN niet gevoelig voor stof of vette vingers en ook dat is lekker praktisch.

Instellingen en connectiviteit

Om het hulpmenu voor instellingen tevoorschijn te halen is er een klein eilandje van vijf fysieke knopjes onderaan het scherm. Die zijn in een normale zithouding niet zichtbaar, maar je kan ze gelukkig wel gemakkelijk – op de tast – bedienen. Daarmee kan je door de gebruikelijke instellingen bladeren voor helderheid, contrast, kleurtemperatuur en andere beeldscherminstellingen. Je vindt er ook opties terug voor Picture-in-Picture en Auto Input Switch: het beeldscherm kan automatisch naar het juiste signaal overschakelen wanneer je een invoerbron (pc) wijzigt of toevoegt. Van de Adaptive Picture-instelling zijn we geen fan. Die past de helderheid aan naargelang de hoeveelheid licht in de kamer, maar verandert ook weer met het type content dat in beeld verschijnt en dat vinden we iets te veel van het goede.

© Samsung

Verder heb je aan verbindingsopties geen gebrek, met een DisplayPort 1.2- en HDMI 2.0-connectie, twee USB 3.0-poorten, een gewone usb-poort, een hoofdtelefoonaansluiting en een usb-c-poort met DP 1.2 Alt Mode en de optie voor 90W-laden. Daarbij moeten we wel vermelden dat als je de usb-c-poort voor 4K aan 60 Hz gebruikt, de bandbreedte van de usb-poorten beperkt is tot die van USB 2.0 (480 Mbps). Dat is ook gewoon normaal voor alle 4K-usb-c-monitors die geen Thunderbolt 3 hebben. En dan zijn er nog twee geïntegreerde speakers die, zoals te verwachten, sobertjes hun taak doen zonder boven de verwachtingen uit te steken.

Beeldkwaliteit en prestaties

Aan de warmere kleurtint van de Samsung LS27A800UJUXEN merk je meteen dat het om een IPS-paneel gaat. Het merk zegt dat je tot in een hoek van 178 graden naar het display kan kijken zonder vervorming en dat lijkt zeker te kloppen. Er is ondersteuning voor HDR10 en dat zet de levendige, realistische kleurweergave extra in de verf, met weergave van ongeveer 95 procent van het DCI-P3-spectrum en 90 procent voor Adobe RGB. De sRGB-instelling kan je van 135 procent naar 100 procent brengen om de kleuren niet té gesatureerd te zien en daar maakten we dan ook graag gebruik van, al blijft het een persoonlijke voorkeur. Wie dat handig vindt kan gebruikmaken van een sensor om de helderheid van het scherm automatisch te laten afstemmen op de omgeving. Dat werkt wel oké, al zetten wij de helderheid persoonlijk altijd op het maximum. In dit geval is dat met 300 nits niet te helder, ook niet in donkerdere ruimtes. Het contrast houdt het op 1.000:1 en dat is gewoon prima op dit prijspunt.

Wanneer je op armlengte van een monitor zit, dan is 4K zeker een meerwaarde, ook bij dit 27-inch-display, met 163 PPI. Met dit schermformaat zal je wel de schaalgrootte moeten aanpassen, tot 150 of zelfs 175 procent. Als je graag veel werkruimte uit je beeldscherm haalt, is dat niet ideaal, maar je profiteert wel van een haarscherpe 4K-resolutie. Het IPS-paneel ziet er niet alleen mooi uit, dankzij de snelle pixelresponstijd krijg je (ondanks de beperking van 60 Hz) nooit een waas te zien achter snel bewegende objecten: het resultaat is het beste als je in de instellingen de overdrive mode ‘Snel’ selecteert. Ook de responstijd van 10 ms is prima voor zowat allesbehalve gaming en die conclusie geldt ook voor deze monitor in zijn geheel. De Samsung LS27A800UJUXEN is gewoonweg een werkmonitor met accurate weergave, in een haarscherpe 4K-resolutie. De Eye Saver-modus, tot slot, bracht weinig meerwaarde omdat het al natuurlijk ogende scherm dan wel heel erg gelig wordt. We hielden het daarom graag bij de standaard kleurtemperatuur.

Samsung LS27A800UJUXEN: het verdict

Zoek je een echt werkpaard waar niet (vaak) op gegamed wordt? Dan heb je aan de Samsung LS27A800UJUXEN een nette 4K-monitor. Hij staat robuust op je bureau en is dankzij z’n usb-c-ondersteuning voor beeld en optie voor 90W-snelladen een geschikte companion voor je laptop. Met een bijzonder scherpe adviesprijs van 379 euro mag die zeker in je shortlist 4K-monitors staan.

monitorsamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals