Reviews

Ugreen Nexode 300W review: watt? Ja, 300.

Ugreen Nexode 300W
© Ugreen
Voordelen
Koele 300W-oplader
140 watt piekvermogen
Premium afwerking
Nadelen
Te zwaar om mee te nemen
Aanbevolen prijs: €269,99
Waar te koop?

UGREEN Nexode 300W Chargeur USB C PD 3.1 avec GaN Tech Chargeur Station 5 en 1 Compatible avec Surface MacBook Pro Air 13 iPad Pro iPhone 15, 2M Câble Alimentation et 1.5M 240W Câble USB C Inclus

Last Amazon price update was: 21 juni 2024 16:29 16:29
Totaalscore 9
Ugreens Nexode 300W is een lader die in al je noden voorziet. Hiervoor moet je wel diep in de buidel tasten, maar: zeker niet té diep.

Ugreen is de voorbije jaren sterk gegroeid. De fabrikant van laadaccessoires kan zich inmiddels meten met Anker – een van de Chinese koplopers op het vlak van zulke accessoires. Ugreen weet ons regelmatig te verrassen; zowel qua prijzen als nieuwe productpresentaties. Dat geldt ook voor de Nexode 300W, die Ugreen begin september wereldkundig maakte.

Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om een oplader met een vermogen van maximaal 300 watt. Dit wordt verdeeld onder de vijf poorten vooraan – waarvan vier usb-c-poorten en één usb-a-poort. Is dit de ideale oplader voor je reis? Die vraag kunnen we alvast hoofdschuddend beantwoorden. Waar je de Nexode wel voor koopt?

Ugreen Nexode 300W lifestyle
© Ugreen

Geen reislader

Veel mensen kopen een multipoort-oplader voor op reis. Daar is de Nexode 300W nadrukkelijk niet voor bestemd. Dat blijkt niet alleen uit Ugreens marketingmaterialen: we zouden het persoonlijk ook ten zeerste afraden. Met een gewicht van 1,32 kilo is de Nexode-lader niet bepaald een lichtgewicht of gemakkelijk mee te dragen.

Als je de lader voor het eerst uit de doos haalt, is dat wel lichtelijk choquerend. Als hij eenmaal op je bureau of nachtkastje staat, merk je daar gelukkig niets meer van. De dikke stroomkabel en rubberen voetjes maken ook wel duidelijk dat hij daar thuishoort.

Premium uitstraling

Eenmaal op het bureau is het een lader die gelukkig niet al te veel opvalt. De matgrijze behuizing oogt solide en voelt ook premium aan. Het is erg fijn dat de behuizing mat is: te vaak zien we glanzende opladers die vanzelf vingerafdrukken op lijken te pakken en zich omhullen met stof. Hoewel de Nexode 300W net zo graag stof opvangt, zie je dat eigenlijk niet door de grijze behuizing. Ideaal, als je het ons vraagt: in de slaapkamer is stof immers onvermijdelijk.

Voldoende usb-poorten

Eerder kwam het al even ter sprake: de Nexode 300W heeft vijf poorten, waarvan vier usb-c-poorten en één usb-a-connectie. In totaal kan de multipoort-oplader via de vijf poorten een vermogen van 300 watt leveren. Hoeveel vermogen je uit een van de poorten kan halen, is steeds afhankelijk van hoeveel poorten aan welk vermogen je gebruikt. Bovendien is het maximale vermogen verschillend per usb-aansluiting. Hieronder is per poort het maximale vermogen aangeduid.

  • USB-C1: 140 watt (USB-PD)
  • USB-C2: 100 watt (USB-PD)
  • USB-C3: 100 watt (USB-PD)
  • USB-C4: 45 watt (USB-PD)
  • USB-A: 22,5 watt

Let wel, de poorten bieden niet steeds tegelijkertijd hun maximumvermogen. Als de twee bovenste poorten aan hun maximale vermogen (140 en 100 watt) gebruikt worden, levert de derde poort (USB-C3) maximaal 60 watt. Op de website van Ugreen heeft de fabrikant verschillende situaties uitgetekend. Zo kan je ideaal gebruikmaken van het maximale vermogen van de Nexode 300W. Dat is overigens enkel mogelijk via de bovenste drie poorten, die in zo’n situatie 140, 100 en 60 watt leveren.

Nexode 300W vijf poorten
© Ugreen

Snelle, koele oplader

Duidelijk is dat de oplader heel wat vermogen te bieden heeft. Vermogen dat hij moeiteloos wist te leveren aan laptops, smartphones en draadloze hoofdtelefoons. Qua laadtijd evenaarde de Nexode 300W de meegeleverde 90-watt-oplader van onze laptop, met minimale hitteproductie. Zeker dat laatste is wel opvallend. Op de lader van HP kunnen we na het laden immers gerust een eitje bakken.

Wel merkten we op dat niet alle telefoons goed werken met de poort die 140 watt levert. Onze Pixel 6 Pro weigerde zelfs op te laden. Xiaomi’s 13 Pro had daarentegen geen problemen met de poort. Wat veroorzaakt het probleem? Mogelijk ligt het simpelweg aan de Pixel; beide toestellen ondersteunen namelijk USB-PD voor snel opladen. Ook onze iPhone 14 Pro Max kan moeiteloos snelladen via die poort.

USB-PD 4.0

Een apparaat dat met 140 watt oplaadt, hadden we tijdens deze test helaas niet tot onze beschikking. Goed om te weten: hiervoor moet een apparaat gebruikmaken van de USB-PD 4.0-specificatie. In alle andere gevallen kan je met maximaal 100 watt opladen (via de bovenste drie poorten).

Daarvoor hoef je zelf overigens geen kabel te voorzien. Ugreen heeft een USB-PD 4.0-kabel in de doos gestoken. Het is bovendien niet de minste kabel, met een stevige stoffen beschermingslaag.

Eindoordeel

Een vlotte, koele en premium-ogende oplader: hoeveel mag je daarvoor rekenen? Ugreen heeft de berekeningen voor ons uitgevoerd en komt op een prijskaartje van 269,99 euro. Fors, maar ook niet overweldigend. Een simpele 100W-oplader kost je al gauw 50 tot 80 euro. De laadsnelheid van zulke modellen blijven vaak steken onder de 100 watt, laat staan dat ze de 140 watt van de Nexode 300W aantikken.

Wil je het laadvermogen van de Ugreen-oplader evenaren, dan ben je op zijn minst 150 euro kwijt. Liever al het vermogen in één pakketje? Dan is Ugreen vooralsnog de enige leverancier: er zijn simpelweg geen andere 300W-multipoort-opladers beschikbaar. Als die er wel komen, moet je nog wel even achterhalen of ze net zo koel blijven als de Nexode én of een piekvermogen van 140 watt bieden. 269 euro is een boel geld, maar je krijgt er naar onze mening ook veel voor terug.

€161,99
269,99
Op voorraad
3 used from €161,99
as of 21 juni 2024 16:29 16:29

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business