Reviews

Teufel Rockster Go 2 review: knappe stereo in een robuust pakket

Teufel Rockster Go 2
© Teufel
Voordelen
Extreem draagbaar
Knappe stereo-audio, zeker met Dynamore
Klinkt groter dan hij is
Nadelen
Geluidskwaliteit gaat achteruit bij hoog volume
Geen mediacontrole via de knoppen
Aanbevolen prijs: €149,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Teufel Rockster Go 2 is een kleine bluetoothspeaker die je makkelijk overal mee naartoe kan nemen, in of aan je rugzak.

Bluetoothspeakers zijn tegelijkertijd een lust en een last. Vooral wie vaak muziek luistert op verplaatsing zal er iets aan hebben. Tegelijkertijd laten de echte audioliefhebbers de kleine, draagbare speakers doorgaans liggen. Om een écht goede geluidservaring te bieden, zijn ze simpelweg te klein. Het Duitse Teufel laat met de Rockster Go 2 zien dat een kleine speaker best wat kan bieden.

De Rockster Go 2 is, zoals de naam doet vermoeden, een opvolger voor de roodzwarte bluetoothluidspreker die Teufel al sinds 2018 aan de man brengt. Deze keer is de speaker ook beschikbaar in andere kleuropties. Naast het klassieke rood met zwart kan je nu ook voor een uitvoering in het zwart en grijs of ‘Night Black’ kiezen. Dat moet de luidsprekers eerst en vooral voor een breder publiek aantrekkelijk maken.

Op avontuur

De bluetoothluidspreker van Teufel moet daarnaast vooral dienen voor wie “op avontuur” is. De luidspreker werd dan ook bewust klein gehouden, zodat hij makkelijk te vervoeren is. Met een draagriem aan de achterkant zorgt het Duitse merk er bovendien voor dat je de speaker overal aan kan vastmaken: je fiets, een parkbank, je rugzak… Het toestel weegt slechts 735 gram, waardoor het geen zware last is om de speaker mee te nemen. Tot slot krijgt de luidspreker een IP67-certifiering mee. Daarmee wordt aangeduid dat de luidspreker kortstondig in water ondergedompeld kan worden en daarna gewoon blijft werken. Kortom: wat voor avonturen je ook op de planning hebt staan, de Rockster Go 2 kan gewoon mee.

Voor je op avontuur vertrekt is het nog nuttig om te weten dat de Rockster Go 2 een batterijduur van 28 uur heeft op “normaal volume”. Wat Teufel daar precies onder verstaat is moeilijk te bepalen. Je kan er wel van uitgaan dat de speaker, eenmaal hij opgeladen is, de hele avond mee kan.

Geluidsweergave

Het probleem van veel kleine speakers is dat ze vaak nogal blikkerig klinken. Dat is voor de Rockster Go 2 niet het geval: de speaker klinkt zelfs behoorlijk helder. Ook bastonen vormen dikwijls een probleem: meeste bluetoothluidsprekers zijn simpelweg niet groot genoeg om degelijke bastonen te produceren. Daarin verrast deze luidspreker aangenaam: zeker op gemiddeld volume weet deze rockster basgitaren en kickdrums op een indrukwekkende manier in de mix te houden. In Tom Browne’s Dreams Of Lovin’ You is het drumpatroon steeds aanwezig, waardoor de drijvende kracht achter het nummer behouden blijft. Zetten we daarna Red Room van Hiatus Kaiyote op, valt op dat de diepe bassen hun punch niet verliezen. Dat de Teufel Rockster Go 2 flink wat lucht weet te verplaatsen kan je trouwens ook zien aan de onbeschermde, passieve radiator vooraan.

De Rockster Go 2 komt echter het best tot zijn recht wanneer je hem, recht voor je, onder een pc-monitor zet. Hiervoor kan je de ingebouwde geluidskaart via usb-c met je pc connecteren. Dankzij de 2.0-speakerconfiguratie komt er effectief stereogeluid uit twee 50mm-drivers. Daar geniet je het meeste van als je recht voor de luidspreker zit. Met één van de knoppen op de speaker activeer je bovendien Teufels Dynamore-technologie. Daarmee verplaatsen de linker- en rechterkanalen iets meer naar hun respectievelijke zijdes en wordt de soundscape effectief breder. Dat is indrukwekkend, al zouden we de technologie enkel gebruiken als je recht voor de speaker zit. In andere scenario’s wordt het geluid namelijk een beetje te hard vervormd om er nog echt van te genieten. En zeg nu zelf: wat is het nut van stereogeluid als het toch maar langs één oor binnenkomt?

Speakernetwerk

In tegenstelling tot veel andere Teufel-speakers, is de Rockster Go 2 een volbloed bluetoothspeaker. Er zitten dus geen streamingmogelijkheden in. Wat je wél krijgt, is de mogelijkheid om meerdere speakers aan elkaar te koppelen. Dat is maar goed ook: hoewel de Rockster Go 2 wel genoeg volume produceert om wat grotere ruimtes te vullen, gaat de geluidskwaliteit merkbaar achteruit. Door meerdere luidsprekers aan elkaar te koppelen kan je dat minimaliseren. Bovendien is het ook aangenamer voor het publiek als er meerdere speakers op een wat zachter volume spelen dan wanneer één luidspreker een volledige zaal moet vullen.

Extra functies

Om het pakket te vervolledigen komt de Teufel Rockster Go 2 met een aantal extra functies. Anno 2024 mag je wel verwachten dat een functie als Google Fast Pair aanwezig is, en dat is ook het geval. Verder ondersteunt de luidspreker niet enkel ‘normale’ bluetoothverbindingen, maar ook Bluetooth AAC. Die codec staat een betere geluidsoverdracht toe, en werkt met alle iOS-toestellen en meeste Android-gsm’s. Of de audio er daadwerkelijk beter van wordt zal wat van je telefoon afhangen. Doorgaans gaan iPhones veel beter om met de codec, terwijl Android-toestellen die hem ondersteunen er wat meer moeite mee hebben.

De bediening van de speakers spreekt eigenlijk voor zich. © Teufel

Nog zo’n leuke vernuftigheid is Lipsync. Die technologie zorgt ervoor dat latentie zo goed als volledig geëlimineerd wordt. Met sommige bluetoothapparaten zit er namelijk flink wat vertraging op het geluid, waardoor beeld en geluid niet helemaal gelijklopen. Lipsync lost dat probleem volledig op, zodat alles met elkaar overeenstemt.

Veel knappe functies, maar toch zijn ze bij Teufel één functie vergeten die van deze luidspreker een echte topper had kunnen maken. De knoppen bovenaan de luidspreker doen exact wat ze zeggen: Dynamore in- of uitschakelen, het volume regelen en de muziek pauzeren of weer afspelen. Meeste bluetoothspeakers bouwen ook functies in waarmee je naar het volgende of vorige nummer kan gaan, maar Teufel niet. Daarvoor zal je dus even je telefoon moeten boven toveren, ook als je “op avontuur” bent.

Conclusie

De Teufel Rockster Go 2 is een bluetoothspeaker die voor zijn formaat echt knappe prestaties weet neer te zetten. Een indrukwekkende batterijduur en de vorm, die makkelijk mee te nemen is, maken van deze bluetoothspeaker een interessante keuze. De geluidsweergave is over het algemeen zeer knap, al raden we niet aan om de luidspreker op maximaal volume te zetten. Daarvoor zijn de gelijk geprijsde speakers van JBL net iets meer geschikt, al krijg je op die van Teufel wel een meer gebalanceerd geluid. Dat maakt van de Teufel Rockster Go 2 een knappe speaker – niet alleen voor wie een buitenshuis feestje wil bouwen, maar ook voor wie dat feestje goed moet klinken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business