Rockrider E-ACTV 500 review: heel veel e-bike voor ‘weinig’ geld

Merken als Tenways domineren momenteel de markt van betaalbare e-bikes, met modellen als de CGO600 Pro en de AGO-serie. Ook bij Lidl en Action zijn geregeld scherp geprijsde elektrische fietsen verkrijgbaar, maar de fietsen van Decathlon worden opvallend weinig genoemd. Verrassend eigenlijk, want de sportwinkelketen biedt een enorm assortiment e-bikes aan die vaak ook nog eens betaalbaar zijn. Het goedkoopste Rockrider-model, de E-ACTV 100, is bijvoorbeeld beschikbaar voor 1.000 euro. Voor 1.000 euro meer kom je uit bij de Rockrider E-ACTV 500: een van de populairste Decathlon-fietsen van dit moment en niet zonder reden, zo bleek tijdens de testperiode. Er zijn uiteraard ook enkele nadelen. Alles over die voor- en nadelen van de E-ACTV 500 lees je in dit testverslag.
Premium uitstraling
Wat direct opvalt aan de E-ACTV 500 is zijn premium uitstraling. De vormgeving van de fiets, inclusief de meegespoten batterijklep, wekt de indruk dat je te maken hebt met een veel duurdere e-bike. De lasnaden zijn misschien iets minder strak afgewerkt, maar dat valt nauwelijks op dankzij de glanzende laklaag. Daarbij kan je kiezen uit drie kleuren: crèmebeige, lavendelpaars en eucalyptusgroen. Wie op een zwarte uitvoering had gehoopt, moeten we teleurstellen. Tegelijkertijd zien deze kleuren er bijzonder fraai uit. Als het mogelijk is, raden we aan de kleuren in het echt te bekijken, ze ogen toch anders dan op de foto’s.
De lak is voorts behoorlijk krasvast, zodat je zorgeloos een ringslot rond het zadel kunt wikkelen. De spatborden zijn, zoals wel vaker, wat kwetsbaarder, maar meer dan enkele krasjes hebben we niet opgemerkt. Ook op andere vlakken maakte de fiets een degelijke indruk: geen gepiep of gekraak, een stevig rubberen kapje voor de oplaadpoort en een solide batterijmechanisme. De accu heeft zelfs een handvat, zodat je die gemakkelijk meeneemt, een oplossing die we ook kennen van andere Decathlon-fietsen, zoals de E-GRVL van Van Rysel.

Minder te spreken waren we over de kabelafwerking bij het stuur, waar een soort kabelspaghetti is ontstaan. Voor wie zijn fiets regelmatig in een fietsenstalling parkeert, kan dat voor problemen zorgen: andere fietsen kunnen achter de kabels blijven haken en schade veroorzaken. Ook bij een valpartij raken deze kabels zo sneller beschadigd. Bovendien oogt het simpelweg niet zo netjes, al kunnen we dat de E-ACTV 500 gezien de prijsstelling vergeven.
Goed om te weten als je overweegt de Rockrider aan te schaffen: sommige accessoires zijn niet inbegrepen. Zo ontbreekt een ringslot en ook een bagagedrager moet apart worden aangeschaft. Decathlon biedt beide wel aan: een ringslot (ART 2) kost 25 euro en voor een bagagedrager voor de E-ACTV 500 betaal je 49 euro. Alle benodigde bevestigingspunten zijn reeds aanwezig op het frame. Verlichting is overigens wel standaard aanwezig, maar moet je zelf inschakelen. Uit veiligheidsoverwegingen zouden we liever zien dat dit standaard ingeschakeld is.
Yamaha-middenmotor
Betaalbare elektrische fietsen, zoals de Tenways CGO600 (Pro) of de Cortina E-Lett, worden doorgaans uitgerust met een achterwielmotor, ook wel naafmotor genoemd. Dat type motor drijft rechtstreeks het achterwiel aan en is compacter en lichter dan veel middenmotoren. Nadelig is echter dat die naafmotoren minder trapondersteuning bieden en minder natuurlijk fietsen, omdat ze minder goed reageren op de kracht die je zet en het aantal pedaalomwentelingen. Ook zit er vaak enige vertraging op het inschakelen van de ondersteuning, waar middenmotoren geen last van hebben.
Het tegenovergestelde daarvan zijn precies de voordelen waarover je beschikt met de Rockrider E-ACTV 500. Die is uitgerust met een Yamaha-middenmotor, de PW-C2, met een koppel van 55 Nm bij een vermogen van 250 watt. In de praktijk bleek dit ruim voldoende voor het relatief vlakke landschap van de Noorderkempen, maar ook steilere hellingen waren geen probleem. In veel gevallen gebruikten we ondersteuningsstand 2 van de 4, waarmee we moeiteloos 25 km/u haalden en met iets meer kracht zelfs iets daarboven, zij het zonder ondersteuning vanaf 26 km/u.
Zelfs in de hoogste stand voelt de ondersteuning nog steeds natuurlijk aan. Dankzij de trap- en rotatiesensor past de e-bike zich namelijk aan op de kracht die je levert en het aantal pedaalomwentelingen. Natuurlijk kom je sneller weg bij het stoplicht in deze stand, maar het is niet zo dat je als een raket wordt gelanceerd, zoals bij sommige naafmotoren wel het geval is. De Yamaha-middenmotor is wel relatief luidruchtig, maar dat is bij fietsen in deze prijsklasse geen verrassing. Een ander nadeel van middenmotoren is dat fietsen zonder ondersteuning – bijvoorbeeld als de batterij leeg is – zwaarder aanvoelt. Als je de batterij van de E-ACTV op tijd oplaadt, en dat hoeft gelukkig niet al te vaak, heb je daar natuurlijk geen last van. Daarover later meer.

Rijbeleving
Eerst de rijbeleving van de Rockrider E-ACTV 500. Decathlon positioneert deze e-bike als een trekkingmodel, en dat merk je direct aan de zithouding. Net als bij de FX+ 7 van Trek en andere sportieve elektrische fietsen zit je op de E-ACTV met een (licht) gebogen rug. Dat benadrukt het sportieve karakter en zorgt voor minder luchtweerstand, maar is niet altijd even comfortabel. Decathlon heeft daar gelukkig over nagedacht en maakt het mogelijk om de stuurhoek aan te passen van -10° (voorovergebogen) tot +60° (meer rechtop). Helemaal rechtop, zoals bij sommige stadsfietsen, zit je niet, maar door de hoek te wijzigen kan je wel wat druk van de rug wegnemen. Aanpassen doe je eenvoudig door één inbusbout los te draaien.
Minder verstelbaar is de geveerde SR Suntour-voorvork (SF15 NEX-E25), maar dat is in de meeste gevallen geen probleem. De voorvork, met een veerweg van 63 mm, dempt schokken van een hobbelig wegdek en voorkomt zo klachten aan polsen en schouders. Een geveerde zadelpen ontbreekt, maar het zadel zelf biedt gelukkig voldoende demping. De 47 mm brede all-terrain antilekbanden helpen bovendien om de hardste klappen voor het zitvlak op te vangen.
Dan het rijden zelf: dat voelt, zoals je van een trekkingfiets mag verwachten, sportief aan. De E-ACTV stuurt scherp en biedt dankzij de all-terrainbanden veel grip op zowel asfalt als onverharde ondergronden. De middenmotor, een van de zwaarste onderdelen van de fiets, ligt bovendien dicht bij de grond. Dat lage zwaartepunt maakt de Rockrider lekker wendbaar. Verrassend zijn ook de pedalen, die veel grip bieden: prettig als je bij (steile) beklimmingen extra kracht wil zetten.

Gebruik je de E-ACTV regelmatig op onverharde paden, dan moet je wel meer tijd besteden aan het onderhoud. De e-bike heeft namelijk een kettingaandrijving: na een rit op stoffige of modderige wegen maak je die best even schoon, zodat zand en ander vuil geen onnodige slijtage aan de cassette veroorzaken. Daar staan natuurlijk voordelen tegenover, zoals het grotere schakelbereik van de Microshift-derailleurversnellingen, met in totaal acht versnellingen. Wil je een fiets die zo min mogelijk onderhoud vergt, dan kies je beter voor een model met riemaandrijving. Beklim je echter regelmatig steilere heuvels, dan zijn derailleurversnellingen juist erg handig.
Decathlon-app
Vrijwel alle e-bikes, zelfs in het lagere segment, kan je tegenwoordig koppelen aan een app. Dat de E-ACTV 500 daarin meegaat, is dus geen verrassing. Heel veel functies biedt de Decathlon Ride-app echter niet. De belangrijkste is het registreren van je ritten (afstand, tijd, gemiddelde snelheid en hoogteverschil), inclusief kaartweergave. Een leuk detail is dat de app ook bijhoudt hoeveel procent van de rit je in bepaalde ondersteuningsstanden hebt gereden en hoeveel energie er in totaal is verbruikt. Deze gegevens kan je bovendien rechtstreeks synchroniseren met Decathlon Coach, Strava en Komoot. Tot slot is het mogelijk om software-updates voor je fiets te installeren. De app is echter niet vereist voor het gebruik van de fiets; geen enkele functie van de e-bike hangt ervan af.
Alle functies op de e-bike, zoals de ondersteuningsstand en verlichting, bedien je namelijk via het kleurendisplay van de E-ACTV 500. Dat display toont ook je snelheid, het actuele motorvermogen (en je eigen vermogen), het resterende batterijpercentage en de afgelegde afstand (per rit en in totaal). Dit werkt eenvoudig en ziet er bovendien beter uit dan we van modellen in deze prijsklasse gewend zijn. Uniek is dat er een usb-oplaadpoort aanwezig is: daarmee kan je bijvoorbeeld je smartphone of fietscomputer bijladen.

Rijbereik
Natuurlijk gaat er dan wel iets van het bereik af, maar bij de E-ACTV 500 hebben we ons daar eigenlijk nooit echt zorgen over gemaakt. In de laagste stand (eco) moet de fiets tot 150 kilometer kunnen halen, wat geleidelijk afneemt tot zo’n 40 kilometer in stand 4 (boost). Tijdens de testperiode hebben we de fiets hoofdzakelijk in stand 2 (tour) gebruikt, met als resultaat een actieradius van zo’n 100 tot 120 kilometer per lading. Let wel, dat is uiteraard afhankelijk van persoonlijke factoren, zoals je conditie, het wegdek en het weer. Het bereik dat jij haalt, kan dus lager uitvallen.
Tegelijk durven we met enige zekerheid te stellen dat de Rockrider een van de zuinigste e-bikes van dit moment is. Mocht dat toch onvoldoende blijken, dan is er een 360 Wh range-extender beschikbaar die je eenvoudig op het frame monteert. Je hebt dan een gigantische 864 Wh aan capaciteit tot je beschikking.
Eindoordeel
Wellicht leest deze review als een ‘te mooi om waar te zijn’-show, maar de Rockrider E-ACTV 500 is werkelijk een zeer solide e-bike met maar weinig minpunten. Een iets uitgebreidere app, met bijvoorbeeld meer instellingen voor de rijmodi, was zeker welkom geweest. Ook is het jammer dat er standaard geen slot of bagagedrager op zit, en de wirwar van kabels bij het stuur oogt slordig.
Tegelijkertijd rijdt de fiets uitstekend én kom je er ver mee, heel ver: tot wel 100 kilometer in de ‘tour’-stand, of minstens 40 kilometer in boost. Natuurlijk is de fiets niet voor iedereen: de derailleurversnellingen vergen relatief veel onderhoud en de sportieve zithouding zal niet elke fietser aanspreken. Wat ons betreft zijn dat echter kleine minpunten op een verder overtuigende e-bike.