JBL Tour One M3 review: nieuwe ANC-koning

Zijn voorganger, de Tour One M2, was een van de beste hoofdtelefoons in zijn klasse. De JBL overtuigde met een lange batterijduur (maximaal 50 uur), stevige bassen en helder, sprankelend geluid, al bleek de behuizing vrij kwetsbaar. Twee jaar na de Tour One M2 ligt de One M3 nu voor ons, met een in grote lijnen vergelijkbaar ontwerp. Hoewel dat grotendeels gelijk is gebleven, belooft JBL dat de hardware (waaronder de drivers en componenten voor actieve ruisonderdrukking) wél is geüpgraded.
Ook is er een nieuwe Smart Tx-bedieningsmodule, die je mogelijk kent van JBL’s Tour Pro 2-oortjes. Ditmaal moet je daar wel extra voor betalen: de versie mét Tx kost 399 euro. Heb je geen behoefte aan die module, dan bespaar je eenvoudig 50 euro en kost de Tour One M3 nog ‘maar’ 349 euro. Daarmee komt hij qua prijs dicht in de buurt van zijn high-end concurrenten met noise cancelling: de Sony WH-1000XM5 (circa 300 euro) en Bose QuietComfort Ultra (circa 330 euro).
Voelt verrassend licht
Hoofdtelefoons in deze klasse wegen doorgaans tussen de 250 en 300 gram, met uitzondering van modellen als de Apple AirPods Max. De JBL Tour One M3 valt daar precies tussenin, met een gewicht van 278 gram. Niet bepaald de lichtste over-ear hoofdtelefoon ooit, maar zo voelt hij verrassend genoeg wél aan. Bij andere over-ear modellen ervaren we na enkele uren vaak druk op de schedel of kaken, maar daar heeft de JBL geen last van. Sterker nog, we konden deze hoofdtelefoon probleemloos een volledige werkdag (8 uur) dragen zonder ongemakken. Een klein nadeel is dat het nepleder op de earcups ervoor zorgt dat je sneller begint te zweten. Wat in dat opzicht zeker niet hielp, was dat we ze in het toch al bijzonder warme voorjaar getest hebben.

Het gewicht is identiek aan dat van de Tour One M2, en ook het ontwerp is in grote lijnen gelijk. Zo zijn de scharnieren nog steeds verwerkt in de earcups, die opnieuw de Tour-branding dragen. Wel zijn enkele glimmende designelementen verwijderd, wat de hoofdtelefoon een meer premium uitstraling geeft. Overigens is een matte afwerking niet altijd ideaal voor hoofdtelefoons. Met name op de blauwe en zwarte varianten verzamelen de earcups makkelijk vingerafdrukken en ander vuil. In dat opzicht is het prettig dat JBL een harde opbergcase meelevert, zodat je de hoofdtelefoon veilig in je rugtas kan vervoeren.
Hoe de hoofdtelefoon zich op de lange termijn houdt, valt na onze korte testperiode nog niet te zeggen. De scharnieren voelen stevig aan en de gebruikte materialen ogen hoogwaardig, al merkten we af en toe dat de hoofdtelefoon begon te kraken. Zeker tijdens wandelingen of op de fiets hoorden we dat regelmatig. Bovendien ogen de modellen van Bose en Sony net iets luxueuzer: een kwestie van ontwerp én gebruik van (nog) hoogwaardigere materialen, al blijft dat deels subjectief. Gezien het succes van de Tour One M2 zal de Tour One M3 ongetwijfeld veel liefhebbers trekken.
Lange ANC-batterijduur
Een van de belangrijkste verbeteringen aan de Tour One M3 is de verlengde batterijduur. Met actieve ruisonderdrukking (ANC) ingeschakeld gaat de hoofdtelefoon volgens JBL tot 40 uur mee, tegenover 30 uur bij zijn voorganger. Daarmee laat hij de WH-1000XM5 van Sony en de QuietComfort Ultra van Bose ver achter zich: die blijven steken op respectievelijk 30 en 24 uur mét ANC. Zonder ruisonderdrukking houdt de hoofdtelefoon het zelfs 30 uur langer vol, voor een totaal van 70 uur.
Die 40 uur met ANC worden moeiteloos gehaald bij een volume van ongeveer 50 procent. Je kan de JBL Tour One M3 dus ruim een werkweek gebruiken voordat hij weer aan de lader moet. En opladen gaat ook vrij snel: JBL belooft vijf uur luisterplezier na slechts vijf minuten opladen.
Rake bassen en aanpasbaar geluid
Waar goedkopere over-ear modellen van JBL soms kampen met overdreven bassen, hebben topmodellen uit de Tour One-serie daar geen last van. De 40 mm Mica-drivers in de Tour One M3 bieden nog steeds krachtige bassen, maar met voldoende controle en detail. Wie toch meer bas wil, zoals bij de instapmodellen van JBL, kan in de Headphones-app de ‘Extra Bass’-modus activeren. Het heeft niet onze voorkeur, maar het is prettig dat je het geluid zo kan aanpassen.

Ook op andere vlakken is de Tour One M3 een genot om naar te luisteren, met een intense geluidsbeleving die we ook kennen van andere Harman-producten (JBL is onderdeel van de Harman Kardon-groep). Nummers als Collide van Ed Sheeran komen uitstekend tot hun recht, met een luchtige weergave van zijn stem en een fijne ‘rumble’ in de drums. Ook housemuziek, zoals Stumblin’ In van CYRIL, klinkt overtuigend, al zou het hoog in sommige gevallen meer definitie mogen krijgen.
Daarbij komt de uitgebreide equalizer (12-band EQ) ook goed van pas: hiermee kan je het geluid helemaal naar wens afstemmen. Voor wie daar geen ervaring mee heeft, zijn er zeven standaardpresets beschikbaar en de mogelijkheid om zelf profielen aan te maken per genre. Tot slot biedt JBL met Personi-Fi 3.0 de optie om het geluid af te stemmen op je gehoor. Eventuele frequenties die je minder sterk hoort door ouderdom (of te veel naar harde muziek te luisteren), worden daarbij automatisch gecompenseerd.
Smart Tx-bediening
JBL levert zijn draadloze oortjes inmiddels al enkele generaties met een bijzondere oplaadcase met een schermpje. Via dat schermpje kan je allerlei functies van de in-ears bedienen, zoals het volume, de actieve ruisonderdrukking (ANC) en het afspelen van muziek. Met de Tour One M3 brengt JBL zo’n schermpje nu voor het eerst naar zijn draadloze hoofdtelefoons, maar dan in de vorm van een losse ‘Smart Tx’-adapter, tegen een meerprijs van 50 euro. Deze adapter bevat een eigen batterij en is standaard gekoppeld aan de Tour One M3.
Net als bij JBL’s in-ears laat de Tx-adapter je de functies van de hoofdtelefoon bedienen: er zijn maar liefst 20 schermen met opties beschikbaar. Maar er is meer: de Smart Tx-adapter van de One M3 ondersteunt ook Auracast. Dit nieuwe bluetoothprotocol maakt het mogelijk om muziek en andere audio te streamen naar andere bluetoothapparaten in de buurt, zoals draadloze oortjes en hoofdtelefoons. In de praktijk betekent dit dat je via de Smart Tx audio kan streamen naar bijvoorbeeld de oortjes van je buurman. Let wel, het andere bluetoothapparaat moet dan wél ondersteuning bieden voor Auracast.

Daarnaast fungeert de Smart Tx-adapter als bluetoothadapter voor apparaten zonder bluetooth. Je kan de adapter via een kabel verbinden met een audio-uitgang in het vliegtuig om het geluid via de hoofdtelefoon te beluisteren. Ook kan je de adapter in je laptop steken, zodat je de hoofdtelefoon niet eerst via het bluetoothmenu hoeft te verbinden. Dat scheelt weer wat tijd. In de praktijk werkt deze verbinding verrassend soepel, al blijft het opladen van de Tx-adapter een aandachtspunt. Dat gaat weliswaar vrij snel, maar is ook iets dat je makkelijk vergeet. Bovendien gaat de adapter beduidend minder lang mee dan de hoofdtelefoon zelf, waardoor je relatief vaak aan opladen moet denken. Het opbergen van de adapter is gelukkig goed geregeld: in de opberghoes van de M3 is een apart compartiment voorzien.
JBL Headphones-app
Qua overzichtelijkheid en gebruiksgemak verdient de JBL Headphones-app een dikke pluim. Alle instellingen zijn overzichtelijk verdeeld over drie tabbladen (Algemeen, Audio en Overige). Onder ‘Algemeen’ vind je bijvoorbeeld opties voor aanraakbediening en Ambient Sound, terwijl ‘Overige’ onder meer een Relax Mode bevat met rustgevende geluiden en een slaapmodus waarbij de hoofdtelefoon zichzelf uitschakelt na 30 minuten, 1 uur of 2 uur. Een leuk detail is dat de kleur van het startscherm zich aanpast aan de kleur van de Tour One-hoofdtelefoon die je gebruikt.
Waar JBL nog wat winst kan boeken, is op het gebied van gebarenbediening. De opties voor het aanraakpaneel zijn namelijk erg beperkt: je kan het paneel alleen in- of uitschakelen, waarbij meteen alle functies aan- of uitgeschakeld worden. Een tussenoptie, waarmee je slechts bepaalde gebaren inschakelt, ontbreekt vooralsnog. Voor de actieknop voor Ambient Sound is de bediening al wat beter: hierbij kan je zelf bepalen tussen welke modi de knop schakelt.




Ruisonderdrukking
Bose en Sony worden doorgaans geroemd om hun actieve ruisonderdrukking (ANC), die ervoor zorgt dat je minder van je omgeving meekrijgt. JBL zet met de Tour One M3 echter een nieuwe standaard neer. Zeker wanneer je de ANC op de hoogste stand zet, is de ruisonderdrukking indrukwekkend krachtig en hoor je vrijwel niets van je omgeving. In het verkeer raden we die hoogste stand dan ook af: het gebeurde meermaals dat we fietsers niet hoorden aankomen, zelfs niet na herhaaldelijk bellen. Met ANC ingeschakeld verdwenen ook de bouwgeluiden op de werf naast ons als sneeuw voor de zon, ideaal voor een dag thuiswerken.
De One M3 biedt niet alleen bijzonder krachtige ANC, maar die is ook nog eens verrassend verfijnd. Tenzij je er bewust op let, merk je nauwelijks dat de functie is ingeschakeld. Ook aan de geluidsbeleving valt het niet te merken: die blijft identiek, met of zonder ruisonderdrukking. Bovendien ontbreekt het drukkende gevoel dat sommige ANC-hoofdtelefoons kenmerkt. Kortom: JBL heeft een ware ANC-kampioen in huis.
Conclusie
Wanneer het over JBL-hoofdtelefoons gaat, denken veel mensen nog aan de goedkopere modellen die je impulsief meeneemt bij de MediaMarkt. Met de Tour One-serie bewijst de Amerikaanse audiogigant echter dat het ook in het high-endsegment uitstekend kan meekomen.
De Tour One M3 zit comfortabel, biedt een lange batterijduur (tot 40 uur met ANC), klinkt uitstekend en zet een nieuwe maatstaf voor ANC-hoofdtelefoons. Met een prijs van 349 euro (of 399 euro inclusief Smart Tx-adapter) is hij niet goedkoop. Maar dat geldt net zo goed voor de topmodellen van Bose en Sony. De Tour One M3 vormt daar een meer dan waardige concurrent voor.

