Reviews

JBL Tour One M2 review: elegant design en verfijnde audioprestaties

JBL Tour One M2
© JBL
Voordelen
Enorm comfortabel
Evenwichtige geluidsweergave
Bediening zit niet in de weg
Nadelen
Materiaal is iets kwetsbaarder
Aanbevolen prijs: €251,99
Waar te koop?

JBL Tour One M2 - Draadloze ANC Over-Ear Koptelefoon - Zwart

Last Amazon price update was: 13 december 2024 20:28 20:28
Totaalscore 8
Bij JBL hebben ze begrepen dat een hoofdtelefoon niet alleen goed moet klinken, maar er ook vooral goed moet uitzien. Met de JBL Tour One M2 feesten onze ogen, maar doen onze oren ook mee?

Laat ons eerlijk zijn: de meeste koptelefoons zien er gewoon hetzelfde uit. Steeds gaat het om twee schelpen die gedraaid kunnen worden en met een band aan elkaar zijn bevestigd. Echt warm krijgen we het eerlijk gezegd niet van, hoe de meeste koptelefoons er vandaag de dag uitzien. Dat veranderde echter toen we de champagnekleurige JBL Tour One M2 voor het eerst onder ogen kregen. Deze koptelefoon, waarmee JBL toch vooral op professionals mikt, ziet er in onze ogen bijzonder elegant uit.

Design en comfort

Niet alleen onze ogen waren blij met de JBL Tour One M2: ook ons hoofd was er snel op gesteld. De hoofdtelefoon werd duidelijk ontworpen om hem meerdere uren op je hoofd te hebben staan en dat lukt zonder klachten. Het apparaat weegt zo’n 278 gram en is dus zeker niet te zwaar. De cups, die kunnen roteren, zitten op een aangename manier tegen je oren dankzij de superzachte kussens. Eigenlijk valt er maar één ding over het draagcomfort te zeggen: dat is hier op en top in orde. Dat comfort hand in hand gaat met stevigheid, maakt het alleen maar beter. Headbangen of iets uit je rugzak halen is, met andere woorden, geen probleem: de koptelefoon blijft stevig op je hoofd zitten.

De champagnekleurige JBL Tour One M2. © JBL

Comfort vinden we ook in de manier waarop je de JBL Tour One M2 bedient. Op de rechterschelp zitten achteraan, in de buurt van je nek, twee knoppen om het volume mee aan te passen. Daarboven vind je de aan-uitschakelaar waarmee je de koptelefoon meteen in de pairingmodus kan zetten. Aan de rechterkant vind je bovendien een aanraakgevoelig oppervlak. Daarmee kan je muziek pauzeren of voortzetten, telefoongesprekken opnemen en afleggen, doorspoelen, etc. Het aanraakgevoelige oppervlak begint hoog genoeg en is makkelijk te vinden, maar zit zeker niet in de weg wanneer je de fysieke knoppen bedient. Aan de linkerkant van de koptelefoon vind je een multifunctionele TalkThru-knop: standaard schakelt die de TalkThru-modus in. Je kan echter ook instellen dat die knop schakelt tussen Ambient Aware- en ANC-modussen of zelfs een stemassistent activeert.

Geluidskwaliteit  

De geluidskwaliteit op de JBL Tour One M2 zal een beetje afhangen van welk apparaat je eraan koppelt en hoe. De koptelefoon biedt namelijk niet alleen bluetooth, maar komt ook met een klassieke 3,5-mm-kabel. Onze iPhone 13 heeft echter geen AUX-ingang maar wel bluetooth – de Tour One werd hier dus draadloos getest. De koptelefoon ondersteunt Bluetooth 5.3, al is onze telefoon met Bluetooth 5.0 nog niet op dat punt gekomen. Luisteren via de iPhone wil bovendien zeggen dat we gebruikmaken van de AAC-codec. Dat is de beste optie die we hebben: de Tour One M2 ondersteunt voor de rest enkel SBC. Ondersteuning voor de LC3- en LC3+-audiocodecs komt op een later moment naar de koptelefoon.

Allemaal goed en wel, maar hoe klinkt dat nu? Over het algemeen klinkt dat, dankzij de drivers van 40 mm, eigenlijk wel goed. Bij het testen van een koptelefoon houden we de EQ steeds vlak, maar ook dan komen de bassen in ware JBL-stijl goed door. Ook als je ervoor kiest om de bas omhoog te trekken, blijft die indruk maken: stevig waar het moet in nummers als Cherrymoon Trax’ The House of House, maar even goed weet de JBL Tour One M2 die bas onder controle te houden in Them Changes van Thundercat. In dat nummer wordt bovendien duidelijk dat de middentonen relatief op de vlakte blijven. De vocalen springen er allesbehalve uit, maar krijgen over het algemeen genoeg ruimte in de mix. Aan de hoge kant van het spectrum gebeurt ook zeker genoeg: hi-hats klinken fris en verzorgd en zijn zelden scherp.  

De JBL Tour One M2 komt ook met een optie voor ruimtelijke audio. Daar waren we iets minder van onder de indruk. De soundstage op de One M2 is sowieso al aan de wat minder ruime kant. Zeker wanneer we kijken naar hoe Jabra Spatial Audio naar de Elite 10-oortjes bracht, kunnen we alleen maar constateren dat JBL hier nog wat werk aan de winkel heeft.

Speciale functies  

Daarnaast biedt JBL een heleboel speciale functies waarmee je de geluidservaring naar wens kan aanpassen. Een van die functies heet ‘Personi-Fi’: door middel van een gehoortest gaat de koptelefoon bepaalde frequenties boosten, zodat je muziekervaring optimaal is. Voor ons betekende dat vooral dat de hoge tonen een beetje geboost werden, wat op zich niet bijzonder veel bijdroeg tot de algehele ervaring.

Nog zo’n snufje dat eigenlijk niet veel omhanden heeft, dat zijn de verschillende luistermodi. Zo kan je de JBL Tour One M2 instellen op een modus voor muziek of video – in dat laatste geval minimaliseert JBL de audiovertraging, waardoor beeld en klank op hetzelfde moment aankomen. Het is een mooie toevoeging, al ben ik die vertraging inmiddels wel gewoon. Erg veel voegt de functie dus niet toe, behalve dat de geluidskwaliteit van je serie ook meteen iets minder goed wordt.

Verder komt de JBL Tour One M2 met een aantal transparantiemodussen. Je kan de adaptieve ANC inschakelen om van alle omgevingsgeluid verlost te zijn. Doorgaans werkt dit goed, al hoor je soms wel dat de ANC intenser moet beginnen werken om het omgevingsgeluid bij te benen. Verder komt de Tour One M2 met een transparantiemodus die ze bij JBL ‘Ambient Aware’ noemen. Wie de review van de JBL Tour Pro 2-oortjes heeft gelezen, weet dat we van die twee woorden niet echt fan zijn. Op deze koptelefoon is de modus echter veel minder catastrofaal: er is nog wel een ruis aanwezig, maar die overheerst niet alle geluiden die je net wel wilt horen. We zouden zelfs zeggen dat het hier bruikbaar is.

Last but not least heeft de koptelefoon ook een de TalkThru-functie, waarmee de muziek gedimd wordt en je een gesprek kan voeren zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Dankzij VoiceAware kan je bovendien instellen hoeveel van je eigen stem je daarbij hoort. De functie werkt wel, maar zeker niet zo goed als je eigen oren. Het kost echter zó weinig moeite om even een schelp naar achteren te bewegen en je oor te ontbloten. Ons zal je de functie niet snel zien gebruiken.

Conclusie

Over de batterijduur kunnen we kort zijn: zonder ANC en op een gemiddeld volume kan je zo’n 50 uur spelen. Activeer je ANC? Dan loopt de batterijduur terug naar zo’n 30 uren. Dat is een flinke batterijduur, al had het hier gerust wat langer gemogen. De JBL Tour Pro M2 is een enorm aangename hoofdtelefoon om op je hoofd te hebben staan. Waar andere koptelefoons na een uurtje of twee steevast van ons hoofd verdwijnen – omdat we ze beu zijn en om bij te laden – blijft de JBL Tour Pro M2 gewoon staan. Voor je het weet zijn die 30 tot 50 uur verstreken, wat eigenlijk alleen maar aantoont dat het hier om een steengoede koptelefoon gaat.

Dit product werd door de TechPulse-redactie aangeduid als één van de beste ANC-hoofdtelefoons in 2024. Meer weten? Lees het hier.

audiojblJBL Tour One M2koptelefoon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken