Sony LinkBuds Fit review: extreem comfortabele (sport)oortjes

Sony LinkBuds Fit zwart
© Sony
Voordelen
Extreem comfortabel
Stevige behuizing
Handige Sound Connect-software
Prima batterijduur
Solide muziekervaring
Nadelen
Beperkte ruisonderdrukking (ANC)
Gigantische oplaadcase
Aanbevolen prijs: €149
Waar te koop?
Sony LinkBuds Fit – Draadloze oordopjes met Noise Cancelling - Zwart
Totaalscore 7
Dat Sony goede in-ears kan maken, hebben we al eerder vastgesteld, maar daar betaal je dan ook (flink) voor. De LinkBuds Fit bewijst dat het ook anders kan, met een zachter prijskaartje van nog geen 150 euro. Al zijn deze Sony-oortjes zeker niet perfect.

Voor echt betaalbare in-ears kan je terecht in Sony’s WF-serie. De WF-C510 is momenteel het goedkoopste model uit Sony’s in-earreeks, met een prijskaartje van nog geen 60 euro. De LinkBuds Fit zijn een stuk duurder, maar daar krijg je dan ook aanzienlijk meer voor: actieve ruisonderdrukking (ANC) en een uniek ontwerp. In deze review loodsen we je door de plus- en minpunten van de Sony LinkBuds Fit.

Pluspunten

Extreem comfortabel

Vergeleken met Sony’s goedkoopste oortjes zijn de LinkBuds Fit (of WF-LS910) iets zwaarder, maar met 4,9 gram per oortje blijven ze verrassend licht. Dat is niet alleen op papier zo: ook tijdens het dragen valt op hoe licht ze zijn. Sterker nog, buiten de actieve ruisonderdrukking merkten we soms nauwelijks dat we de oortjes in hadden. Door het lage gewicht, de rubberen oordopjes en de oorvleugels die de oortjes in je oorschelp ‘vergrendelen’, zijn de LinkBuds ook zeer geschikt voor sportactiviteiten. Sony levert verschillende maten eartips mee, en we raden zeker aan om diverse maten uit te proberen voor een optimale pasvorm en afsluiting.

Sony LinkBuds Fit kleuren

Stevige behuizing

Niet onbelangrijk bij sportgebruik: de LinkBuds Fit zijn IPX4-geclassificeerd. Dit betekent dat ze een lichte regenbui kunnen weerstaan en dat zweet geen probleem mag zijn. Tijdens onze testperiode kregen we (helaas) meerdere regenbuien te verduren, maar tot op heden functioneren de in-ears probleemloos. Let wel, de bescherming geldt alleen voor de oortjes zelf: de meegeleverde oplaadcase is niet waterbestendig. Zorg er dus voor dat je de oortjes droogdept als je net door een hevige bui bent gelopen.

Een leuk detail is de rubberen afwerking die doorloopt in de oorvleugels. Daardoor kan je de in-ears gemakkelijk vastpakken, zowel bij het uitnemen uit de oplaadcase als uit je oren. Het geeft de oortjes bovendien een robuuste uitstraling, al is de rest van het product gemaakt van hard plastic. De oortjes voelen echter niet goedkoop aan; dit had net zo goed een setje van 200 euro kunnen zijn. We willen Sony ook complimenteren met de keuze voor kleur: er zijn maar liefst vier kleuropties beschikbaar. Naast het zakelijke zwart en wit, zijn er ook varianten in groen en violet. De kleur van de oortjes loopt bovendien door in de case, die bij onze groene versie zelfs een marmerachtig patroon had.

Sound Connect-software

Sony zou Sony niet zijn als je de LinkBuds Fit niet kon verbinden met de Sound Connect-app voor Android en iOS. Via deze app kan je allerlei instellingen aanpassen, zoals de equalizer en de ANC-modus (bijvoorbeeld het schakelen naar omgevingsgeluid). Ook 360 Reality Audio wordt ondersteund, al is het de vraag of je daar iets aan hebt: het werkt uitsluitend met Amazon Music Unlimited en een handvol andere streamingdiensten. Heb je een abonnement op Spotify of Apple Music, dan val je helaas uit de boot. Dat is overigens geen ramp, gezien onze gemengde ervaringen met deze functie in het verleden.

Een opvallend aspect is de alternatieve bedieningsmethode. In plaats van knoppen op de oortjes tik je op je wang of slaap om functies te activeren, of je schudt of knikt met je hoofd om oproepen te beantwoorden of te weigeren. Vooral de aanraakbediening bleek niet altijd even betrouwbaar: het lukte ons zelden om een tik daadwerkelijk geregistreerd te krijgen. We testten dit uitvoerig met verschillende oordopjes, maar hebben het niet kunnen oplossen.

LinkBuds Fit wit

Prima batterijduur

De WF-C510 is een echte batterijkampioen: in de praktijk haalden we daar een indrukwekkende 10,5 uur op één lading. Bij de LinkBuds Fit zijn de cijfers iets minder spectaculair. Sony belooft een batterijduur tot 5,5 uur met ANC en 8 uur zonder. In onze test kwamen we gemiddeld uit op 6 uur en 10 minuten met ANC. Een prima score, al hangt dit uiteraard af van factoren zoals het volume en bluetoothsignaal. De metingen deden we ook met de LDAC-codec. Met LC3, een zuinigere bluetoothcodec, zou de batterijduur in theorie nog iets hoger kunnen liggen, maar dat konden we helaas niet testen.

Opladen doe je via de usb-c-aansluiting. Een oplader zit niet in de doos, maar vrijwel elke usb-lader vanaf 2 watt is geschikt. Het volledig opladen van de case duurt 2,5 tot 3 uur. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk; een kleine tegenvaller, zeker omdat concurrenten zoals de Nothing Ear-serie dit wél ondersteunen.

Solide muziekbeleving

Over de geluidskwaliteit van de LinkBuds Fit hebben we weinig te klagen. Sony legt de nadruk op de lage tonen, waardoor hoge frequenties soms iets naar de achtergrond verdwijnen. Toch verwachten we dat dit geluidsprofiel een breed publiek aanspreekt. Zeker bij muziekgenres die profiteren van een stevige basweergave is het genieten geblazen. Bij sommige nummers wordt het wel lastiger om zachte (achtergrond)instrumenten goed te horen. Ook klinkt het geheel niet heel ruimtelijk, maar dat is gezien de prijsklasse geen verrassing.

Nummers zoals Soaked van LÉON komen uitstekend tot hun recht dankzij de diepe bassen, al vonden we de lage tonen bij Every Color van Luca Fogale soms wat overheersend. Gelukkig biedt de Headphones Connect-app uitkomst: daarin kan je kiezen uit verschillende EQ-profielen of een eigen geluidsmodus samenstellen.

Minpunten

Beperkte ruisonderdrukking (ANC)

Natuurlijk hoef – en kan – je bij oortjes van nog geen 150 euro geen actieve ruisonderdrukking (ANC) verwachten die vergelijkbaar is met die van Sony’s WF-1000-serie. Dat is bij de LinkBuds Fit dan ook niet het geval. Toch hadden we stiekem iets meer verwacht van de ruisonderdrukking. Constante en luide geluiden, zoals het gebrom van een motor, trein of ventilator, worden slechts deels gefilterd. Stemmen en klikgeluiden van een toetsenbord daarentegen blijven grotendeels hoorbaar.

Daarnaast hebben de oortjes duidelijk moeite met windgeruis. Tijdens het fietsen met ANC ingeschakeld hoorden we soms meer geruis dan muziek, terwijl je juist zou verwachten dat ANC dat soort geluiden reduceert. Ook tijdens het lopen kwam dit probleem naar voren. België is nu eenmaal een winderig land en daar lijken de LinkBuds niet goed op voorbereid. Dat is jammer, want qua pasvorm en comfort zijn de LinkBuds-oortjes juist uitermate geschikt voor sportieve activiteiten in de buitenlucht.

Sony LinkBuds Fit

Wat dit manco extra opvallend maakt, is dat sommige goedkopere concurrenten (veel) betere ANC-prestaties leveren. Denk bijvoorbeeld aan de Liberty 4 Pro van Soundcore (Anker) of de Galaxy Buds 3 Pro van Samsung. De ANC op de LinkBuds Fit heeft zeker meerwaarde, maar als je specifiek op zoek bent naar oortjes met de beste ruisonderdrukking, kijk je beter even verder.

Gigantische oplaadcase

Een ander nadeel is de forse oplaadcase, die zelfs in ruime broekzakken veel plek inneemt. De case is bijna twee keer zo dik als die van andere draadloze oortjes, waardoor je met een flinke uitstulping in je broek rondloopt. Vooral bij strakkere jeans zit dat niet comfortabel. Wij stopten de case dan ook vaker in een jaszak of rugtas, maar dat leidde er soms toe dat we de case vergaten – of alleen de oortjes bij ons hadden zonder de mogelijkheid ze op te laden.

Het marmerpatroon bovenop de case ziet er stijlvol uit, maar dat compenseert de logge vorm helaas niet. Wel voelt de case stevig aan en biedt hij tot 15,5 uur extra luistertijd. Je kan de LinkBuds Fit daarmee dus iets meer dan twee keer volledig opladen.

Eindoordeel

De LinkBuds Fit behoren zonder twijfel tot de meest comfortabele oortjes die we in lange tijd hebben getest. Dankzij het lage gewicht en de oorvleugels blijven ze bovendien goed zitten tijdens het sporten. De batterijduur van ruim zes uur is prima, de Headphones Connect-app bevat handige functies en de audiokwaliteit is – zeker met aangepaste EQ-instellingen – gewoon goed.

Toch zijn er duidelijke minpunten. De ruisonderdrukking presteert matig, en de oplaadcase is simpelweg te groot om gemakkelijk mee te nemen, tenzij je altijd een tas bij je draagt. Voor dit bedrag zijn er bovendien diverse alternatieven met betere prestaties. Denk aan de Galaxy Buds 3 Pro van Samsung of de JBL Live Beam 3, die niet alleen betere ANC bieden maar ook een compactere en functionelere case – in het geval van JBL zelfs met ingebouwd scherm. Ook de Ear (a) van Nothing biedt opvallend goede prestaties in een uniek jasje.

audioontspanningsony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

👉 Profiteer nu van exclusieve webpromo’s