JBL Flip 7 review: blijft de ultieme compacte speaker

Bij de introductie van de JBL Flip 7 in maart, werd al duidelijk dat het hier niet om een grote upgrade ging. Op het eerste gezicht lijkt de Flip 7 identiek aan zijn voorganger, al heeft JBL wel gesleuteld aan de indeling van de knoppen. Ook is er een nieuw clipsysteem waarmee je het polsbandje en de karabinier kunt vastklikken.
Intern zijn de verschillen eveneens beperkt. De woofer levert voortaan wel “meer power” voor stevigere bassen, belooft JBL. Daarnaast is de batterijduur in theorie verbeterd: van 12 uur op de Flip 6 naar 14 uur op de Flip 7. In de Playtime Boost-modus loopt dit op tot 16 uur. Wij zouden dit model dan ook liever de Flip 6.5 noemen, al is dat zeker geen verwijzing naar het cijfer bij deze review. De JBL Flip 7 blijft een van de beste bluetoothspeakers van dit moment.
Verbeterde bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is al jarenlang een van de sterke punten van JBL’s Flip-serie en dat is met de Flip 7 niet anders. De speaker beschikt nog steeds over de duurzame stoffen afwerking, gecombineerd met rubberen uiteinden die de passieve basradiators beschermen. Die rubberen onderdelen zijn ditmaal iets dikker uitgevoerd en het aantal rubberen ‘uitstulpingen’ is gestegen naar vier. Dat is niet alleen cosmetisch, maar heeft ook daadwerkelijk impact op de valbestendigheid. JBL claimt dan ook dat de Flip 7 bestand is tegen een val op beton van één meter hoogte. Laat je hem per ongeluk van een kleine hoogte vallen, dan hoeft dat dus niet direct tot schade te leiden.
Naast valbestendig is de Flip 7 wederom stof- en waterbestendig, nu met een IP68-classificatie. Bij de Flip 6 was dat nog IP67. Het verschil is overigens beperkt: beide modellen zijn volledig stofdicht, maar de nieuwe Flip kan tot 1,5 meter diep onder water blijven gedurende 30 minuten. Bij de Flip 6 lag de limiet op 1 meter. Een prettig detail is dat je hiervoor geen afdekkapjes hoeft dicht te klikken; ook de usb-c-aansluiting is waterbestendig ontworpen. We vragen ons wel af wie daadwerkelijk profijt heeft van deze upgrade, maar elke stap vooruit is meegenomen.

Een vernieuwing die we wél kunnen waarderen, is het nieuwe “’PushLock’”-systeem, waarmee je polsbandjes of een karabijnhaak met één klik bevestigt. Bij de voorganger moest je het bandje nog vastknopen aan een oogje. Perfect is PushLock overigens niet: de ontgrendelknop is vrij eenvoudig in te drukken, waardoor het bandje in onze rugzak geregeld losraakte. In dit geval was dat niet erg, maar het is niet ondenkbaar dat dit ook gebeurt als je de speaker in je hand houdt en de knop ergens tegenaan komt, met het risico dat de speaker valt of het bandje kwijtraakt.
Hoe klinkt de JBL Flip 7?
Hoe graag speakerfabrikanten het ook willen: de strijd met de fysica valt niet te winnen. Een compacte speaker zal altijd ‘kleiner’ klinken dan een groter exemplaar, simpelweg omdat daarin meer ruimte is voor luchtverplaatsing én grotere drivers – zoals woofers en tweeters – kunnen worden toegepast. Toch weet de Flip 7, net als zijn voorganger, verrassend sterk te presteren. Dat is onder meer te danken aan de verbeterde woofer met een vermogen van 25 watt, terwijl nog eens 10 watt is gereserveerd voor de tweeter (voor de hoge tonen). Je hebt met de JBL Flip 7 dus een totaalvermogen van 35 watt tot je beschikking, terwijl de (veel) grotere Charge 6 bijvoorbeeld ‘slechts’ 10 watt meer biedt. JBL combineert dit met twee passieve basradiatoren om het geluid krachtiger te laten overkomen én met succes.

De JBL Flip 7 klinkt namelijk veel groter dan je op basis van het formaat zou verwachten. Lage (bas)tonen komen verrassend krachtig en dynamisch door, met daarbij opvallend veel detail in stemmen en instrumenten. Tegelijkertijd raakt de Flip 7 soms in de knel bij complexere nummers, waarbij zang, instrumenten en baslijnen zich opstapelen en minder ruimtelijk klinken. De speaker blijft uiteraard compact, dus dat is eigenlijk geen verrassing. Bovendien is het een monospeaker: van één tweeter kan en mag je nu eenmaal geen breed stereobeeld verwachten. Op dit prijsniveau (en gezien het gebruiksdoel van de Flip 7) is dat volkomen logisch. De speaker is bedoeld voor gebruik buitenshuis en voor die setting zijn zowel het geluid als de afstemming uitstekend geschikt.
Mocht het geluid toch niet helemaal naar wens zijn, dan biedt de JBL Portable-applicatie uitkomst. Daarin vind je een 7-bands equalizer, waarmee je onder andere de basweergave kunt versterken of juist temperen, afhankelijk van je voorkeur.
Batterijduur
Zoals gezegd belooft JBL een maximale batterijduur van 16 uur in de ‘Partytime Boost’-modus. In deze stand wordt het vermogen van de woofer iets teruggeschroefd, in ruil voor twee extra luisteruren. Wij zouden er persoonlijk echter voor kiezen om de modus uitgeschakeld te laten: de impact op het geluid is groter dan je wellicht zou verwachten. Tenzij je de speaker echt 16 uur nodig hebt of bent vergeten hem op te laden, levert muziekstreaming zonder deze functie een aanzienlijk betere muziekbeleving op.
Overigens is een batterijduur van 14 uur al uitstekend voor een compacte bluetoothspeaker als de Flip 7. Dat hangt natuurlijk wel af van het gebruik. Wij haalden doorgaans 12 tot 13 uur op één lading, maar zetten het volume daarbij graag een tandje hoger.
App en Auracast
De Partytime Boost-modus vind je, net als de eerdergenoemde 7-band EQ, terug in de Portable-app. Heel uitgebreid is de app verder niet. Je kan er nog stereogroepen mee aanmaken (door extra bluetoothspeakers te koppelen) en software-updates installeren. Als er een update beschikbaar is, krijg je daarvan een melding op het startscherm van de app.



Om zo’n eerdergenoemde stereogroep te maken, heb je wel een tweede bluetoothspeaker nodig die compatibel is met Auracast. Een tweede Flip 7 werkt dus perfect en hetzelfde geldt voor de Charge 6. De oudere Flip 6 is helaas niet geschikt: die ondersteunt weliswaar stereoparen, maar alleen via het verouderde JBL PartyBoost-protocol. Hoewel we zeker fan zijn van Auracast omdat het een open bluetoothstandaard is, wordt die voorlopig maar weinig toegepast. De kans dat je al een tweede Auracast-speaker in huis hebt die met de Flip 7 werkt, is daardoor vrij klein.
Eindoordeel
‘Never change a winning team’ is een motto dat perfect past bij de JBL Flip 7. Het ontwerp van de speaker is vrijwel identiek aan dat van zijn voorganger en ook de audiokwaliteit is grotendeels gelijk gebleven. En dat is goed nieuws: de Flip 6 klonk van zichzelf al verrassend goed. Met ondersteuning voor Auracast-speakergroepen, een 7-band EQ, verbeterde valbestendigheid en de nieuwe PushLock-functie, zijn er uiteindelijk genoeg verbeteringen om er een cijfer bij op te tellen, zeker in de reviewscore.
Waar je bij de Flip 7 wel over wilt nadenken, is of het niet verstandiger is om door te sparen voor de grotere Charge 6. Het prijsverschil is relatief klein (50 euro), maar de Charge 6 biedt een krachtigere muziekbeleving én een aanzienlijk langere batterijduur: tot wel 24 uur, met ook nog eens vier uur extra via Playtime Boost. Een klein nadeel is dat het PushLock-systeem niet is meegenomen naar de Charge-serie; de draagriem moet je daar nog met gespjes bevestigen.
from €146,00
