Tips

Firefox 24: Dicht kritieke lekken, voegt kleine verbeteringen toe

De laatste versie van de Mozilla-browser is vooral bedoeld om een aantal ernstige veiligheidsgaten dicht te stoppen en voegt daarnaast enkele kleine, bruikbare verbeteringen toe aan de interface.

Terwijl Microsoft een gevaarlijk gat in zijn IE-browser aan het stoppen is, brengt Mozilla dinsdag versie 24 van Firefox uit, die afrekent met liefst zeven kritieke kwetsbaarheden. Met nog eens tien minder ernstige gestopte lekken is het een goed idee om over te stappen naar de laatste versie van Firefox.

Naast beveiligen hebben de ontwikkelaars ook enkele nuttige nieuwe functies toegevoegd aan de browser. De leukste is wellicht een nieuwe mogelijkheid om alle tabbladen rechts van je huidige tab ineens te sluiten. Dit doe je door met rechts op het openstaande tabblad te kiezen en dan de nieuwe optie aan te klikken.

[download_file]

Ook is het vanaf nu mogelijk om chatvensters uit je browservenster ‘los te scheuren’ en die in een apart venster te plaatsen, net zoals al eerder mogelijk was met tabbladen. Mac-gebruikers kunnen in Firefox 24 de nieuwe scrollbalken gebruiken die Apple met Mac OS X 10.7 (Lion) heeft geïntroduceerd.

[related_article id=”161920″]

Mozilla heeft tenslotte enkele kleine prestatieverbeteringen doorgevoerd. Tabbladen zouden vanaf nu sneller moeten inladen na wijzigingen achter de schermen en Firefox 24 laat de ondersteuning vallen voor zogenoemde ‘Revocation Lists’, wat een overzicht is van afgeserveerde digitale certificaten.

Firefox had de mogelijkheid om de verstrekkers van deze certificaten regelmatig te laten vragen naar de status van die certificaten, maar de functie werd nauwelijks gebruikt en leverde bovendien prestatieproblemen op voor sommige gebruikers.

Je kunt de Nederlandstalige versie van Firefox downloaden via de bijgevoegde downloadlink. Voor andere talen/besturingssystemen verwijzen we je naar de internationale projectpagina. Bestaande gebruikers kunnen ook direct upgraden via Help/Over Firefox.

Tegelijk met Firefox 24 bracht Mozilla ook Firefox voor Android uit, die je kunt downloaden via Google Play.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business