Tips

Razendsnel zoeken naar een bestand

Moet je geregeld je harde schijven doorploegen op zoek naar een bestand, en vind je de ingebouwde zoekmachine van Windows te traag? Dan weet de snelheid van UltraSearch je vast te bekoren.

De ingebouwde zoekfunctie van Windows heeft absoluut zijn kwaliteiten, maar je kunt de tool bepaald niet snel noemen wanneer die een niet-geïndexeerde bestandslocatie moet doorploegen. UltraSearch werkt dat proces veel vlugger af.

UltraSearch is een draagbare tool en kan alleen met lokale NTFS-schijven overweg, aangezien het programma de MFT-tabellen interpelleert voor je zoekopdrachten.  

[download_file]

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de ingebouwde zoekfunctie van Windows houdt UltraSearch geen index bij op je schijf; wel in een tijdelijke interne cache. Start je UltraSearch de eerste keer op, dan moet je enkele seconden wachten op de indexering, maar de daaropvolgende zoekopdrachten verlopen aangenaam snel.

[related_article id=”160534″]

Een voorbeeld: een zoekopdracht op vijf partities (circa 630 GB in gebruik) met een resultatenlijst van bijna 14.000 items duurt slechts vijf seconden. De zoekopties zijn wel beperkt. Om te beginnen zoekt UltraSearch alleen binnen bestandsnamen, en verder laat het zoekbereik zich niet beperken tot specifieke bestandsextensies. Wel kan je de resultatenlijst naderhand sorteren op onder meer bestandstype.

Een "exclusiefilter" is er wel: hierin kan je aangeven welke bestanden en mappen je buiten de zoekopdracht wil houden. Mede dankzij reguliere expressies kan je dit filter haarfijn afstellen. Gebruiksvriendelijk is dat niet bepaald, maar een Preview-knop toont je of je wel degelijk de juiste bestanden hebt uitgesloten.

De resultatenlijst laat zich in verschillende formaten opslaan (waaronder csv, htm, txt en xlsx) of naar het klembord kopiëren. Het is eveneens mogelijk de laatste honderd zoekpatronen in een uitklapmenu te laten bewaren voor hergebruik. Als je dat zo instelt, voegt UltraSearch zichzelf toe aan het contextmenu van de Verkenner, start de tool automatisch met Windows op en wordt de MFT-tabel van nieuw aangekoppelde (NTFS-)schijven automatisch ingelezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business