Tips

Supersnel zoeken naar bestanden

Vind je de zoekfunctie van Windows te weinig intuïtief of te traag, dan heb je aan MasterSeeker een vederlicht en supersnel alternatief - mits je met enkele beperkingen kunt leven.

Windows heeft weliswaar een zoekfunctie ingebouwd, maar veel gebruikers vinden die niet intuïtief genoeg en bovendien draait er een indexeringsservice op de achtergrond (wil je tenminste van een respectabele zoeksnelheid profiteren). MasterSeeker heeft absoluut zijn beperkingen, maar is wel supersnel.

MasterSeeker, dat de installatie van Microsoft .NET 2.0 vereist, installeer je als een apart programma. Het integreert zich bijvoorbeeld niet in (het contextmenu van) je Verkenner. Wel kun je er uiteraard voor zorgen dat het automatisch samen met Windows opstart. Het programma vereist ook dat je het met een administrator-account uitvoert.

[download_file]

De werking is zeer eenvoudig: zodra je een trefwoord begint in te tikken in het zoekveld  krijg je nagenoeg meteen de resultaten te zien. Dat gebeurt verrassend snel gezien het feit dat MasterSeeker zonder indexering werkt. Het geheim van deze snelheid zit in het slim gebruiken van de informatie uit de MFT (Master File Table, een indextabel van je bestanden zoals die door het NFTS-bestandssysteem wordt bijgehouden). Je krijg van elk bestand de naam, het volledige pad en de bestandsgrootte te zien. Een andere weergave is niet mogelijk. Wel is het mogelijk ook externe opslagmedia (met FAT(32) te doorzoeken) – exFAT en CD/DVD worden dan weer niet ondersteund. Houd er tevens rekening mee dat het programma uitsluitend in bestands- en mapnamen kan zoeken; de eigenlijke bestandsinhoud wordt niet doorzocht, ook niet wanneer het om zuivere tekstbestanden gaat.

Er zijn slechts beperkte filteropties aanwezig. Zo kun je de gewenste grootte van de bestanden ingeven (bijvoorbeeld alleen bestanden > 50 MB) en de zoekoperatie eventueel beperken tot een welbepaalde map (met submappen). Verder kun je er met een muisklik voor zorgen dat je in de resultatenlijst alleen mappen, alleen bestanden, of beide te zien krijgt. Het was echter handig geweest als je bijvoorbeeld ook kon filteren op bestandstype of met behulp van tags, maar niet dus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business