Tips

Ongewenste programma’s (in bulk) verwijderen

Staat op jouw pc ook een massa (onnodige) software geïnstalleerd? BCUninstaller maakt in één keer komaf met al die programma's.

Er bestaat zoveel gratis software dat het verleidelijk is alle programma’s te installeren die je ook maar een beetje interessant lijken. Het gevolg mag duidelijk zijn: in het beste geval nemen die tools kostbare schijfruimte in beslag, in het slechtste geval vertragen ze je systeem – ook tijdens het opstarten wanneer de software zich als een ‘autostarter’ installeert. BCUninstaller is een tool die je toelaat (ook hardnekkige) software snel weer te verwijderen.

BCUninstaller, wat staat voor Bulk Crap Uninstaller, laat zich desgewenst ook als een portable programma op je systeem zetten. De tool geeft je na het opstarten een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s. Je krijgt meteen heel wat informatie mee over elk van deze programma’s – meer dan je via het Windows Configuratiescherm te zien krijgt. Naast de naam en de uitgever, is dat onder meer nog de versie, installatiedatum, grootte, 32- of 64-bit, het uninstall-commando, installatielocatie, productcode, registersleutel en het ‘quiet uninstall-commando’ (waarmee dus verwijderingen mogelijk zijn zonder dat je verder als gebruiker wordt lastig gevallen).

[download_file]

Als je dat zo instelt, worden programma’s die van Microsoft afkomstig zijn niet getoond. Bijzonder aan deze tool is dat ook zogenoemde “protected” programma’s zichtbaar kunnen gemaakt worden (op ons testsysteem hoorde onder meer AMD Catalyst Install Manager hierbij). Dat zijn programma’s die normaliter niet in de lijst met te verwijderen programma’s in het Windows Configuratievenster worden opgenomen. Het is op zich ook mogelijk deze items te laten verwijderen, maar vergewis je er dan wel goed van dat dit geen problemen met zich zal brengen.

Handig (en verstandig) is ook dat BCUninstaller je standaard vraagt of je een herstelpunt wilt laten creëren voor je programma’s gaat verwijderen.

Overigens is het perfect mogelijk meerdere programma’s tegelijk te verwijderen (door het plaatsen van vinkjes). In dit geval zal BCUninstaller alle ‘quiet uninstallers’ op het einde uitvoeren, zodat je alleen in het begin om eventuele feedback zal worden gevraagd.

Als je dat wenst is het mogelijk ook (alleen) de bijhorende registersleutel te laten verwijderen. Het mag echter duidelijk zijn dat zulke operaties veeleer in de categorie ‘gevorderd’ thuishoren. Verder biedt BCUninstaller je na een verwijderingsoperatie ook aan om naar eventuele restanten van de verwijderde programma’s te speuren. Die krijg je dan opgelijst en kun je selectief verwijderen – althans voor wie goed weet waar hij mee bezig is.

BCUninstaller is een krachtige verwijdertool die vooral in handen van wat gevorderde gebruikers tot zijn recht zal komen, met name ook wanneer die verschillende programma’s tegelijk van hun systeem willen halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business