Mobirise geeft zelfs de leek de nodige tools om een eigen website in elkaar te boksen. De gratis software denkt daarbij ook aan mobiele bezoekers van je website in spe, dankzij responsief design.


 

webdesign

Een eigen website maken is niet zo eenvoudig en al zeker niet wanneer je die ook nog eens geschikt wil maken voor mobiel gebruik – en laat nu net dit ‘responsive design’ steeds belangrijker worden om hoog in de Google hitlijsten te kunnen scoren. Gelukkig is er Mobirise: een desktoptool waarmee je alle bouwstenen voor een responsieve site zonder veel moeite (en nog minder programmeerkennis) bij elkaar kunt klikken.


[download_file]

Mobirise, van Nederlandse origine en beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Android, is een van de weinige – gratis – tools die bij het bouwen van een site in de eerste plaats de mobiele gebruiker voor ogen houden. Het programma is gebaseerd op Bootstrap 3, een populair en responsief HTML-, CSS- en Javascript framework.

Zelfs een complete neofiet heeft na een half uurtje perfect door hoe hij een of meerdere webpagina’s samenstelt. Het komt er in feite op neer dat je alle gewenste objecten en elementen – zoals een videoclip, afbeeldingen, tekst(kolommen) menu’s, kop- en voetteksten, banners, tabellen, contactformulieren, fotogalerijen, Google fonts & maps, links naar sociale media, enz. – selecteert uit een bibliotheek en die naar de gewenste locatie op je webpagina versleept.

Zowat elke ‘blok’ kun je naderhand naar wens aanpassen en bijvoorbeeld voorzien van de optimale lettertypes en (voor- en achtergrond)kleuren. Erg handig daarbij is dat je het effectieve resultaat onmiddellijk kunt bekijken in een smartphone-, tablet- of desktopweergave. Of je speelt je ontwerp meteen aan je eigen browser door.

Is je creatie naar wens, dan laad je die meteen op naar je lokale schijf, naar een eigen ftp-server of naar een online opslaglocatie als Google Drive, Amazon S3 of Github.

Kortom, Mobirise lijkt ons een prima tool voor wie zonder (veel) voorkennis toch snel een mooi ogende, responsieve website wil creëren. Het is alleen nog de vraag of dit programma geheel gratis zal blijven…