PowerPoint laat al langer toe om je presentatie als video op te slaan, maar met Office Mix voeg je daar bovendien een laag interactiveit aan toe.

[download_file]Het presentatiepakket Microsoft PowerPoint hoeven we je vast niet meer voor te stellen en je weet wellicht ook dat recentere versies van het programma je toelaten je diapresentatie in de vorm van een video op te slaan. Dat kan eveneens met de gratis add-in Office Mix maar die voegt er wel een aantal handige – interactieve – mogelijkheden aan toe.

De installatie van Office Mix heb je in een knip achter de rug. Om aan te geven dat de installatie succesvol verlopen is, start automatisch je PowerPoint op en wordt een dia ingeladen die je meer feedback over de add-in geeft.

Office_Mix_Ribbon

Hoe dan ook, vanaf nu is je PowerPoint voorzien van het tabblad Mix en die bevat een heel aantal knoppen die extra mogelijkheden bieden. Eén ervan laat je toe om jezelf als een ‘talking head’ – via je webcam en microfoon – toe te voegen (je eigen beeld komt dan standaard rechtsboven de dia-opnames terecht). Je kunt tijdens het opnemen ook allerlei annotaties op de dia aanbrengen (‘inking’) en geanimeerde objecten laten zich nauwgezet aansturen – je bepaalt dus zelf wanneer een eerstvolgende animatie in je opname mag verschijnen.

Uiteraard kun je bestaande video’s en audiofragmenten invoegen maar het is ook perfect mogelijk screencasts in je presentatie op te nemen. Je bepaalt hierbij zelf welk deel van het scherm wordt ingeblikt en of de muiscursor te zien moet zijn.

Net als andere Office-onderdelen kun je bij de Store aankloppen voor allerlei extra Mix-componenten. Op dit moment is het aanbod weliswaar nog beperkt, maar daar kan snel verandering in komen. Je vindt hier onder meer al een viertal verschillende quizzen en enquêtes, een wiskundeprogramma, een online Python tutor, en enkele andere modules.

Je ‘mix’ kun je vervolgens naar de cloud uploaden, waarbij je aangeeft of je meteen ook een downloadbare videoversie wilt creëren. Wie over een Office365-account beschikt kan de mix ook publiceren binnen Office 365. Het is tevens mogelijk op elk moment je geüploade mixes te bekijken, na te gaan hoeveel mensen je mix hoelang hebben bekeken, en ongewenste mixes te verwijderen.

Office Mix verkeert weliswaar nog in een bèta-stadium maar levert al aardige resultaten op. Vooral wie online trainingen wil geven of mensen uit het onderwijs kunnen baat hebben van deze gebruiksvriendelijke PowerPoint add-in.