Tips

Bestanden recupereren en back-uppen

Stellar Phoenix Windows Data Recovery Tool is erg snel en efficiënt in het recupereren van bestanden. Daarnaast is het in staat om je harde schijf te klonen of een image te maken.

Update: Windows Data Recovery is alleen in previewversie gratis beschikbaar. Daarmee kan je scannen naar verloren bestanden en ze weergeven, maar niet herstellen. Daarvoor moet je één van de betalende pakketten aanschaffen.

[download_file]Windows Data Recovery Tool is een suite van Stellar Phoenix die uitblinkt in het recupereren van bestanden. Het gebruikt zelfs tools die focussen op specifieke bestandstypes. Erg leuk is dat het programma daarnaast in staat is om de staat van je harde schijf te analyseren, en een kloon of image ervan te maken.

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste focus van het programma en dat is de recovery van bestanden. Stellar Phoenix ontwikkelde verschillende methodes waarmee je verloren bestanden kan opvissen. Zo is er bijvoorbeeld CD DVD Recovery dat focust op data recovery op schijfjes. Corrupte dvd’s met verloren geraakte bestanden. Daarnaast is er ook een focus op verloren fotomateriaal. Wie geen back-up maakt van zijn fotobestanden via een dienst als Google Foto’s, kan beroep doen op de Photo Recovery tool.

E-mails recupereren

Wie gebruik maakt van Microsoft Outlook als e-mailclient kan dan weer beroep doen op Email Recovery. Je hebt alleen wel een zogenaamd PST-bestand nodig waarmee je de e-mail kan opvissen. Dat is een bestand dat hoofdzakelijk door Outlook gebruikt wordt, en het omvat informatie over e-mailmappen, adressen en andere details. Je zou het bestand moeten kunnen opvissen door te zoeken in Windows Verkenner. Je kan in eerste instantie ook de Windows Data Recovery Tool zelf laten zoeken via ‘Find PST’.

Drive recovery

Als bovengenoemde omstandigheden van bestandenverlies niet in het plaatje passen, kan je de algemene recovery tool van Stellar Phoenix inschakelen, ‘Drive Recovery’. Alle opslagmedia die met je pc verbonden zijn, worden doorzocht aan een hoog tempo. Toch is Drive Recovery ook heel accuraat. Het vindt alle verloren bestanden tenzij ze al overschreven zijn. Als je een bestand op je harde schijf of USB-stick verwijderd is het daarmee nog niet echt fysiek weg. Het blijft aanwezig op de opslag tot het effectief overschreven wordt met andere data. In de tussentijd zijn recovery-programma’s als deze in staat om de bestanden weer boven te halen. Drive Recovery biedt nog eens verschillende modi aan waarmee je bestanden kan opvissen. Elke manier staat uitgelegd via een handige ‘Learn more’-link.

Back-up

Naast het recupereren van bestanden is Windows Data Recovery Tool ook in staat om je bestanden te beschermen. Als je op ‘Advance Option’ klikt, tref je allerlei nuttige tools aan. Via ‘Drive Status’ kan je bijvoorbeeld controleren in welke mate je opslagmedia nog gezond zijn. Daarnaast kan je ook een image of clone van je harde schijf maken. Beide zijn ze geschikt om in geval van een crash je bestanden te recupereren, en je weer op de rails te brengen. Maar wat is het verschil tussen die twee? Een clone is een exacte kopie van je harde schijf op een ander opslagmedium. Als je beide schijven verwisselt, kan je zo weer met je pc aan de slag. Een image neemt ook al je bestanden over, maar propt alle data in één relatief compact bestand. Het zal langer duren om data over te dragen vanaf zo’n bestand, maar het is een compactere optie. Je kan images van je HDD op verschillende media verspreiden om zeker te zijn, zonder dat je ook maar één ganse harde schijf volledig moet opofferen aan recovery.

Schijf herstellen

We wensen het niemand toe, maar als je harde schijf effectief zou crashen is Windows Data Recovery Tool in één keer ook in staat om vanuit een image je bestanden te herstellen. Klik daarvoor op ‘Recovery from Image’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business