Tips

Vectoriële afbeeldingen creëren

Ben je op zoek naar een afgeslankte en bovenal gratis versie van Adobe Illustrator, dan is Vectr de tool die je zoekt.

 

[download_file]Wie vectoriële afbeeldingen zegt, denkt bijna automatisch aan Adobe Illustrator, de onbetwistbare marktleider. Als je je ambities echter flink wat naar beneden kunt schroeven, dan kom je bij een bescheiden – maar wel gratis – tooltje als Vectr uit. We bekijken hier de desktopversie, maar er is ook een gelijknamige webapp die qua uitzicht en functionaliteit nagenoeg identiek is.

Vectr is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en Chrome OS. Nadat je bij de applicatie bent aangemeld kun je aan de slag. De interface blijkt een donkerkleurig en nagenoeg randloos venster te zijn. Door op de bovenkant van het venster te dubbelklikken kun je het schermvullend maken, en overigens ook weer laten terugkeren naar het vorige formaat.

Er staan verschillende tools voor je klaar in de gereedschapskist: rechthoeken (al dan niet met afgeronde hoeken), ellipsen, een pentool (waarmee je ook veelhoeken kunt tekenen), een potlood, een teksttool, een uploadtool (waarmee je bestaande vectorafbeeldingen in je huidige afbeelding kunt opnemen) en een tool waarmee je een 30-tal verschillende figuren kunt invoegen, zoals een kruis, hartje of enveloppe.

 

 

Het programma is erg gebruiksvriendelijk: zodra je een object selecteert verschijnen niet alleen handvatten waarmee je de grootte, vorm en locatie van het object kunt manipuleren, maar ook knoppen om het object te roteren of in verticale of horizontale richting om te keren.  Verder verschijnt een paneel waarmee je heel makkelijk de randdikte en -kleur, de opaciteit en binnen- en buitenschaduwen kunt instellen. Handig is nog dat je een raster kunt plaatsen op je canvas en dat je objecten ook kunt laten ‘snappen’.

Vectr kan overweg met lagen en een versleepbeweging volstaat om het ene object boven of onder het andere te krijgen. Verder ondersteunt het programma ook ‘pages’ (pagina’s). Eigenlijk zijn dat weinig meer dan canvassen waarin je telkens aan een andere afbeelding kunt werken en die je dan ook afzonderlijk kunt opslaan. Vectr laat je toe je plaatjes te bewaren in jpg-, png- of svg-formaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business