Tips

Ransomfree beschermt je computer tegen ransomware

Ransomfree is een gratis tool met maar één doel: ransomware tegenhouden voor die de kans krijgt je bestanden te versleutelen. De bescherming zou in 99 procent van de gevallen werken.

RansomFree is een tooltje van Cybereason. Dat bedrijf bestaat naar eigen zeggen uit beveiligingsexperts met een verleden in militaire cybersecurity. De experts bouwden een programma met maar één doel: onschuldige computers van ransomware beschermen.

Van ransomware heb je ongetwijfeld al gehoord. Het is een type malware dat de bestanden op je pc versleutelt zodat je er niet meer bij kan. De gebruikte techniek is vaak zo goed dat er geen enkele manier is om je bestanden terug te krijgen, tenzij je losgeld betaalt aan de criminelen die achter de software schuilen. Zij geven je dan de sleutel waarmee je terug aan je gegevens kan, als ze tenminste hun woord houden. De losgeldprijs varieert van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s.

Download en installatie

Ransomfree is een gespecialiseerd programma dat je met enkele muisklikken op je computer installeert. Je downloadt de tool op de website van Cybereason. De installatie heeft niet veel om het lijf. Na het installeren nestelt de tool zich rechtsonder in je taakbalk. Er is geen grote gebruiksinterface en Ransomfree gebruikt nauwelijks pc-kracht. Na de installatie krijg je wel een eenmalig welkomstscherm te zien. Het tooltje slaapt op de achtergrond tot het gewekt wordt door ransomware.

De tool weet wanneer malware actief is door op zoek te gaan naar specifiek gedrag. Ransomfree zoekt dus niet naar bestandsnamen of vergelijkt geen bestandjes tegen een database, maar probeert ransomware op heterdaad te betrappen. Zo maakt het in principe niet uit wat voor ransomware op je systeem terecht komt, als de software zich gedraagt zoals ransomware dan zal Ransomfree je beschermen.

Wanneer het programma detecteert dat een stuk ransomware in actie schiet, verschijnt er onmiddellijk een dialoogvenster met een waarschuwing. Met een druk op de knop kan je de versleuteling van je bestanden dan blokkeren voor de malware schade heeft kunnen aanrichten. Cybereason maakt zich sterk dat het effectief is in 99 procent van de gevallen. De tool moet bescherming bieden tegen alle courante en minder courante vormen van ransomware. Hieronder zie je in een korte demo wat de tool precies doet.

https://www.youtube.com/watch?v=nr1w2mrOpto

Ransomfree zal onthouden wat je koos en specifieke ransomware automatisch tegenhouden wanneer die een volgende keer de kop op steekt. Om eventuele foutieve detectie te vermijden kan je zelf beslissen om een proces wel toe te laten. Het is eveneens mogelijk om Ransomfree te pauzeren door rechts op het icoontje in de taakbalk te klikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business