mails veiliger

Voorkom dat pottenkijkers toegang krijgen tot je inbox of e-mails met deze tips. Met deze 10 tips sta je al heel wat stappen verder.

Advertentie

Net zoals bij fysieke post heb je liever niet dat iemand je digitale correspondentie leest behalve de ontvanger. Voorkom dat pottenkijkers toegang krijgen tot je inbox of e-mails met deze tips.

1. Gebruik een sterk wachtwoord

Je wachtwoord is de eerste (en vaak ook enige) lijn van verdediging tegenover indringers. Als je eenvoudig te raden combinaties als “wachtwoord” of “123456” gebruikt, dan kan je evengoed geen wachtwoord instellen. Bedien jezelf van hoofdletters, kleine letters en cijfers bij het samenstellen van een code, of maak gebruik van een wachtwoordzin. Creëer alleszins een combinatie die minimum acht tekens lang is. Denk er ook aan om deze minstens een keer per jaar te veranderen.

2. Vermijd publieke netwerken

Openbare wifi-hotspots staan niet bekend om hun veiligheid. Wees dus op je hoede als je er gebruik van maakt. Net zoals men afraadt om via een publiek netwerk je bankzaken te regelen, is het ook beter om geen gevoelige mails via een openbaar netwerk te versturen.

3. Wees voorzichtig met links of bijlages

Achter onschuldig ogende hyperlinks en bijlages kunnen virussen of ander types malware schuilen. Controleer eerst of de mail betrouwbaar is vooraleer je hier op klikt. Doe dit zeker met mails die van onbekenden komen, maar vergeet ook niet om de mails van afzenders die je wel kent vlug aan een kritisch oog te onderwerpen. Sommige virussen verspreiden zich automatisch via legitieme e-mailadressen.

4. Log je uit

Gebruik je een openbare computer om je mails te raadplegen, denk er dan aan om je nadien uit te loggen bij je mailservice. Anders kan de volgende gebruiker zonder moeite je hele inbox lezen. Wil je het helemaal op veilig spelen, verwijder dan ook de geschiedenis- en cachegegevens van je browser.

mails

5. Vergrendel je computer

Heb je er geen vertrouwen dat je collega’s of familieleden niet vlug een blik zullen werpen op je computer wanneer je deze even verlaat? Gebruik de sneltoets Win+L om je computer vlug te vergrendelen, of stel je pc zo in dat deze quasi onmiddellijk overschakelt op een vergrendelde modus via Instellingen, Persoonlijke instellingen, Vergrendelingsscherm en Instellingen voor Schermbeveiliging.

6. Let op waar je je gegevens achterlaat

Zoals we ook al in het dossier over phishing aanhaalden, spring je beter voorzichtig om met wie je je e-mailadres toevertrouwt. Vermijd dat je persoonlijke mailadres zichtbaar is op publiekelijk toegankelijke webpagina’s zoals Facebook of Twitter. Denk er ook twee keer over na wanneer je gevraagd wordt een mailadres op te geven, tip 9 biedt je hiervoor je een alternatief.

7. Scan je computer geregeld

Zonder regelmatig scan op malware en virussen stel je je computer bloot aan gevaren. Een computerinfectie uit zich niet altijd in een crash, soms plaats malafide computercode zich ook geniepig op de achtergrond zodat het over je schouder mee kan kijken naar wat je doet.

8. Gebruik automatisch antwoorden spaarzaam

Heel wat mailapplicaties hebben een functie waarmee je een automatisch antwoord kan sturen wanneer je een bericht ontvangt. Het is een handig middel in sommige situaties, maar je gebruikt het beter niet standaard om afzenders te laten weten dat je hun bericht hebt ontvangen. Zo licht je namelijk ook spammers of phishers in dat ze een actief mailadres beet hebben.

mails

9. Maak meerdere e-mailadressen aan

De meeste mensen maken gebruik van twee e-mailadressen: een privé-inbox en eentje die ze voor hun werk gebruiken. Gebruik je je privé-adres geregeld om je op te geven voor wedstrijden of andere acties, waarbij je vaak op een niet zo gewilde nieuwsbrief wordt getrakteerd, dan kan je er over denken om specifiek een extra mailadres aan te maken voor deze situaties.

10. Encrypteer

Als je er zeker van wil zijn dat niemand je mails meeleest, zelfs de Googles en Microsofts van deze wereld niet, dan moet je je tot encryptie wenden. De eenvoudigste manier om dit te doen is overstappen naar een versleutelde service zoals ProtonMail, maar dat betekent uiteraard dat je ook een nieuw e-mailadres zal moeten gebruiken.

Advertentie

2 REACTIES

  1. Ik heb een site en daar staat al ongeveer 30 jaar mijn e-mailadres onder. De enige ellende die ik heb zijn lui die aanbieden om mijn site te verbeteren tegen een riante vergoeding en chinezen die mij containers vol spullen aanbieden. Ik gebruik Linux voor mijn e-mail en dat voorkomt andere vormen van ellende, zeker sinds de uitvinding van sudo. Dit in schril contrast met Windows 10 waar ik binnen 10 minuten verplicht ben om mijn administrator password in te toetsen. Ik heb natuurlijk wel een tekst wachtwoord bestaande uit verschillende talen behalve Engels en dat had ik al toen Windows dat nog helemaal niet eiste.

    • Onze site van de vriendenkring staat ook al jaren op Google na die kleine ruimte van Telenet niet meer te gebruiken en krijg ik helemaal niks van spam. Ik heb mijn e-mailadres wel als foto op de site geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here