Tips

10 beste beveiligingstips voor je smartphone

De beveiliging van een smartphone is helemaal anders dan die van een computer. Bovendien is dit voor velen nog onbekend terrein. We helpen je met een routebeschrijving op weg.

De beveiliging van je smartphone, of dat nu een Android of iOS-toestel is, is enorm belangrijk. Elke week komt er een nieuw beveiligingslek aan het licht en je wil hackers uiteraard geen kans geven om met je gevoelige informatie aan de haal te gaan. Goede beveiligingssoftware gaat ook virussen tegen én kan je smartphone beschermen tegen diefstal.

1. Installeer een Antivirus-app

Een goede antivirusapp downloaden is een goede eerste stap na de aankoop van een nieuw toestel. Sommige merken geven dat standaard mee, anderen laten je jouw heil zoeken bij de vele gratis oplossingen die voor handen zijn. Denk hierbij aan de gekende spelers als Bitdefender, AVG, Avast en Kaspersky, of neem een andere die jou aanstaat.

2. Voorzie een App-kluis

Ben je het paranoïde type, dan zal je je een stuk veiliger voelen met een kluis voor je apps. Je plaatst apps naar keuze achter slot en grendel, zodat een onverlaat naast je schermbeveiliging ook het slot op je apps moet omzeilen. Daarnaast wordt het onmogelijk om deze apps vanuit de Play Store te verwijderen.

3.  Gebruik je smartphone als beveiligingscamera

Met je smartphone kan je meer beveiligen dan alleen je broekzak. Ook je huis kan je in de gaten houden vanop afstand met een netwerkcamera. Via de app kan je het ding tot in de puntjes afstellen: wanneer moet je meldingen krijgen, en hoe wil je die ontvangen? Enkele aanbieders zijn Somfy en Nest.

4. Investeer in een VPN

Een VPN gebruiken op je smartphone is een goed idee. Al je informatie wordt versleuteld en je bent meteen veiliger. Maar let op: de gratis apps die je her en der vindt, zijn vaak even crimineel als degenen waartegen je beschermd hoopt te worden. Kies dan liever een betalend alternatief, zoals NordVPN.

5. Zoek je Android of iOS-toestel

Als je je smartphone ooit kwijtgeraakt, is het goed om te weten dat je hem via een webbrowser weer kan opsporen. Bij een Android-toestel kan dit via Android Find , waarmee je je toestel kan opsporen, blokkeren of helemaal kunt wissen. Is hij in de buurt, maar vind je hem niet, dan kan je hem laten rinkelen. IPhone- of iPad-gebruikers kunnen dan weer gebruikmaken van Find my iPhone.

6. Schakel tweetrapsauthenticatie in

Een extra manier om je accounts te beschermen is door gebruiken te maken van tweetrapsauthenticatie. Hierbij krijg je nog een extra code via SMS of een authenticatie-app zoals Authy en hebben criminelen dus meer nodig dan alleen je wachtwoord. Als je je telefoon kwijtgeraakt kan dit even vervelend zijn, maar je kan steeds tweetrapsauthenticatie uitzetten als je dat wil.

7. Gebruik enkel de relevante App Store

Wie verstandig omgaat met zijn instellingen zal maar weinig beveiligingsapps nodig hebben. Het loont altijd om van bij het begin je beveiligingsinstellingen strak in de hand te houden. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat apps van buiten de Play Store nooit geïnstalleerd worden. Zo mijd je al 90 procent van de gevaren.

8. Encryptie is belangrijk

Sinds 2016 encrypteert Whatsapp standaard alle berichten end-to-end. Dat wil zeggen dat niemand je berichten kan onderscheppen en lezen. In een tijd waarin iedereen meekijkt over onze schouder is dat een waardevolle troef. Ook Facebook Messenger maakt gebruik van encryptie.

 9. Root je smartphone niet

Sedert de geboorte van Android luidt de boutade dat je meer kan als je je toestel ‘root’. Dat betekent dat je jezelf administratorrechten toekent door het toestel te ontgrendelen. Dat doe je toch beter niet: de apps die je hierbij helpen, zijn per definitie spyware, en malware krijgt de kans om nog meer schade aan te richten.

 10. Installeer alle updates

Houd je apps steeds zo goed mogelijk up-to-date. Elke nieuwe update lost oude problemen op en snijdt op die manier hackers de pas af. Wie lang vasthoudt aan oude versies, bijvoorbeeld omdat het geheugen van het toestel tjokvol zit, loopt automatisch meer risico.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business