Tips

Zo geraak je van een Facebook-virus af

Stuur je onbedoeld spam uit naar je vrienden? Door deze stappen te volgen, leg je het spamvirus het zwijgen op.

Momenteel doet een virus de ronde dat zich verspreid via Facebook en WhatsApp. Veel mensen lopen in de val, aangezien het kwaadaardige bericht afkomstig is van één van je vrienden. Een link in het bericht leid je naar een valse YouTube-pagina, waar je wordt opgedragen om een plug-in te installeren om een filmpje te bekijken. Wie op de downloadknop klikt, haalt een virus binnen dat je vrienden bedelft onder de spamberichten met gevaarlijke links.

Zo’n spamvirus is een probleem dat regelmatig de kop opsteekt bij sociale media. Gelukkig bestaan er eenvoudige manieren om er vanaf te geraken. Melden je vrienden dat je vreemde berichten stuurt, dan moet je volgende stappen volgen.

1.  Verander je wachtwoord

Het kan zijn dat je Facebook-account kuren vertoont doordat je slachtoffer bent geworden van een phishingcampagne. Via een mail of valse website hebben cybercriminelen je paswoord en accountnaam aan je ontfutseld, waardoor cybercriminelen met je profiel kunnen doen wat ze willen. Phishing is een gevaarlijk probleem dat gelukkig gemakkelijk te verhelpen is. Je wachtwoord aanpassen is voldoende om hackers buiten spel te zetten.

Gebruik je voor veel diensten hetzelfde wachtwoord, dan moet je ook daar het paswoord aanpassen. Het is verstandig om van dit moment gebruik te maken om overal een ander wachtwoord in te stellen. Op deze manier voorkom je dat al je online diensten gezamenlijk gehackt worden.

2. Verwijder Facebook-apps

Verder kan een kwaadaardige applicatie die je per ongeluk geïnstalleerd hebt je Facebook-problemen veroorzaken. Een Facebook-app die toestemming heeft om berichten te versturen, kan deze privilege immers misbruiken om je vrienden lastig te vallen.

De eenvoudigste methode om van de software af te geraken, is door alle Facebook-apps te verwijderen. Ga naar de instellingen van Facebook en klik op Apps. Bovenaan vind je de applicaties terug die verbonden zijn met je Facebook-account. Je kan de toestemmingen van iedere app aanpassen, of deze volledig verwijderen uit de lijst. Ook kan je ervoor kiezen om apps, websites en plugins volledig uit te schakelen. Geïntegreerde Facebook-functies in externe apps werken hierdoor niet langer.

3. Verwijder browsergeschiedenis

Het virus kan aanpassingen hebben gemaakt die bewaard zijn door je browser. Ga daarom naar de instellingen van je browser, klik op browsergeschiedenis wissen en vink alle opties aan. Pas de tijdspanne aan naar voor het moment dat je besmet geraakte met een virus en wis alle gegevens.

4. Voer een virusscan uit

Ten slotte doe je er goed aan een handmatige virusscan uit te voeren op je computer. Malwarebytes Anti-Malware heeft een gratis scanfunctie die zelfs de meeste geniepige malware opspoort. Ook kan je de scanoptie van je antivirussoftware gebruiken. Welke gratis antivirus het beste is, lees je in dit artikel.

Beveiligingtipviruswhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN