Tips

Getest: 3 budgetsmartphones onder 200 euro vergeleken

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Lenovo, Nokia en Wiko brachten een stel smartphones uit die aan elkaar gewaagd zijn qua prijs en specs. Eén toestel stak er voor ons toch nog net bovenuit.

Wie een degelijke smartphone zoekt, moet zijn broek niet meer scheuren aan gepeperde prijskaartjes. Als je vrede kan nemen met minder dan de ultieme specs, vind je ook in het budgetsegment je gading. Wij namen de proef op de som, en vergeleken drie gelijkaardige budgetsmartphones – de Lenovo Moto E4 Plus, de Nokia 5 en de Wiko Wim Lite – om er één tot winnaar te kronen.

De line-up

Wanneer we de drie naast elkaar leggen, zien we een reeks capabele mededingers. Als goedkoopste toestel uit het trio komt de Lenovo Moto E4 Plus verrassend uit de hoek met een ijzersterke autonomie en een comfortabel 5,5 inchscherm. De telefoon scheert echter geen hoge toppen wanneer het aankomt op rekenkracht en grafische prestaties.

Dan doet de Nokia 5 het op papier beter. Nokia’s budgettoestel kan zowel de Moto E4 Plus als de Wiko Wim Lite overtroeven op de benchmarks, maar weet in het dagelijkse gebruik niet altijd te bekoren, onder andere door een rebelse vingerafdrukscanner. De camera werkt daarentegen prima, en ook de snelle updates die worden doorgevoerd op het toestel worden gesmaakt.

Tot slot werd ook de Wiko Wim Lite op de rooster gelegd. De Wim Lite is niets bijzonders wanneer het aankomt op snelheid, design of software, maar pakt uit met een uitstekende selfiecamera en extra ingebouwde opslagruimte. Opnieuw wordt ook hier de vingerafdrukscanner ervaren als een handicap.

Het verdict

Geen regelrechte verliezers dus, wat de keuze niet makkelijk maakte. Na een gezonde portie redetwisten, kwam de Nokia 5 uiteindelijk als winnaar uit de bus. Het toestel kampt weliswaar met enkele frustrerende minpunten, zoals de trage vingersensor, maar pakt de overwinning dankzij de overtuigende prestaties op gebied van snelheid, rekenkracht en grafische kracht. Het is tevens de enige die het hoge niveau kan aanhouden over de verschillende disciplines heen, in tegenstelling tot de Lenovo Moto E4 Plus en de Wiko Wim Lite.

Kijken we naar de benchmarks, dan zien we die voorsprong bijvoorbeeld duidelijk in de GeekBench 4-tests, waarbij de Nokia 5 vooral een voorsprong neemt in de multi-core-test.

 

Alleen op grafische kracht moet de Nokia 5 de Wiko Wim Lite laten voorgaan, hoewel het verschil miniem is. Hier scoort de Lenovo Moto E4 Plus overigens ondermaats.

 

Op autonomie moet de Nokia 5 genoegen nemen met een tweede plaats, na de Lenovo Moto E4 Plus. Deze scores werden gebaseerd op het gemiddelde van de batterijtest in PC Mark 2.0 en onze eigen autonomietest. Hier strandt de Wiko Wim Lite met teleurstellende resultaten.

 

Gulden middenweg

De pieken en dalen van de Lenovo Moto E4 Plus en de Wiko Wim Lite maken van de smartphones geen slechte toestellen, integendeel. Alleen moet je in dat geval als consument altijd een afweging maken, een dilemma waar de Nokia 5 je niet toe zal dwingen dankzij zijn all-round degelijke prestaties. Kies je voor de Lenovo Moto E4 Plus, dan kies je weliswaar voor een buitengewone autonomie, maar een eerder middelmatige rekenkracht. Opteer je voor de Wiko Wim Lite, dan ga je voor grafische pracht en een geweldige selfiecamera, maar een zwakke batterij. De Nokia 5 biedt dan een gulden middenweg.

Ook op het gebied van software heeft de Nokia ons kunnen bekoren. De smartphone is bloatware-vrij, en kan rekenen op een vrij snelle uitrol van de laatste updates, wat het toestel in theorie ook nog eens veiliger maakt. Een degelijke camera is de kers op de taart. Haarscherpe foto’s die in een fractie van een seconde worden vastgelegd, moet je niet verwachten, maar welk toestel in het budgetsegment kan daar wel mee uitpakken?

Perfect is de Nokia 5 trouwens ook niet. Tijdens het testen kwamen enkele minpunten naar voren die een smet betekenden op het anders mooie blazoen van Nokia. De onbetrouwbare vingerafdrukscanner bijvoorbeeld, of 16 GB aan opslagruimte waarvan iets meer dan 8 GB bruikbaar is. Die obstakels zijn echter noch uniek, noch onoverkomelijk. Zo leed ook de Wiko Wim Lite onder een trage vingerafdrukscanner, en  is de hoeveelheid opslagruimte makkelijk uit te breiden met een microSD-kaartje.

Conclusie

Conclusie is dus dat de Nokia 5, hoewel imperfect, het meeste waar biedt voor je geld. Het toestel is sexyer, sterker en over de hele lijn betrouwbaarder dan de Wiko Wim Lite en de Lenovo Moto E4 Plus. Zij hebben hun voor- en nadelen, terwijl de Nokia 5 een standaard goede keuze is – voor jou en voor je portemonnee.

Lees de volledige reviews:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business