man is boos op printer

Er zijn verschillende redenen waarom je printer geen documenten wil afdrukken. We overlopen hoe je het toestel weer aan de praat krijgt.


Zowel lokale als netwerkprinters durven al eens kuren te vertonen. Je hebt een printopdracht verstuurt naar het toestel, maar de printer blijft oorverdovend stil in zijn hoekje. Door onderstaande stappen te volgen, krijg je hem weer aan de praat.

1. Status controleren

Wanneer je printer geen documenten wilt afdrukken, kan een eenvoudig probleem aan de basis liggen. Kijk na of het toestel verbonden is met een stopcontact en of het nog voldoende papier tot zijn beschikking heeft. Ga eveneens na of er geen papier is dat de printer blokkeert en verzeker je ervan dat er voldoende inkt is om je bestanden af te drukken. Je kan alle voorgenoemde dingen nakijken op je printer zelf, maar ook in Windows kan je de status van je printer terugvinden. Ga naar het Configuratiescherm, kies ‘Apparaten en printers weergeven’ en klik op de juiste printer. Onderaan kan je de status van de printer aflezen.

2. Printtaak herstarten

Lijkt alles in orde met de printer? Dan wordt het tijd om na te kijken of een bepaalde printtaak voor problemen zorgt. Ga opnieuw naar ‘Apparaten en printers’ in het Configuratiescherm. Klik met je rechtermuisknop op de juiste printer en kies voor ‘Afdruktaken weergeven’. In het venster dat zich opent, worden alle documenten getoond die in de wachtrij staan om afgedrukt te worden.


[related_article id=”217663″]

Meestal zorgt het oudste document in de lijst voor problemen. Kijk de waardes in de kolom ‘Verzonden’ na om te ontdekken wat het oudste document is, klik met je rechtermuisknop op de juiste regel en kies voor ‘Opnieuw starten’. Indien deze actie het probleem nog steeds niet van de baan heeft geholpen, moet je de taak verwijderen. Klik met je rechtermuisknop op de regel en kies voor ‘Annuleren’.

3. Print Spooler resetten

Lukt het niet om de printtaak te herstarten of verwijderen, dan is de Print Spooler resetten een actie waarmee je je printer weer aan de praat kan krijgen. Deze service bereidt documenten voor en beheert de bestanden die afgedrukt moeten worden. Typ services in het zoekveld van Windows en druk op enter. In het venster dat zich opent, kan je alle diensten terugvinden die door je computersysteem gebruikt kunnen worden. Scrol naar beneden in de lijst tot je ‘Print Spooler’ ziet staan. Klik met je rechtermuisknop op de regel, kies voor ‘Eigenschappen’ en druk vervolgens op ‘Stoppen’.

Laat het Services-venster openstaan en open Windows Verkenner. Voer in de adresbalk %windir%\System32\spool\PRINTERS in en klik op ‘Doorgaan’ indien je een waarschuwing krijgt. Verwijder de inhoud van de volledige map door Ctrl+A in te drukken en vervolgens de Delete-knop aan te slaan. Wanneer je hierna de Print Spooler opnieuw start in het Services-venster, zullen alle documenten wederom naar de printer worden verstuurd. Vaak is dit voldoende om het toestel weer in gang te krijgen.


Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.