Tips

Hoe versleutel ik mijn bestanden?

Encryptie is niet ingewikkeld. Met de juiste tools kan je je cyberveiligheid naar een hoger niveau tillen.

In de voorbije weken legden we al de essentie van encryptie, de verscheidene protocollen en het verschil tussen symmetrische en asymmetrische encryptie uit. Vandaag gooien we het over een andere boeg en leggen we je uit hoe je zelf je bestanden en mappen kan beveiligen met een cryptografische techniek.

Cryptografie wordt tegenwoordig in verschillende toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld om de data op je computer of telefoon te versleutelen of om een veilige verbinding op het internet op te zetten via HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Daarnaast maken ook berichtenapplicaties zoals WhatsApp en Telegram gebruik van encryptie. Standaard zijn bestanden op een usb-stick of harde schijf echter niet vergrendeld. Als je die kwijtspeelt, dan gooi je je persoonlijke gegevens voor iedereen te grabbel. Met encryptiesoftware of -hardware hang je aan deze data eveneens een elektronisch hangslotje.

Iedereen bezit vast één of meerdere usb-sticks in zijn arsenaal. Logisch, want door hun kleine formaat kan je ze overal steken en tegenwoordig zit er behoorlijk wat opslagcapaciteit in zo’n hebbedingetje. Die sticks brengen echter ook een risico met zich mee: als je ze kwijtspeelt, heeft iedereen die het gadget vindt toegang tot jouw bestanden. Daarom is het belangrijk om de gegevens erop te versleutelen. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden.

Met de Apricorn Secure Key voer je eerst een pincode in vooraleer je toegang krijgt tot je bestanden.

De eerste optie is een duurdere stick kopen die zichzelf versleutelt, zoals de Apricorn Secure Key waarop je een pincode moet invoeren. Ook zijn er andere sticks die diverse vormen van beveiligingshardware bevatten: zodra je ze in de computer stopt, start er automatisch een partitie op met een programma dat je vraagt om een wachtwoord in te voeren. Pas als je het juiste paswoord intikt, krijg je toegang tot de opgeslagen bestanden.

Dit is de veiligste optie, maar kost helaas wel een stevige duit. Wil je hier niet zoveel geld aan uitgeven, dan kan je ook kiezen om je stick te beveiligen door middel van software. De bekendste encryptietool is VeraCrypt. Daarmee kan je haast elk opslagmedium versleutelen, zoals een usb-stick, externe harde schijf of interne opslagpartitie. Wil je je cloud versleutelen, dan kan je Boxcryptor downloaden. Gebruik je maar één virtuele wolk, dan hoef je hier niet voor te betalen. Wil je echter meerdere apparaten of clouddiensten versleutelen, dan moet je een klein bedrag per maand neertellen.

[related_article id=”213362″]

Ook je wachtwoorden plaats je best achter slot en grendel, want voor je het weet heb je op een malafide link geklikt en een keylogger uitgenodigd op je machine. Die stuurt automatisch ingevoerde gegevens (zoals een wachtwoord) door naar de architect van de cyberbacterie. Met een wachtwoordmanager zoals LastPass berg je al je wachtwoorden geëncrypteerd op in een digitale kluis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business